Βραβεία Mario Solinas: “Και η Ελλάδα, κύριε;”

0

Ανακοινώθηκαν από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) πριν λίγες μέρες τα βραβεία ποιότητας ελαιολάδου Mario Solinas (1ος γύρος) για 2017. Για ακόμη μια χρονιά τα ηνία κρατάνε οι Ισπανοί, με τα ισπανικά ελαιόλαδα να σαρώνουν τα βραβεία και με τα Ιταλικά και Πορτογαλικά ελαιόλαδα αρκετά πιο πίσω (αλλά με αισθητή παρουσία). Παραδοσιακές ελαιοπαραγωγές "δυνάμεις", όπως οι Γαλλία και η Τυνησία κατακτούν διακρίσεις, ενώ η μία και μοναδική συμμετοχή απο΄την Κροατία κατάφερε να κατακτήσει το 2ο βραβείο στην κατηγορία που διεκδίκησε.

Και η Ελλάδα; Πού κατατάσσεται ανάμεσα σε όλους αυτούς το ελληνικό ελαιόλαδο; Κάπου στα χαμένα, αν λάβουμε υπόψη ότι τα μόλις 2 ελληνικά ελαιόλαδα που συμμετείχαν (σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών) δεν κατάφεραν ούτε να πάρουν βραβείο, αλλά ούτε να βρεθούν ανάμεσα στους φιναλίστ. Θα πει κανείς, ότι είναι λογικό να μη διακριθούν ελληνικά ελαιόλαδα, αφού μόλις 2 από τις 149 συμμετοχές προέρχονταν από την Ελλάδα. Ωστόσο, χώρες όπως η Γαλλία και Κροατία με μόλις 1 συμμετοχή κατάφεραν να διακριθούν, ενώ οι Τυνησία που είχε 2 (όσες και η Ελλάδα) κατάφερε τουλάχιστον να αφήσει το αποτύπωμά της με την κατάταξή της ανάμεσα στους φιναλίστ.

Στο συνημμενο πίνακα, μπορεί κανείς να δει αναλυτικά τα βραβεία που απονεμήθηκαν από το 2001 μέχρι και σήμερα και θα γίνει εύκολα αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Από το 2001 που διενεργήθηκε ο διεθνής διαγωνισμός ποιότητας, η Ελλάδα έχει αποσπάσει 4 πρώτα βραβεία, 2 δεύτερα και 4 τρίτα, ενώ βρέθηκε ανάμεσα στους φιναλίστ 17 φορές. Όλες οι διακρίσεις έλαβαν χώρα στην 1η δεκαετία του διαγωνισμού. Από το 2012 και μετά, η Ελλάδα είναι "σαν να μην υπάρχει", αφού οι ελάχιστες ελληνικές συμμετοχές δεν καταφέρνουν ούτε ανάμεσα στους φιναλίστ να βρεθούν. Αντίθετα, ελαιόλαδα από χώρες όπως η Χιλή, η Αυστραλία, η Κροατία ή ακόμα και το Περού καταφέρνουν, αν όχι να βραβευτούν, τουλάχιστον να περάσουν στους φιναλίστ και να αφήσουν το "αποτύπωμά τους".

Η Ελλάδα είναι η τρίτη σε ποσότητες ελαιοπαραγωγός χώρα και η χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση στον κόσμο. Είναι δυνατό να μην έχει ποιοτικό ελαιόλαδο; Μήπως βραβεύεται σε άλλους διεθνείς διαγωνισμούς, ώστε να μπορεί να "προσπερνάει" τα βραβεία ποιότητας του IOC; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;  

Συνημμένο αρχείο: Βραβεία Mario Solinas 2001 – σήμερα