Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Προφίλ παραγωγού: Μίμης Βαρελάς από την Αργολίδα

«Υπάρχει ανταπόκριση από τους καταναλωτές», λέει στο olivenews.gr

Οι ελαιώνες του κ. Μίμη Βαρελά βρίσκονται στην ορεινή Αργολίδα, σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε πετρώδη εδάφη, με δέντρα ξερικά. Η ποικιλία που καλλιεργεί είναι το μανάκι.

Το μανάκι είναι μία ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Αργολίδας στην Πελοπόννησο. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα και περισσότερο αναγνωρίσιμα ελληνικά ελαιόλαδα. Η γλυκύτητα που το διακρίνει, η πλούσια γεύση του και η ήπια υφή του, χαρίζουν εξαιρετικό άρωμα κατά τη μαγειρική του χρήση.

Η συγκομιδή του καρπού για το αγουρέλαιο ξεκίνησε και συνεχίζεται στους ελαιώνες του. Ο κ. Βαρελάς, σε λίγες μέρες, θα έχει τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγει, διαδικασία που ακολουθεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Πέρσι, παρήγαγε περίπου 200-300 κιλά ελαιολάδου, φέτος, αναμένει να είναι μεγαλύτερη η παραγωγή του η οποία, κατά μέσο όρο, κυμαίνεται μεταξύ μισού και δύο τόνων ετησίως.

Οι αποδόσεις της νέας σοδειάς είναι πολύ καλές, με βάση τις αναλύσεις ελαιοπεριεκτικότητας, καθώς δίνουν αναλογία 5 κιλά καρπού για ένα κιλό ελαιολάδου, ενώ στις ξερικές η απόδοση είναι στα 8 κιλά καρπού ανά κιλό ελαιολάδου.

Ελαιώνας στο Άργος – Μίμης Βαρελάς

Ο κ. Βαρελάς, διαχειρίζεται την καλλιέργειά του κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο: Κάθε χρόνο, αναλύει το λάδι, κρατά το καλύτερο που παράγουν οι ελαιώνες του, το αλέθει για να το εμφιαλώσει με τη «φίρμα» του σε τυποποιητήριο της περιοχής. Δεν φεύγει ούτε λίτρο σε τενεκέδες. Απλά διαθέτει στο εμπόριο το ελαιόλαδο που δεν διαθέτει άριστα χαρακτηριστικά και τυποποιεί την πιο υψηλή ποιότητα καθώς στόχος του είναι να κρατήσει ικανοποιημένους τους πελάτες που αγοράζουν το επώνυμο προϊόν του.

Το τυποποιημένο προϊόν – αγουρέλαιο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – του