Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

44 χρόνια

το ταξίδι συνεχίζεται…

Πριν λίγες μέρες έκλεισα 44 χρόνια εργαζόμενος συνεχώς στον ελαιοκομικό τομέα. Δημοσιεύω το βιογραφικό μου, όχι γιατί ψάχνω για δουλειά, αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει (…!), αλλά γιατί πιστεύω στη διαφάνεια, ειδικά στη χώρα του «είσαι ό,τι δηλώσεις», αλλά και γιατί ειδικά το τελευταίο έτος το ελαιόλαδο λάμπει υπό τα εκτυφλωτικά φώτα της δημοσιότητας. (upd, λόγω κάποιων συμπληρώσεων).

~~~~~~~~~

Επαγγελματική σταδιοδρομία:

(ανελλιπώς στον ελαιοκομικό τομέα από 1980)

 – Ίδρυση ατομικής επιχείρησης με το διακριτικό τίτλο «Άξιον Εκδοτική» (1992-σήμερα) και «Άξιον Αγροτική Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» (2007-2016)

ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝ.ΠΕ.: Γραφείο Σχέσεων με ΕΟΚ/ΕΕ, προϊστάμενος, εκπρόσωπος των συνεταιρισμών στην Κομισιόν, αποχώρηση με εθελούσια έξοδο (1980 – 1992)

 Εκδόσεις – Δημοσιογραφία

  • Εκδότης του περιοδικού «Ελιά & Ελαιόλαδο» (1997- σήμερα).
  • Διαχειριστής της ηλεκτρονικής εφημερίδας www.olivenews.gr (2011- σήμερα) και συντονιστής της εκπομπής olivenews plus στο Youtube (2023- σήμερα).
  • Αρχική σχεδίαση της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα», αντιπρόεδρος  και συντάκτης (2015 – 2016).
  • Εκδότης της «Διαρκούς Ανασκόπησης Νομοθεσίας Ελαιολάδου» (1993-2008).

Βιβλία & Μελέτες

  • Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το Ελαιόλαδο (έκδοση Άξιον Εκδοτική, χρηματοδότηση ΓΑΙΑ Επιχειρείν, 2017, 688 σελίδες).
  • Προοπτική ανάπτυξης της ελαιοκομίας της Ηπείρου στο πλαίσιο της ανοικτής αγοράς της Ελλάδας και του κόσμου (έκδοση με ΤΕΙ Ηπείρου, 2014, 150 σελίδες, και Β΄ πλήρως επικαιροποιημένη έκδοση το 2019 με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
  • Συνεισφορά στο βιβλίο Olive oils from Greece, στο Olive Oil Sensory Science, των Monteleone E, Langstaff S, (εκδόσεις Wiley-Blackwell, 2014, σελίδες 367).
  • Συνεισφορά στο βιβλίο του Τom Mueller Extra Virginity (2012), σελίδες 238.
  • Συνεισφορά στο βιβλίο Olive Oil in the World Market, στο Olive Oil, Chemistry and Technology, του Boskou D., (εκδόσεις American Oil Chemists’ Society, (2005), σελίδες 268.
  • Συνεισφορά στην Στατιστική Ανασκόπηση Ελαιοκομικού Τομέα, (με ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ και IOBE, σελ. 156, 2004).
  • Αναθεώρηση ΚΟΑ ελαιολάδου – Το βιολογικό ελαιόλαδο, (για το Υπουργείο Γεωργίας, 2003, σελίδες 98).
  • Η ελληνική αγορά ελαιολάδου, (κλαδική έρευνα του ΙΟΒΕ, σελ. 96, 2001).
  • Συγγραφή προωθητικού εντύπου: «Το ελαιόλαδο της Λέσβου» για τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, 1994, σελίδες 20.
  • Στατιστικά στοιχεία για το Ελαιόλαδο και το Πυρηνέλαιο, Γιώργος Μυρτάκης/ Βασίλης Ζαμπούνης/ Σοφία Ψαράκη, (Γραφείο Σχέσεων με την Ε.Ο.Κ., Ελαιουργική, Μάρτιος 1984).
  • Olive oil: The European Economic Community’s enlargement challenges the Community’s existing policies, (διατριβή που υποβλήθηκε για μεταπτυχιακό Diploma, Reading University, σελ. 102, 1983). Επακολούθησε μελέτη για το αρδευτικό έργο της Πάφου μετά από δίμηνη έρευνα στην Κύπρο).

Σχεδίαση, Σύνταξη & Διαχείριση προγραμμάτων

  • Προγράμματα Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) με επίκεντρο την βελτίωση της ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος. Κανονισμοί: 611/2014, 1220/11, 867/08, 2080/05, 1331/04, 1334/02.
  • Στο πλαίσιο του Μέτρου 4.3 του ΕΠΑΑ-ΑΥ, την πιστοποίηση οκτώ συνεταιριστικών οργανώσεων κατά AGRO

Συλλογικοί Φορείς

  • Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε (2018 – σήμερα) Πρωτοβουλία και συντονισμός ίδρυσης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ.
  • Ελαιοκομικά Προϊόντα Πιστοποιημένης Ποιότητας – Ελ3Π (2006): Πρωτοβουλία ίδρυσης και οργάνωση και διεύθυνσή του.
  • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας – Αγρο3Π (2005): Πρωτοβουλία ίδρυσης, οργάνωση και διεύθυνσή του.
  • Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων Ελαιολάδου – ΔΕΠΕ (2001): Οργάνωση μέχρι και τη σύστασή του.
  • Σύνδεσμος Ελληνικών Ελαιουργείων – ΣΕΛΕ (1996-1999): Ανασυγκρότηση και διεύθυνσή του.

Οργάνωση Συνεδρίων – Εκδηλώσεων

  • Συμμετοχή και συντονισμός του διήμερου συνεδρίου της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε με θέμα «Σύγχρονες μορφές δακοκτονίας των ελαιώνων» (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάϊος 2023).
  • Οργάνωση και συντονισμός στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «Το ελαιόλαδο στην εστίαση», έκθεση HORECA, (Φεβρουάριος 2020).
  • Συντονισμός εσπερίδων της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε με θέμα «Μαθαίνω για το λάδι, την ελιά, την υγεία και τη Μεσογειακή Διατροφή» σε Δήμους της Αθήνας, (χειμώνας 2019).
  • Συντονισμός εκδήλωσης με θέμα την ποιότητα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, διοργάνωση Ελ3Π στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, (Μάρτιος 2017).
  • «Η ελαιοκομία ως μοχλός ανάπτυξης της γεωργίας της Ηπείρου». Εκδήλωση-ανοικτή συζήτηση σε συνδιοργάνωση με το ΤΕΙ Ηπείρου (Απρίλιος 2016).
  • «Τα φαινολικά συστατικά του ελαιολάδου». Ημερίδα σε συνδιοργάνωση με το Greek Lipid Forum, (Ιούνιος 2015).
  • «Ο Ελαιοκομικός Τομέας: Ατενίζοντας το 2020». Διήμερο διεθνές συνέδριο του περιοδικού Ελιά & Ελαιόλαδο με χρηματοδότηση της Ε.Ε., (Απρίλιος 2011)
  • «Το παρόν και η προοπτική του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς», 4ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, (Μάρτιος 2010).
  • Ημερίδα για το Ελαιόλαδο στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου της EuroFedLipid, «Τα λίπη και τα έλαια την 3η χιλιετία», (Σεπτέμβριος 2008).
  • Ημερίδα με θέμα «Ο Ελαιοκομικός τομέας στο πλαίσιο της Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», στο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, (Μάιος 2008).
  • «Η νέα στρατηγική ποιότητας της Ε.Ε. και η προοπτική του ελληνικού ελαιολάδου». Διήμερο διεθνές συνέδριο με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., (Σεπτέμβριος 2001).

Διάφορα

  1. Βράβευση από την BOUSSIAS Events για την προσφορά στην ελαιοκομία και την διατροφή (Δεκέμβριος 2023).
  2. Βράβευση από τον ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ως «Το πρόσωπο του 2011».
  3. Συμμετοχή στο πρώτο οδοιπορικό κατά μήκος της Μεσογείου με μοτοσυκλέτες του Πολιτιστικού Οργανισμού «Οι Δρόμοι της Ελιάς» (1999 και 2001).
  4. Σχεδίαση των τυποποιημένων ελαιολάδων της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ.
  5. Οργάνωση περιπτέρου επτά τυποποιητών ελαιολάδου στην έκθεση SOL (1999).
  6. Συμμετοχή με περίπτερο σε πολλές κλαδικές εκθέσεις (Αgrotica, Ecofestival κ.ά.).

Συμμετοχή σε Συνέδρια – Ομιλίες – Ημερίδες

Πλήθος ομιλιών σε συνέδρια και ημερίδες, σχετικά με τον τομέα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, μεταξύ των οποίων σε Οζάκα (Ιαπωνία), Πόρτο (Πορτογαλία), Απόλλωνα (Ρόδος), Σελλασία (γιορτές ελιάς και ελαιολάδου), Κρανίδι, Χαλκιδική, καθώς και:

  • Ομιλία στην Γενική Συνέλευση του Consorzio Nazionale degli Olivicoltori, CNO, με θέμα την ελαϊκή πολιτική και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, (Ρώμη, 2016).
  • Συντονισμός της στρογγυλής τράπεζας στο ΕΛΑΙΑ 2015, (Αγρίνιο 2015).
  • «Η ποιότητα σαν οικονομική αξία», Ημερίδα, διοργάνωση Φίλαιος, (Δεκέμβριος 2013).
  • «Η ποιότητα είναι μια οικονομική αξία», διεθνές συνέδριο, διοργάνωση Terra Creta ABEE, (Οκτώβριος 2012).
  • «Mediterranean tradition in a globalized economy», Οκτ. 2011. Διεθνές Συνέδριο, Οlivebioteq 2011, διοργάνωση Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, (Οκτώβριος 2011).
  • «Το παρόν και το μέλλον του ελαιοκομικού τομέα», Ημερίδα, διοργάνωση ΕΑΣ Μυλοποτάμου, (Οκτώβριος 2011).
  • «Το σύστημα της Ιχνηλασιμότητας στον τομέα του ελαιολάδου», Διοργάνωση Consorzio Nazionale degli Olivicoltori S.c.ar.l, (Μπάρι, Ιούνιος 2011).
  • «Εξαγωγές Ελαιολάδου: Σημερινή κατάσταση και προοπτικές», Πανελλήνιο Συνέδριο, διοργάνωση Greek Lipid Forum, (Ιούνιος 2011).
  • «Ελλάδα και Ιταλία μαζί σε ποιότητα και ιχνηλασιμότητα. Η αφετηρία και ο προορισμός της ελληνοιταλικής συνεργασίας», Διοργάνωση Άξιον Αγροτική, (Μάρτιος 2011).
  • «Η ιδιαίτερη σημασία, το παρόν και το μέλλον του ελαιολάδου», Διοργάνωση Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, (Φεβρουάριος 2010).

Εκπαίδευση

  • Εξειδίκευση: Stage στην VI Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Τμήμα ελαιολάδου (1987).
  • Μεταπτυχιακό: Αγροτική Οικονομία, Diploma, Reading UK (1982-83).
  • Ανωτάτη: Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών (1970-80).
  • Μέση: Ιωνίδειος Πρότυπος Σχολή Πειραιά (1962-68).

____________________________________________________

Κάπως πιο προσωπικά…

Γεννήθηκα στις 27 Δεκεμβρίου 1950 στον Πειραιά. Μεγάλωσα σε ένα γεωπονικό περιβάλλον καθώς ο εκλιπών πατέρας μου, Σταμάτης Ζαμπούνης, ήταν γεωπόνος στην Υπηρεσία Γεωργικών Εφαρμογών του Υπουργείου, η οποία συνετέλεσε τα μέγιστα στη μεταπολεμική ανόρθωση της ελληνικής γεωργίας. Εκτός από κάποια ταξίδια που με έπαιρνε μαζί του, τις πρώτες επιρροές από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης επί Bruce Lansdale και Θοδωρή Λίτσα, και τις συχνές συζητήσεις που άκουγα, διατηρούσαμε οικογενειακές κοινωνικές σχέσεις με καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής όπως οι Περικλής Καλαϊσάκης, Φρ. Χρυσοχέρης, Κωνστ. Ζερλέντης και τους συναδέλφους του στο Υπουργείο, Βασίλη Μουσούρο, Ηλία Γιαννίρη, Σπύρο Σελλιανίτη και άλλους.

Γυμνάσιο πήγα στην Ιωνίδειο Πειραιά, την εποχή (1962- 1968) που ήταν πραγματική Πρότυπος Σχολή με εξετάσεις κ.λπ.

Έδωσα στην Γεωπονική και δεν πέρασα με 117/120 (!;). Έτσι «βρέθηκα» στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών. Λόγω των «ιδιαιτεροτήτων» της εποχής εκείνης αποφοίτησα το 1980, αφού στο μεταξύ είχα υπηρετήσει τον ελληνικό στρατό, σε Αλεξανδρούπολη και Γιάννενα επί διετία.

Για την πρώτη μου πραγματική εργασία επέλεξα, λόγω του κύρους που είχαν τότε, μια συνεταιριστική οργάνωση, αν και μάλλον τυχαία βρέθηκα στην ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝ. Π.Ε. (17 Ιανουαρίου 1980).

Ένας καρκίνος το 2012 διέκοψε προσωρινά κάποιες δραστηριότητες (π.χ. την έκδοση του Ελιά & Ελαιόλαδο). Οι ναυτικοί λένε «fail we may / sail we must», κι έτσι το ταξίδι συνεχίζεται, σε νερά αχαρτογράφητα…

~~~~~~~~

φωτό: στο φυτώριο του Γιώργου Κωστελένου, το 2011

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα