Πώς μετακινούνται οι αγρότες – Αναλυτικές οδηγίες

0

Μετά την πρώτη ημέρα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Κορονοϊού, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε τις απαραίτητες διευκρινήσεις.

Συγκεκριμένα, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και όλοι οι εργάτες γης προκειμένου να μετακινηθούν στις αγροτικές εργασίες πρέπει εφόσον είναι οι ίδιοι εργοδότες, να συμπληρώσουν και να υπογράψουν μια φορά την βεβαίωση τύπου Α, την οποία θα βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση forma.gov.gr.

Η συγκεκριμένη βεβαίωση που αφορά στις μετακινήσεις των εργαζόμενων συμπληρώνεται και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του.

Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία στην ύπαιθρο.

Για όσους δεν μπορούν να εκτυπώσουν τη σχετική φόρμα μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους και την ώρα εξόδου και την αναγκαία αιτιολογία για την μετακίνηση.

Βεβαίωση μετακίνησης μέσω SMS

Μια άλλη επιλογή είναι η αποστολή δωρεάν μήνυματος από το κινητό προς τον αριθμό 13033, κάθε φορά που ο ενδιαφερόμενος παραγωγός ή εργάτης γης εξέρχεται της οικία ή της εργασίας του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι. Το SMS πρέπει να είναι της μορφή:

Αριθμός αιτιολογίας (X), κενό, Όνοματεπώνυμο κενό, Διεύθυνση Κατοικίας. Με το σύμβολο Χ ο πολίτης που θα μετακινηθεί θα πρέπει να επιλέξει άναμεσα στα εξής:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να λάβει ως απάντηση μήνυμα επιβεβαίωσης, το οποίο θα επιδείξει στις αρμόδιες αρχές μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα.

Οποιος δεν επιδείξει τα απαιτούμενα έγγραφα ή sms και βρεθεί εκτός σπιτιού, τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ.