Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Ο Παγκρήτιος διαγωνισμός, καθρέφτης της προόδου του τυποποιημένου ελαιολάδου της Κρήτης

Ολοκληρώθηκε ο 9ος Παγκρήτιος διαγωνισμός γευσιγνωσίας ελαιολάδων για το έτος 2023. Η επιτυχία του αντανακλά τη μεγάλη πρόοδο του τυποποιημένου ελαιολάδου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη. Η συντονίστρια του διαγωνισμού, κυρία Ελευθερία Γερμανάκη δήλωσε στο olivenews.gr:

“Φέτος είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, γιατί ο Παγκρήτιος έχει ξεπεράσει σε συμμετοχές κάθε προηγούμενη χρονιά! Φέτος εκτός από τους κριτές από την Κρήτη έχουμε επιπλέον δυο κριτές από εξωτερικό που συμμετέχουν σε διαπιστευμένα πάνελ με μεγάλη εμπειρία και στόχος είναι η προβολή και ενδυνάμωση του διαγωνισμού. Επιπλέον, φέτος έχουμε τροποποιήσει το διαγωνισμό για να μπορέσουμε να στηρίξουμε περισσότερες ετικέτες ώστε να προβληθούν περισσότερες εταιρείες Ελαιολάδου. Είναι ο μοναδικός διαγωνισμός παγκοσμίως που παρέχει συμβουλευτικές επί των δειγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό σε όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ΔΩΡΕΑΝ. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης του κλάδου της γαστρονομίας και της εστίασης για το ποιοτικό ελαιόλαδο και  τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά εγκαινιάζουμε πιλοτικά από αυτή τη χρονιά με τη συμμετοχή ενός καταξιωμένου σεφ που έχει αποδεδειγμένη γνώση για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου με στόχο αυτό να διευρυνθεί τις επόμενες χρονιές. Ευχής έργο είναι ο διαγωνισμός να δυναμώνει κάθε χρόνο και περισσότεροι παραγωγοί να επωφελούνται από τις δράσεις του“.

Το Σάββατο 11 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η διήμερη διαδικασία αξιολόγησης δειγμάτων ελαιολάδου, ενώ την Κυριάκη 12 Μαρτίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και η απονομή των βραβείων. Η εκδήλωσε πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων τοπικών Φορέων, στο Aquila Atlantis Hotel στο Ηράκλειο.

Ο αριθμός των συμμετοχών σημείωσε ρεκόρ αναδεικνύοντας την σημασία που έχει το κρητικό ελαιόλαδο για το νησί.

12 έμπειροι γευσιγνώστες από όλη την Ελλάδα και 2 από το εξωτερικό, Ελβετία και Ιταλία, δοκίμασαν 109 δείγματα με τα 70  να αποσπούν υψηλή βαθμολογία.

Τον διαγωνισμό διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη και την ευθύνη της διαδικασίας αξιολόγησης των δειγμάτων έχει το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης, το οποίο προγραμματίζει δωρεάν ατομική συμβουλευτική υποστήριξη στους τυποποιητές για τα δείγματα που συμμετείχαν, στοχεύοντας στη συνολική αναβάθμιση της οργανοληπτικής ποιότητας.

Panel Supervisors

Χριστοπούλου Έφη
Γαλή Αλίκη
Γερμανάκη Ελευθερία, συντονίστρια Παγκρήτιου

Δοκιμαστές

Μπαρμποπούλου Ελένη
Παπαμανωλιουδάκη Tάσα
Φαφουτάκης Μανώλης
Φακουρέλης Νίκος
Καλιτσουνάκη Μαρία
Παρλαβάντζα Μαρία
Εφεντάκης Γιάννης
Τζιρίτα Κωστούλα
Cherubini Chiara, Panel Τοσκάνη – Ιταλία
Doukakis Babis, Panel Ζυρίχης

Αποτελέσματα 2023

To 75% των συμμετοχών αξιολογήθηκε με υψηλή βαθμολογία, πάνω 80/100. Από το σύνολο των 109 δειγμάτων, διακρίθηκαν τα 69, η κατανομή των οποίων είναι η εξής: Ελαιόλαδα Συμβατικής καλλιέργειας 29/49, Ελαιόλαδα Βιολογικής καλλιέργειας 22/33 και Ελαιόλαδα με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ 18/27.

Τα ελαιόλαδα που απέσπασαν την Χρυσή, την Αργυρή και την Χάλκινη Ελαία αφορούσαν συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας καθώς και ελαιόλαδα με πιστοποίηση ΠΟΠ/ΠΓΕ.

 

Δόθηκαν επίσης και 4 διακρίσεις Κρητικής Ελαίας στο καλύτερο ελαιόλαδο του κάθε Νομού.

Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα τα οποία θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.cretanooc.org

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα