Παν-ισπανική κινητοποίηση με οδηγό τη Διεπαγγελματική

0

Τα προβλήματα της εμπορικής περιόδου 2018/2019 συζητήθηκαν εκτενώς σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη. Ο τομέας οργανώνεται με «μπροστάρη» τη Διεπαγγελματική Ελαιολάδου. Οι εξαγωγές θα αποτελέσουν τη διέξοδο στις πιέσεις που δέχονται οι τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Pedro Barato,  πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου και της ASAJA (Ένωση Νέων Αγροτών), προβλέπονται πωλήσεις 1,6 εκατομμύρια τόνων έως το τέλος της εμπορικής περιόδου. Κύρια κατεύθυνση θα αποτελέσουν οι εξαγωγές, οι οποίες αυξάνονται με ικανοποιητικό ρυθμό και διαφοροποιούνται φτάνοντας σε νέες χώρες. Οι προοπτικές αυτές συνδυάζονται με τις μειωμένες παραγωγές των άλλων χωρών, (Ιταλίας, Ελλάδας, Τυνησίας),  γεγονός που καθιστά την Ισπανία, πρωταγωνιστή στις παγκόσμιες αγορές. Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής καλεί την Ισπανία να «ηγηθεί στην παγκόσμια αγορά», αν και πρόσθεσε αργότερα πως «το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στην εγχώρια αγορά».

Η ημερίδα ασχολήθηκε με ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και δεν είναι άλλο από τη μείωση των τιμών του ελαιολάδου. Ο Pedro Barato τάχθηκε υπέρ της θέσπισης μηχανισμών αυτορρύθμισης για την αποφυγή μειώσεων των τιμών. Τόνισε ότι η ποσότητα δεν είναι ασυμβίβαστη με την ποιότητα.

Επιπλέον, ο Pedro Barato επισημαίνει τα οφέλη που προσδοκούν από την εκστρατεία της Διεπαγγελματικής για την προώθηση της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά. Παράλληλα θα ενισχυθεί η προώθηση στο εξωτερικό με τη μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται στα Ελαιόλαδα της Ισπανίας (Aceites de Oliva de España), που στοχεύουν σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική και Ασία) και εννέα χώρες.

Άλλα θέματα που τέθηκαν κατά τη συνεδρίαση ήταν το πρόβλημα της ξηρασίας, όπως και η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Πηγή: Ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης