Η ποιότητα δίνει οικονομική αξία σε ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές

0

"Η ποιότητα δίνει οικονομική αξία σε ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές". Αυτό ήταν το θέμα της χτεσινής εκδήλωσης του Συνδέσμου των Ελαιοκομικών Προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας (Ελ3Π), η οποία διεξήχθη στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι αργά το απόγευμα.

Ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής Φυτοπαθολογίας  Επαμεινώνδας Παπλωματάς (φωτογραφία, αριστερά), κατά την εναρκτήρια ομιλία του, επιβεβαίωσε την εξωστρέφεια του Γ.Π.Α., ώστε να αποτελέσει κέντρο γνώσης και έρευνας. Ο Καθηγητής Δενδροκομίας, Σταύρος Βέμμος, (φωτογραφία, δεξιά)  κατά την ομιλία του σχετικά με την πορεία της ελαιοκαλλιέργειας, ανήγγειλε την ίδρυση του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας του Γ.Π.Α.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κα. Alexandra Devarenne, ιδρυτικό μέλος της διεθνούς οργάνωσης Extra Virgin Alliance, EVA, (Συμμαχία του Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου). Περιέγραψε πολύ αναλυτικά τις ιδιαίτερες συνθήκες όχι μόνο της αμερικανικής, αλλά και της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου, τις προτιμήσεις και τα κριτήρια των καταναλωτών, καθώς και την σταθερή πορεία ανάπτυξης του αυθεντικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Τον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς κάλυψε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Ευστάθιος Πανάγου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στην οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς, ένα πολύ σημαντικό "εργαλείο" για την αναγνώριση και προστασία της ποιότητας του προϊόντος.

Τις τρεις πρότυπες καθετοποιημένες μονάδες (καλλιέργεια – ελαιοτριβείο- τυποποίηση) παρουσίασαν οι κ.κ. Φώτης Σουσαλής, (Terra Creta, Χανιά) (φωτό Α) Δημήτρης Πολυμενάκος (Μαξούλι, Γύθειο Λακωνίας) (φωτό Δ) και Κώστας Πρωτούλης (Πλωμάρι Λέσβου), (φωτό Κ) που δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού (στον οποίο τα προϊόντα ποιότητας και υψηλής αξίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα), αλλά και αρνητικού κλίματος για την αγροτική επιχειρηματικότητα γενικότερα.

Μάλιστα, ο τελευταίος ομιλητής, αντιπρόεδρος των Ελ3Π και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑ ΑΒΕΕ, Άρης Κεφαλογιάννης, επεσήμανε ότι η ελαιοκομία στην Ελλάδα έχει μπει σε ένα καθοδικό κύκλο που οδηγεί στην εξαφάνισή της, όπως ιστορικά συνέβη με άλλα «εθνικά μας προϊόντα», την σταφίδα, τον καπνό.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο ιδρυτής και διευθυντής των Ελ3Π, Βασίλης Ζαμπούνης, ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και συζήτηση από το κοινό, επιβεβαιώνοντας πόσο χρήσιμες είναι οι δημόσιες ενημερωτικές συζητήσεις και πόσο ενδιαφέρον υπάρχει.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ιω. Τσιρώνη εκπροσώπησε η κα. Λυμπεροπούλου, η οποία παρενέβη στη συζήτηση για το θέμα των αποβλήτων / υποπροϊόντων των ελαιοτριβείων, ενώ η κ. Δήμητρα Αλιέως, SOVENA GROUP, (φωτό) σε δική της ολιγόλεπτη παρέμβαση, μίλησε με ρεαλισμό για τη θέση του ελληνικού ελαιολάδου στον παγκόσμιο χάρτη και πόσο συνεχώς ανεβαίνουν οι απαιτήσεις των αγοραστών για ασφαλή ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας.
 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι ακαδημαϊκοί έχουν την δική τους οπτική γωνία και έμπρακτα κινούνται σε ότι αφορά στην ποιότητα-ποσότητα και την βελτίωση της. Οι εκπρόσωποι των καθετοποιημένων μονάδων και της ΓΑΙΑ ΑΒΕΓΕ, αν και παράγουν, συσκευάζουν και εμπορεύονται κάποια από τα καλύτερα ελαιόλαδα του πλανήτη ενώ διαισθάνονται το end game να πλησιάζει. Το αρμόδιο υπουργείο με τις πομπώδεις ανακοινώσεις της ηγεσίας και των εκπροσώπων του, τι ακριβώς κάνει;