Εξώδικο Γιώργου Οικονόμου-ΣΕΒΙΤΕΛ κατά Βασίλη Ζαμπούνη-Άξιον Εκδοτική

0

O κύριος Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, εντεταλμένος σύμβουλος των ΕΔΟΕ και ΣΕΒΕΚ, ταμίας του ΦΙΛΑΙΟΣ, (εφεξής για λόγους οικονομίας ΓΟ), απάντησε με εξώδικο στα άρθρα του Olivenews.gr: Από τη λίστα Στέλιου Πέτσα στη λίστα του Γιώργου Οικονόμου (24/7/2020) και Συμπλήρωση στο άρθρο “Από τη λίστα Πέτσα στη λίστα Γιώργου Οικονόμου (29/7/2020).

Δημοσιεύουμε το 5σέλιδο εξώδικο, γιατί αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» ώστε να καταλάβουν όσοι ασχολούνται με το ελαιόλαδο, είτε ως επαγγελματίες είτε ως απλοί φίλοι του, σε ποια χέρια βρίσκεται το «εθνικό μας προϊόν» εδώ και δεκαετίες. Γι αυτό και θα το δημοσιεύαμε ακόμη και σαν μια απλή επιστολή χωρίς να περιβληθεί τον τύπο του εξώδικου (και τα έξοδα που συνεπάγεται για τον αποστολέα του).

Για να διαβάσετε το εξώδικο πατήστε εδώ.

Υποθέτω, πολλοί που θα διαβάσουν το εξώδικο θα εκπλαγούν από το ύφος της γραφής. Μα ο Γιώργος –ή και ο Γιωργάκης για πολλούς–, αυτό το καλό παιδί, τόσο ευγενικό, συμπαθητικό  και μειλίχιο; Αφήνω στην άκρη και την ποιότητα των ελληνικών που χρησιμοποιεί.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το ύφος του εξώδικου είναι… light σε σύγκριση τουλάχιστον με άλλα που έχω εισπράξει στο παρελθόν (Οι φίλοι του ελαιολάδου 7/7/2017, ΓΣ ΦΙΛΑΙΟΣ και υβριστικό μήνυμα 21/7/2017) όπως π.χ. το μήνυμα:

 

(το «άχρηστος» γράφτηκε την εποχή που ετοίμαζα την “Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας” των 677 σελίδων!).

Και ας έρθουμε στο θέμα μας:

  1. Ο ΓΟ έχει σημασία όχι ως φυσικό πρόσωπο αλλά ως διευθυντής και εκφραστής του ΣΕΒΙΤΕΛ. Περί αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία, άλλωστε είναι σαφές και στο εξώδικο.
  2. Το εξώδικο δεν αμφισβητεί, άρα σιωπηρά αποδέχεται, τα εξής πολύ σημαντικά σημεία του άρθρου μου:

2A) Τη συνύπαρξη μέσω του ΓΟ των ελαιολάδων του ΣΕΒΙΤΕΛ/ΦΙΛΑΙΟΣ με τα επεξεργασμένα κρέατα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασμένου Κρέατος.

Δικαίωμα των μελών, και μάλιστα κορυφαίων, του ΔΣ του ΣΕΒΙΤΕΛ να αποδέχονται αυτή τη συνύπαρξη σαν φυσιολογική και μάλιστα με το επιχείρημα ότι οι εταιρείες τους παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα όπως οι μαργαρίνες και οι φυτοστερόλες, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ανταγωνιστικά υποκατάστατα του ελαιολάδου. Δικαίωμα όμως και δικό μου, με ισχυρή επιχειρηματολογία, ότι είναι ανεπίτρεπτη και ασυμβίβαστη η συνύπαρξη του ελαιολάδου, θεμέλιου της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, με τα επεξεργασμένα κρέατα που κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετίζονται με τον καρκίνο. Όσο για τις μαργαρίνες και τις φυτοστερόλες BECEL, BENECOL, πολύ ενδιαφέρον θέμα για μελλοντική συζήτηση. Στο μακρινό παρελθόν συνυπήρχαν στον 4° όροφο της Ξενοφώντος με τον ΓΟ διευθυντή τα σκάφη ανοικτής θαλάσσης, αδιαμφισβήτητης υγιεινής τουλάχιστον.

2B) Ότι ο ίδιος, αυτονομημένα, χειρίζεται τον ΣΕΒΙΤΕΛ και τη Διεπαγγελματική (ΕΔΟΕ) σαν «εργαλεία» αναπαραγωγής ειδήσεων όπως π.χ. το fake news για τη δήθεν διάλυση της ΕΑΣ Μεσσηνίας (κατά τα άλλα ο ΓΟ με κατηγορεί ότι λασπολογώ με γκαιμπελίστικες μεθόδους και συμβόλαια θανάτου).

2Γ) Ο ΓΟ δεν αμφισβητεί, άρα αποδέχεται, τα όσα έγραψα και πολλές φορές έχω γράψει για τα δισεκατομμύρια της «ενίσχυσης στην κατανάλωση», την επιδότηση εμφιάλωσης του τυποποιημένου ελαιολάδου, που έφτασε τους 181.800 τόνους ετησίως και 1,7 δις € σημερινής αξίας που σιγά-σιγά εξανεμίστηκαν στους 20-25.000 τόνους.

Να προσθέσω εδώ και τα κοινοτικά προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης, σε Ελλάδα και διάφορες χώρες της υφηλίου που διαχειρίστηκε ο ΣΕΒΙΤΕΛ και τα οποία για το διάστηκα 2003-2015 ανέρχονται στο ποσό των 39.089.783 €, επιπλέον άλλων εθνικών προγραμμάτων π.χ. του ΟΠΕ στις ΗΠΑ (βλ πίνακα στο τέλος).

3) Έρχομαι στο θέμα της ΕΔΟΕΕ, όπου διαβάζω επί λέξει στο εξώδικο: «Στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών ήμουν εκπρόσωπος του ΣΕΒΙΤΕΛ στην τριμελή ομάδα (Σ.Σ. με Π.Καραντώνη, ΕΣΒΙΤΕ, και Ιω.Τσιφόρο, ΠΑΣΕΓΕΣ) διαχείρισης του έργου, αμειβόμενος με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για διαχείριση δράσεων που ελέγχθηκαν αρμοδίως και ουδόλως αμφισβητήθηκαν». Διαψεύδει δηλαδή το «αφιλοκερδώς» που είχα γράψει στο άρθρο μου. Άρα, ανοίγουν μια σειρά από νέα ζητήματα:

– Ο ΓΟ είναι/ήταν μισθωτός υπάλληλος του ΣΕΒΙΤΕΛ. Πώς αμειβόταν επιπλέον με δελτίο παροχής υπηρεσιών; Εν γνώσει του ΣΕΒΙΤΕΛ; Σε ποιες φορολογικές του δηλώσεις απεικονίζονται τα πρόσθετα αυτά εισοδήματα;

– Πώς συνυπάρχουν οι ιδιότητες αυτού που ελέγχει και συγχρόνως υλοποιεί δράσεις των προγραμμάτων;

– Υπήρξαν πρόσωπα ή εταιρείες που ανέλαβαν υλοποίηση δράσεων και είχαν με τον ΓΟ άμεση προσωπική σχέση; Η ερώτηση αφορά και άλλα χρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως η προώθηση της κατανάλωσης μέσω δημοσίων σχέσεων και συναφών ενεργειών.

Το πιο σημαντικό, επειδή επρόκειτο για τα προγράμματα ΟΕΦ πολλών, (17 εκ. €), τα οποία μάλιστα προέρχονται από το παρακράτημα της επιδότησης των παραγωγών, πόσο χρήσιμες και ουσιαστικές ήταν αυτές οι δράσεις;

Στα τεύχη του Ελιά & Ελαιόλαδο της εποχής εκείνης βρίσκουμε πληθώρα σχετικών άρθρων, τα οποία δεν διαψεύστηκαν από ΕΔΟΕΕ/ΣΕΒΙΤΕΛ κ.λπ:

Για την τριετία 2006-2009 ο τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφερε στο φως μια σειρά από αμφισβητούμενες δράσεις του προγράμματος της ΕΔΟΕΕ ύψους 9.334.414 €. Μεταξύ αυτών:

– Για μια μελέτη περί ελαιοτριβείων σημειώνει: «Ο κίνδυνος για το ταμείο (της ΕΕ) είναι να χρηματοδοτεί μελέτες για τις οποίες επικρατεί απόλυτη αβεβαιότητα όσον αφορά τη χρησιμότητά τους».

– Για μια αντίστοιχη στατιστική μελέτη οι Κοινοτικοί ελεγκτές γράφουν: «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να διασφαλίζει ότι το καταβληθέν ποσό αντιστοιχεί σε πραγματική δαπάνη».

– Ανάλογες παρατηρήσεις καταγράφονται για κάποιο «εθνικό πληροφοριακό σύστημα ιχνηλασιμότητας ελαιολάδου», το οποίο βρίθει αδυναμιών, π.χ. ο σχετικός ιστότοπος δεν λειτουργεί (!), αν και το κόστος του ανήλθε σε 2.229.950 €.

– Αμφισβητεί η Κομισιόν αυτό καθαυτό το ρόλο της τριμελούς ομάδας εργασίας: «Δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί η φύση των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν, ιδίως όσον αφορά τις δραστηριότητες συντονισμού».

Επανειλημμένα είχαμε δημοσίως από το Ελιά & Ελαιόλαδο θέσει τα ερωτήματα, σε τι αφορούσαν οι εξής δράσεις, με ποιούς συμβούλους υλοποιήθηκαν και πού πήγαν τα ποσά:

– Τα 5.536.307 € για το «Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με Στόχο την Πιστοποίηση του Ελαιολάδου και της Επιτραπέζιας Ελιάς»,

– Τα 2.229.950 € για το «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Ιχνηλασιμότητας – NOOTIS»,

– Tα 2.386.786 € για το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Επαγγελματικού Μητρώου του Κλάδου και Παρακολούθησης της Αγοράς Ελιάς και Ελαιολάδου – OOMS και NOOMS».

Άρα, λοιπόν, ο ΓΟ όχι μόνο αμείφθηκε έξτρα του μισθού του –αναμένουμε πόσο και μέσω ποιων φορολογικών διαδικασιών–, αλλά και δράσεις πολλών εκατομμυρίων των προγραμμάτων ΟΕΦ της ΕΔΟΕΕ συνολικού ύψους περί τα 17 εκ. € παραμένουν έκθετες στις παρατηρήσεις ελέγχου της Κομισιόν και της απλής κοινής λογικής. Ερώτημα: πέραν της τριμελούς ομάδας εργασίας, ο πρόεδρος της ΕΔΟΕΕ (ΠΑΣΕΓΕΣ), ο αντιπρόεδρός της (ΣΕΒΙΤΕΛ) και το ΔΣ του ΣΕΒΙΤΕΛ δεν γνώριζαν, παρακολουθούσαν, ενέκριναν;

Πόσο τυχαία (δεν) ήταν όλα αυτά; Παραμονές σύστασης της ΕΔΟΕΕ και ανάληψης των προγραμμάτων ΟΕΦ ο ΣΕΒΙΤΕΛ απέλυσε τις τρεις υψηλού επιπέδου υπαλλήλους που είχε. Έτσι ο μεν ΓΟ έμεινε μόνος με μία γραμματέα στον ΣΕΒΙΤΕΛ, ενώ η ΕΔΟΕΕ ποτέ δεν απέκτησε διευθυντή και υπαλληλικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα το κενό να καλυφθεί από την τριμελή ομάδα εργασίας.

Ο ΓΟ στο εξώδικό του επιχειρεί να «θολώσει τα νερά» αναφερόμενος στην εταιρεία μου ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΜΕΠΕ. Πρόκειται περί δύο τελείως διαφορετικών πραγμάτων. Η ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ βάσει του καταστατικού και του ΚΑΔ της, τελείως νόμιμα, φορολογούμενη και με διαφανή τρόπο, διαχειρίστηκε κοινοτικά προγράμματα. «Ιδιοκτήτης» των προγραμμάτων δεν ήταν η ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ αλλά η κάθε ΟΕΦ και εμείς αμειβόμαστε βάσει συμφωνημένου, πολύ χαμηλού –λόγω ελεύθερης αγοράς μεταξύ πολλών συμβούλων– ποσοστού επί του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Υπεύθυνη για τις προμήθειες παγίων, παροχής υπηρεσιών κ.λπ. ήταν η ΟΕΦ και όχι η ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ (για ευνόητους λόγους).

4) Για τον ΦΙΛΑΙΟΣ υπάρχουν όλα δημοσιοποιημένα. Το Ελιά & Ελαιόλαδο τον στήριξε από την πρώτη ημέρα, κυρίως λόγω της παρουσίας προσωπικοτήτων (Νίκος Ψυλλάκης, Νίκος Σκουλάς κ.ά). Ο ΓΟ, που όπως το παραδέχεται «λύνει και δένει» σταθερά από τη θέση του ταμία, με ό,τι σημαίνει αυτό, έχει επιλέξει κατά καιρούς πολλούς και διάφορους να στελεχώσουν το ΔΣ. Σε αυτές τις διαδικασίες πάντως είναι βέβαιο ότι εγώ ποτέ δεν προσκλήθηκα, μάλλον γιατί δεν αξιολογήθηκα ως «φίλος του ελαιολάδου», ενώ η υπόθεση με τα χρόνια θυμίζει τις παρατάξεις που φτιάχνει σε διάφορους κοινωνικούς χώρους το ΚΚΕ ελέγχοντάς τες με διαφόρους τρόπους.

5) Να έρθουμε πολύ σύντομα και στην αφορμή όλης αυτής της ιστορίας. Τα άρθρα Από τη λίστα Στέλιου Πέτσα στη λίστα του Γιώργου Οικονόμου” (24/7/2020) και “Συμπλήρωση  (29/7/2020)”  γράφτηκαν επειδή ακριβώς επρόκειτο για ένα ευτελές ποσό λίγων εκατοντάδων ευρώ. Το γνώριζα και μάλιστα το αναφέρω πεντακάθαρα. Αν επρόκειτο για ένα σημαντικό ποσό, θα το είχα προσεγγίσει τελείως διαφορετικά. Αυτό δεν το κατάλαβε ο ΓΟ, ο οποίος, θα ‘λεγα στην καθομιλουμένη, «τσίμπησε» και… ξεσπάθωσε.

Φυσικά γράφει πολλά, από κωμικά έως και βαριά. Τουλάχιστον για σήμερα θα αρκεστώ στα εξής:

– Αν και η κατηγορία περί ωμού εκβιασμού ακούγεται αστεία για όσους με γνωρίζουν, ωστόσο είναι πολύ επικίνδυνη για τη δημιουργία εντυπώσεων. Δηλαδή οι δεκάδες διαφημίσεις που έχει η ΑΞΙΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ στο Ελιά & Ελαιόλαδο (από το 1997) και στο Olivenews.gr (από το 2011) είναι προϊόντα και απόρροια εκβιασμών; Ας ρωτήσει ο ΓΟ τον πρόεδρό του (του οποίου η εταιρεία διαφημίστηκε αρκετές φορές στο Ελιά & Ελαιόλαδο και ο ίδιος έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις), πρόεδρο και του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος, τι γνώμη έχει επ’ αυτού;

– Επίσης, ο ΓΟ γράφει στο εξώδικό του απαξιωτικά και υποτιμητικά όχι μόνο για τα δικά μου οικονομικά –αυτό μπορεί να είναι και τίτλος τιμής, άρα δεν με ενοχλεί– αλλά και για την απήχηση των Μέσων Ενημέρωσης που κατέχω και διευθύνω. Επειδή η απήχηση συσχετίζεται και με τη διαφήμιση που προσελκύουν, υπάρχουν κάποια διαθέσιμα στοιχεία τα οποία μετά χαράς να δημοσιοποιήσω, καθώς είναι απόδειξη της σημαντικότητας του δημοσιογραφικού έργου της ομάδας μας.

Το olivenews.gr απολαμβάνει της εμπιστοσύνης ετησίως τουλάχιστον 25.000 διαφορετικών και μοναδικών επισκεπτών, με περισσότερες από μισό εκατομμύριο επισκέψεις ετησίως, με αυξητικές τάσεις. Οι μετρήσεις αυτές έχουν φιλτραριστεί και αποκλείσει ψεύτικες επισκέψεις από πληρωμένα προγράμματα επισκέψεων με… ρομποτάκια (bots), καθώς και όλα τα ρομποτάκια που είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του παγκόσμιου ιστού σήμερα. Περιττό να αναφέρω πως οι επισκέψεις που γίνονται από την ειδησεογραφική ομάδα του olivenews.gr έχουν επίσης φιλτραριστεί και αφαιρεθεί από τα προαναφερθέντα νούμερα.

Συμπέρασμα και Επίλογος

Έγραψα και το επαναλαμβάνω: Επί δεκαετίες σεβάστηκα τον ιστορικό ρόλο του ΣΕΒΙΤΕΛ και των ιδρυτών του, Λέοντα Μελά, Χρύσανθου Τουχτίδη, Μίμη Βασιλόπουλου. Αλλά έως εδώ.

Αυτό που πάνω απ’ όλα μ’ ενοχλεί σ’ αυτή την υπόθεση –και άλλες παρόμοιες– είναι ότι μου θέτουν ένα δίλημμα: ή να αποδεχθώ καταστάσεις με τις οποίες βαθύτατα διαφωνώ γιατί πιστεύω ότι βλάπτουν το προϊόν του ελαιολάδου, οπότε θα πρέπει να γίνει η “Άξιον Εκδοτική” μια “Ανάξιον Δημοσίων Σχέσεων” ή θα λέω και θα γράφω ελεύθερα την άποψή μου όπως άλλωστε είναι ο προορισμός του Τύπου, με αποτέλεσμα να τραβολογιέμαι στα δικαστήρια και στην καλύτερη περίπτωση να χάνω τον πολύτιμο χρόνο μου.

Την εποχή αυτή:

– ολοκληρώσαμε δύο μεγάλες κινήσεις: τη συμφωνία με τον ισπανικό εκδοτικό οίκο OLIMERCA και τη μετατροπή του Ελιά & Ελαιόλαδο και σε ψηφιακή μορφή,

– γράφω ένα κεφάλαιο σε ένα βιβλίο ενός πολύ σοβαρού ξένου εκδοτικού οίκου (χωρίς αμοιβή),

– πρέπει να ξεκινήσω το ΠΟΠ μιας περιοχής,

– πρέπει να επικαιροποιήσω το βιβλίο για την Ελαιοκομία της Ηπείρου που έγραψα πριν από 5 χρόνια,

– καθοδηγώ το Ελιά & Ελαιόλαδο και το olivenews.gr που παρέχουν συνεχή και αξιόπιστη καθημερινή ενημέρωση. Να τα συγκρίνω με τις ιστοσελίδες ΣΕΒΙΤΕΛ, ΕΔΟΕ, ΦΙΛΑΙΟΣ και το περιεχόμενό τους; Να τα συγκρίνω με τις δραστηριότητές τους; Ένα μόνο πρόσφατο παράδειγμα: Είμαστε οι μόνοι, και μάλιστα από την πρώτη στιγμή, που γράψαμε για το νέο πρότυπο της ΝΑΟΟΑ για τα ελαιόλαδα που εισάγονται και καταναλώνονται στις ΗΠΑ των 320.000 τόνων (Η ΝΑΟΟΑ προτείνει πρότυπο ταυτότητας ελαιολάδου στις ΗΠΑ ). Αργότερα, ο ΓΟ έκανε κάποιες συσκέψεις, μέσω κάποιας Συμβουλευτικής Επιτροπή Χημικών, ένα από τα σχήματα που συνηθίζει και τα οποία δεν έχουν σαφή υπόσταση, άρα μπορεί ο ίδιος να τα χειρίζεται κατά το δοκούν. Με βάση τα όσα κατέληξαν πήγαν ως ΕΔΟΕ στον υπουργό ΑΑ&Τρ όπου του εξέθεσαν τη διαφωνία τους με το πρότυπο (Ποιο είναι το πρότυπο ποιότητας της ΝΑΟΟΑ; Το θέλουμε ή όχι; (upd)). Αποκαλύφθηκε ότι λόγω άγνοιας πήγαν και συζήτησαν για άλλο (εμπορικά ασήμαντο)  πρότυπο, των παραγωγών της Καλιφόρνιας και όχι της ΝΑΟΟΑ. Μαύρα μεσάνυχτα δηλαδή (Τι συζητήθηκε μεταξύ ΕΔΟΕ με ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδη στις 15/06/2020;). Άλλωστε ο ΣΕΒΙΤΕΛ δεν είναι μέλος της ΝΑΟΟΑ. Κι όταν του το επισήμανα, με ρώτησε: «μήπως έχεις τα δύο αυτά πρότυπα;» (προσοχή υπάρχουν τα σχετικά αποδεικτικά mail). Αυτή είναι η ποιότητα διεύθυνσης, τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης του ΓΟ σε ΣΕΒΙΤΕΛ και ΕΔΟΕ! Το αποκορύφωμα είναι ότι λίγες μέρες αργότερα ο ΓΟ διοργάνωσε ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση για την αγορά των ΗΠΑ μέσω κάποιας άλλης Συμβουλευτικής Μάρκετινγκ. Οπότε, μην αναρωτιέστε γιατί οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν σε τραγικά μονοψήφια νούμερα.

– Προσπαθώ/θούμε να δραστηριοποιήσουμε την Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), την οποία φρόντισε ο ΓΟ να την υποβαθμίσει και προσβάλει όσο μπορούσε κατά την ημερίδα της ΕΔΟΕ παρά την τεράστια συνεισφορά μας στην επιτυχία της εκδήλωσης. Στη συνέχεια οι δράσεις μας με εκδηλώσεις «Μαθαίνω για το Λάδι, την Ελιά, την Υγεία και τη Μεσογειακή Διατροφή» σε δήμους της Αθήνας συνάντησε την παγερή αδιαφορία του ΣΕΒΙΤΕΛ παρά το γεγονός ότι το κεντρικό μήνυμα ήταν υπέρ της κατανάλωσης, και μάλιστα τυποποιημένου, ελαιολάδου (καθώς και πυρηνελαίου).

Συνεπώς, θα ήμουν πρόθυμος να ζητήσω ταπεινά συγνώμη από τον ΣΕΒΙΤΕΛ και τον διευθυντή του, με μία και μόνη προϋπόθεση:

Να μας εξηγήσουν πώς, παρά τα (δισ)εκατομμύρια των επιδοτήσεων και προγραμμάτων που έχουν διαχειριστεί, παρά την εξουσία που αδιατάρακτα είχαν με όλες τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς, με όλες τις γνωριμίες και δημόσιες σχέσεις που ανέκαθεν διατηρούσαν και διατηρούν, με τη συμμετοχή σε διεθνή όργανα, πώς λοιπόν συμβαίνει και το ελληνικό ελαιόλαδο, το «εθνικό μας προϊόν», πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο:

– Στην εγχώρια κατανάλωση του επώνυμου τυποποιημένου όχι μόνο εξανεμίστηκαν οι 180.000 τόνοι της εποχής της επιδότησης, αλλά ακόμη και οι 40-45.000 των αρχών του 2000. Σήμερα είναι ζήτημα αν φθάνουν τους 20-25.000 τόνους μαζί με το private label (δυστυχώς ούτε για τις ποσότητες που πωλούνται στα S/M δεν μπορεί ο ΣΕΒΙΤΕΛ να ενημερώνει).

– Στις εξαγωγές (πλήν χύμα σε Ιταλία και Ισπανία) η ελληνική παρουσία είναι τραγική. Η παγκόσμια κατανάλωση αυξάνεται  κι όμως, ενώ οι άλλες χώρες (Ισπανία, Τυνησία, Τουρκία κ.λπ.) ωφελούνται, η Ελλάδα παραμένει καθηλωμένη σε ασήμαντα μονοψήφια μερίδια παντού σε όλη την υφήλιο.

Οι 7 μεγαλύτερες χώρες εισαγωγής και η ελληνική απουσία

ΗΠΑ

Έτος       Σύνολο(τόνοι) Ελλάδα(τόνοι) Μερίδιο
2001 215.499 4.473 2%
2019 338.832 9.645 2,85%

Βραζιλία

2001 23.645 5 0,02%
2019 90.238 356 0,39%

Καναδάς

2001 23.256 1593 7%
2019 46.256 1.786 3,86%
Ιαπωνία
2001 29.155 330 1%
2019 70.908 728 1,03%
Κίνα
2001 302 97 32%
2019 48.986 441 0,9%
Αυστραλία
2001 34.948 2.018 6%
2019 30.529 960 3,14%
Ρωσία
2001 3.358 238 7%
2019 24.467 909 3,72%

Σύνολο 7 χωρών

2001 330.163 8.754 2,65%
2019 650.216 14.825 2,28%
Διαφορά +320.053 +6.071 1,90%

Πηγή: UN COMTRADE

Δηλαδή, ενώ το 2001 -έτος ίδρυσης της ΕΔΟΕΕ- το ελληνικό ελαιόλαδο είχε σε αυτές τις 7 μεγαλύτερες αγορές του κόσμου ένα μερίδιο 2,65%, τα επόμενα χρόνια η μεν κατανάλωση/εισαγωγές αυτών των χωρών αυξήθηκαν κατά 320.053 τόνους από τους οποίους όμως η Ελλάδα ωφελήθηκε μόνο 6.071 τόνους, (δηλ. μερίδιο 1,90%), με αποτέλεσμα το μερίδιό μας να έχει υποβιβαστεί το 2019 στο 2,28%.

Ο ΓΟ προσωπικά αλλά και οι φορείς που διευθύνει είχαν σημαντική παρουσία μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων προώθησης της κατανάλωσης, αλλά και επαφών, συσκέψεων υπερπόντιων ταξιδιών στα πέρατα της γης, επηρεάζοντας καθοριστικά την πολιτική και τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Τίποτα δεν τους έλειψε κι όμως τα αποτελέσματα ήταν/είναι τραγικά.

Περιττό να υπογραμμίσουμε ότι για μια χώρα πλεονασματική όπως η Ελλάδα οι εξαγωγές αποτελούν το ζωτικό οξυγόνο συνέχισης και ανάπτυξης της ελαιοκομίας.

– Όπως έγραψα στην αρχή, ο ΓΟ έχει σημασία όχι ως φυσικό πρόσωπο αλλά λόγω της θέσεώς του στον ΣΕΒΙΤΕΛ του οποίου απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη επί 37 έτη.

Όμως, για ποιον ΣΕΒΙΤΕΛ συζητάμε; Πέραν της συνένωσης με τον ΕΣΒΙΤΕ –που προσχώρησε φέρνοντας σαν μια πολύ σημαντική «προίκα» το οργανοληπτικό εργαστήριο που είχε δημιουργήσει από τα προγράμματα των ΟΕΦ–, στον ίδιο τον αρχικό πυρήνα του ΣΕΒΙΤΕΛ έχουν συμβεί τεράστιες μεταβολές. Και οι δύο εταιρείες-πυλώνες έχουν αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η μεν ΕΛΑΪΣ σε UNILEVER και αργότερα KKR Fund/UPFIELD, ενώ η ΜΙΝΕΡΒΑ πέρασε στον έλεγχο της DECA Investments. Οι αλλαγές αυτές συνοδεύονται από μια συνεχή απομείωση των δραστηριοτήτων για το ελαιόλαδο με παράλληλη αύξηση άλλων προϊόντων. Ακόμη και η GAEA Τρόφιμα οδηγήθηκε σε εξαγορά περνώντας υπό γερμανική ιδιοκτησία.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ωστόσο τα τελευταία χρόνια συντελείται και μια άλλη βαθιά αλλαγή, με την ίδρυση και ανάπτυξη πληθώρας μικρών και πάρα πολύ μικρών επιχειρήσεων στον τομέα του ελαιολάδου που εξειδικεύονται στις εξαγωγές, επώνυμες συσκευασίες ποιότητας κ.λπ. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μετέχει στις δραστηριότητες του ΣΕΒΙΤΕΛ, του οποίου συνεχώς μειώνεται το μερίδιο στις εξαγωγές και εγχώριες πωλήσεις τυποποιημένου. Η δε ηγετική ομάδα και το ΔΣ του ΣΕΒΙΤΕΛ είναι κλειστά και απροσπέλαστα γι’ αυτή τη νέα γενιά επιχειρηματικότητας, όπως και για συγκεκριμένες ιστορικές ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες.

Κλείνοντας: Ο κ. Γιώργος Οικονόμου ως διευθυντής και εκφραστής του ΣΕΒΙΤΕΛ μπορούν αρμονικά να συνυπάρχουν με τον ΣΕΒΕΚ των επεξεργασμένων κρεάτων, εχθρικοί στην κριτική, περιχαρακωμένοι απέναντι σε ό,τι δεν ελέγχουν. Μοναδικό σχεδόν αίτημά τους στην  πολιτεία το υποχρεωτικό παρακράτημα (tax parafiscale), το οποίο περιμένουν σαν το μάννα εξ ουρανού για να ανανεώσουν έναν ακόμη κύκλο επιδοτούμενης ζωής. Το ελληνικό λάδι τι μπορεί να περιμένει;

Υ.Γ. Για όλα τα παραπάνω υπάρχει πολύ περισσότερο υλικό σε πλάτος και σε βάθος, όμως φείδομαι του πολύτιμου χρόνου σας και του δικού μου.