Έγινε ένα μεγάλο βήμα οργάνωσης των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών

0

Ο διάλογος που αναπτύχθηκε τον τελευταίο καιρό μεταξύ ελαιοπαραγωγών ελιάς Καλαμών από τα γεωγραφικά διαμερίσματα Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, απέδωσε τελικά στην συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου. “Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα”, όπως χαρακτηριστικά είπε ένας από τους πρωτεργάτες της κίνησης. Γιατί το συντονιστικό αυτό θα πρέπει το προσεχές διάστημα:

– Να ενισχύσει την αντιπροσωπευτικότητά του με τη συμμετοχή και άλλων ελαιοπαραγωγών

– Να αποκτήσει την κατάλληλη νομική μορφή

– Να  επεξεργαστεί και διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για: α) την αποκατάσταση βιώσιμων τιμών παραγωγού (άλλωστε η κατακόρυφη πτώση των τιμών επιτάχυνε τη συσπείρωση των παραγωγών), β) την εύρεση λύσης για τα μεγάλα σημερινά αποθέματα (θέμα σχετικό με το προηγούμενο), γ) την επιλογή και προώθηση εφικτής λύσης για το ΠΟΠ/ΠΓΕ, δ) τη θεσμική εκπροσώπηση απέναντι στην πολιτεία αλλά και σε άλλους φορείς (πχ ΔΟΕΠΕΛ, ΠΕΜΕΤΕ).

Τέλος, δεν μπορώ να κρύψω την ιδιαίτερη χαρά μου καθώς αυτή η κίνηση υλοποιεί αυτό που έγραφα στο Ελιά & Ελαιόλαδο: “Μπορούν οι παραγωγοί να συνεννοηθούν μεταξύ τους, να πάψει η διαίρεση; Ας κάνουν μια συνάντηση οι πραγματικοί παραγωγοί από όλη την Ελλάδα σε κάποιο ουδέτερο έδαφος -π.χ. στο Λουτράκι!!!- μήπως και αποκτήσουν ενιαία φωνή” (92 τεύχος, σελ 12).