Διάλογος για την οργάνωση της ελαιοκομίας

0

Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιεί το Olivenews.gr για την ελληνική ελαιοκομία σχετικά με τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ελαιοκομίας, η ιστοσελίδα μας ζήτησε από τους εκπροσώπους των ελαιοκομικών φορέων καθώς και των πολιτικών κομμάτων να τοποθετηθούν σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρου Αραχωβίτη, για τη δημιουργία αυτού του φορέα.

Συγκεκριμένα, στην ημερίδα της ΕΔΟΕ που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου ο κ. Αραχωβίτης έθεσε ως βασικό άξονα πολιτικής του ΥπΑΑΤ τη «σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου για το Ελαιόλαδο, με νομοθετική διάταξη, όπου θα συμμετέχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, παραγωγοί, μεταποιητές, έμποροι και πολιτεία, καθώς και οι επιστήμονες του κλάδου τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στην πρόβλεψη και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

Για την ιστορία, σχετικό υπόμνημα είχε υποβάλει η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) προς τον Υπουργό, κ. Αραχωβίτη, με την απαραίτητη διευκρίνιση ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ελαιοκομίας θα συμπεριλαμβάνει όχι μόνο το ελαιόλαδο (ΕΔΟΕ), αλλά και την επιτραπέζια ελιά (ΔΕΟΠΕΛ).

Μέχρι στιγμής το Olivenews.gr έλαβε και δημοσιεύει (κατά τη σειρά που παρελήφθησαν) τις απαντήσεις των κ.κ. Μανώλη Γιαννούλη (ΕΔΟΕ), Γρηγόρη Αντωνιάδη (ΣΕΒΙΤΕΛ) και Νέλου Γεωργούδη (ΠΕΜΕΤΕ) .

Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος ΕΔΟΕ

“Σε σχέση με την δήλωση του Υπουργού Κυρίου Αραχωβίτη, και με δεδομένη την “επόμενη ημέρα” η οποία νομοτελειακά από την επόμενη εβδομάδα θα “ανατείλει” στο ΥΠΑΑΤ, προτιμώ να είμαι επιφυλακτικός μέχρις ότου τοποθετηθεί επί του θέματος η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Η προσωπική μου θέση, όπως άλλωστε το έχω ήδη δηλώσει, είναι θετική και θεωρώ ότι από την δημιουργία ενός οργάνου που θα επιτρέψει τον συγκερασμό των απόψεων όλων των εμπλεκομένων στην ελαιοκομία μόνο καλά μπορούν να προκύψουν για τον τομέα.

Σε κάθε όμως περίπτωση, ανατρέχοντας σε τραυματικές εμπειρίες που αποκομίσαμε από ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν, αλλά και με δεδομένη την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή των οργάνων της Πολιτείας σε αυτό το όργανο, προτιμώ να κρατώ “μικρό καλάθι”, μέχρις ότου έχουμε τις απόψεις της νέας ηγεσίας”.

Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος ΣΕΒΙΤΕΛ

“Αγαπητέ κ. Ζαμπούνη,
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας προκειμένου να εκφράσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την ίδρυση (για μία ακόμα φορά) από το ΥΠΑΑΤ ενός “Συμβουλίου ελαιολάδου”, όπως ανακοίνωσε ο σημερινός υπουργός ΑΑΤ.
Ανταποκρινόμενος στο αίτημά σας θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τις παρακάτω σκεψεις μου, οι οποίες ωστόσο δεν προεξοφλούν, ούτε δεσμεύουν τις απόψεις του Δ.Σ του ΣΕΒΙΤΕΛ,
δεδομένου ότι ο χρόνος που θέσατε ως καταληκτικός αυτής της επιστολής, δεν επιτρέπει την
συζήτηση του θέματος αυτού σε συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου.
1. Ως εκπρόσωποι των τυποποιητικών επιχειρήσεων πάντα επιδιώκαμε έναν ανοιχτό
διάλογο με το ΥΠΑΑΤ, ως εκ τούτου επί της αρχής είμαστε σύμφωνοι να υπάρξει ένα
τέτοιο forum διαβούλευσης με τους κρατικούς φορείς.
2. Και πάλι στο παρελθόν υπήρξε ανάλογη σύσταση συμβουλευτικής ομάδας ελαιολάδου,
χωρίς όμως ποτέ να λειτουργήσει συστηματικά & με συνέπεια.
3. Επιβάλετε να περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις του επόμενου υπουργού ΑΑΤ
και την πιθανή πρόθεσή του να συμφωνήσει με την πρόθεση του κ.Αραχωβίτη.
4. Ως ΣΕΒΙΤΕΛ στηρίζουμε την ΕΔΟΕ και ως εκ τούτου δεν βλέπουμε άλλο δρόμο
υλοποίησης του “Συμβουλίου Ελαιολάδου” παρά μόνο με την παρουσία της ΕΔΟΕ και όχι
των συνιστωσών της χωριστά.
5. Τέλος, για λόγους εστίασης και αποτελεσματικότητας, αναφέρομαι από την αρχή αυτής
της επιστολής μου, σε “Συμβούλιο Ελαιολάδου” και όχι Ελαιοκομίας.”

Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος ΠΕΜΕΤΕ

“Αγαπητέ Κύριε Ζαμπούνη,

με την επιστολή σας επανέρχεστε σε ένα θέμα για το οποίο η ΠΕΜΕΤΕ έχει διατυπώσει στο παρελθόν τις απόψεις της.

Ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Σταύρος Αραχωβίτης πράγματι ανακοίνωσε πρόσφατα την πρότασή του για τη σύσταση ενός “Συμβουλίου Ελαιολάδου”, που προφανώς εξαιρεί τον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς.  Είναι γνωστό ότι τα δυο προϊόντα έχουν πολύ συχνά αντιδιαμετρικούς στόχους και επιδιώξεις (όπως αποδείχτηκε έμπρακτα κατά την βραχύβια λειτουργία της ΕΔΟΕΕ).

Η ΠΕΜΕΤΕ, αλλά και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) η οποία σήμερα εκπροσωπεί ουσιαστικά το σύνολο του κλάδου, είναι πρόθυμες να συμμετέχουν σε διαλόγους διαβούλευσης με το ΥΠΑΑΤ και άλλους κρατικούς και θεσμικούς φορείς.”