Στους Δελφούς το 2ο Διεθνές Συμπόσιο του Γέιλ για το ελαιόλαδο και την υγεία

0

Σημαντικό ενδιαφέρον στο σχεδιασμό των επιστημονικών και επιχειρηματικών συμμετοχών από τις Η.Π.Α. για τη διείσδυση της ελιάς και του ελαιολάδου στη διατροφική αλυσίδα των Αμερικάνων.

Στιs αρχές Δεκέμβρη και πιο συγκεκριμένα από την Κυριακή 1 έως και την Τετάρτη 4 του μήνα θα πραγματοποιηθεί στο στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών το 2ο Διεθνές Συμπόσιο του Γέιλ για το ελαιόλαδο και την υγεία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του φημισμένου πανεπιστημίου Yale σε συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Δημητρίου Κουρέτα του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς αφορά μεταξύ άλλων σε πολυετές πρόγραμμα τεκμηρίωσης της διατροφικής αξίας της ελιάς, στο οποίο πρόγραμμα ως ερευνητικό πεδίο θα αξιοποιηθούν οι λεγόμενοι «Δελφικοί Ελαιώνες», δηλαδή ο Ελαιώνας της Άμφισσας. Σύμφωνα με τον εν εξελίξει σχεδιασμό, σε προβλεπτό διάστημα θα προκύψει πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση για τα ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη διατροφή της ελιάς Αμφίσσης και του δελφικού ελαιολάδου, πιστοποιημένα μάλιστα από ένα εκ των πλέον αξιόπιστων Πανεπιστημίων του κόσμου.

Στόχοι του συμποσίου, σύμφωνα με τους διδάκτορες του τμήματος υγείας του Yale, Βασίλη Βασιλείου και Τάσο Κυριακίδη, είναι: Α) να αξιολογήσει και να συζητήσει σε βάθος τα τρέχοντα θέματα σχετικά με το ελαιόδεντρο και τα προϊόντα του στους τομείς της χημείας της μεταβολιμικής της βιοδραστικότητας και της αισθητηριακής επιστήμης. Διατροφή και υγεία . γεωργία, αγρονομία, τεχνολογία και πλανητική υγεία, γαστρονομία και πολιτισμός οικονομικά και πολιτική. Β) να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και να προωθήσουν εταιρικές σχέσεις και συνεργασίες μέταξα ατόμων και οντοτήτων υπό την αιγίδα του ινστιτούτου ελαιολάδου Yale.

Ειδικά από τον δέυτερο αυτό στόχο πηγάζει πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βέβαια, για τα τοπικά συμφέροντα παρουσιάζει ο σχεδιασμός των επιστημονικών και επιχειρηματικών συμμετοχών από τις Η.Π.Α για τη διείσδυση της ελιάς και του ελαιολάδου στη διατροφική αλυσίδα των Αμερικάνων, κάτι που θα αναλυθεί περαιτέρω στο συμπόσιο αυτό. Αναμφίβολα, η εξέλιξη αυτή συνιστά μια τεράστια πρόκληση και μια μεγάλη ευκαιρία, προκειμένου τα προϊόντα του παραδοσιακού ελαιώνα και η κορυφαίας ποιότητας φημισμένη κονσερβοελιά της Άμφισσας να «ανοίξουν» ένα νέο και μεγάλο εξαγωγικό πεδίο, που θα αναβαθμίσει τις προϋπθέσεις και τα κίνητρα για την παραγωγή, αν δεν τα αλλάξει άρδην προς θετική κατεύθυνση.

«Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του ινστιτούτου ελαιολάδου Yale δημιούργησε παγκόσμιο ενθουσιασμό και εκπληκτική δυναμική. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας το παρόν συμπόσιο θα συγκεντρώσει άτομα, οργανισμούς, ακαδημαϊκούς και ιδιωτικούς φορείς από όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουν να συζητήσουν και να προετοιμάσουν συλλογικά το δρόμο προς μια συντονισμένη προσπάθεια προώθησης και προβολής της ελιάς και των προϊόντων της το πλαίσιο τόσο της ανθρώπινης όσο και της πλανητικής υγείας», επισημαίνει το κείμενο της οργανωτικής ομάδας, το οποίο αναλυτικά έχει ως εξής: «Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στους Δελφούς της Ελλάδας για το διεθνές συμπόσιο για το ελαιόλαδο και την υγεία. Μετά την επιτυχία του πρώτου συμποσίου του περασμένου έτους στο New Haven του Κονέκτικατ. Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του ινστιτούτου ελαιολάδου Yale δημιούργησε παγκόσμιο ενθουσιασμό και εκπληκτική δυναμική. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας το παρόν συμπόσιο θα συγκεντρώσει άτομα οργανισμούς, ακαδημαϊκούς και ιδιωτικούς φορείς από όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουν να συζητήσουν και να προετοιμάσουν συλλογικά το δρόμο προς μια συντονισμένη προσπάθεια προώθησης και προβολής της ελιάς και των προϊόντων της το πλαίσιο τόσο της ανθρώπινης όσο και της πλανητικής υγείας. Σας προσκαλούμε να υποβάλετε μια περίληψη για πιθανές παρουσιάσεις στα πολυάριθμα θέματα του συμποσίου.

Οι στόχοι του συμποσίου είναι:

Α) να αξιολογήσει και να συζητήσει σε βάθος τα τρέχοντα θέματα σχετικά με το ελαιόδεντρο και τα προϊόντα του στους τομείς της χημείας της μεταβολιμικής της βιοδραστικότητας και της αισθητηριακής επιστήμης. Διατροφή και υγεία . γεωργία, αγρονομία, τεχνολογία και πλανητική υγεία, γαστρονομία και πολιτισμός οικονομικά και πολιτική.

Β) να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και να προωθήσουν εταιρικές σχέσεις και συνεργασίες μέταξα ατόμων και οντοτήτων υπό την αιγίδα του ινστιτούτου ελαιολάδου Yale».

Βασίλης βασιλείου phd και Τάσος κ. Κυριακίδης Διδακτορικό τμήμα υγείας του yale.

Organizing Committee:

Vasilis Vasiliou (Yale School of Public Health, USA)

Tassos Kyriakides(Yale School of Public Health, USA)

Dimitris  Kouretas(Univereity of ΤήθςςβΙγ, Greece)

Athanasios Panagiotopoulos(Mayor of Delphi; outgoing)

Panagiotis Taggalis(Mayore of Delphi; incoming)

Alexandra Kicenik Devarenne (Extra Virgin Alliance, USA)

Clemente Pinedo (Atsas Organic, Cyprus)

Maria Kapsokefalou (Agricultural Univeraty of Αthens, Greece)

Rosa Μ Lamuela-Ravento (Univeraty of Barcelona, Spain)

Rosa Vano(Castillo de Canena, Spain)

Antonino De Lorenzo (Univeraty of Rome Tor Vergata, Italy)

Antonia Tamborrino (Univeraty of Bari, Italy)

Franceςca Rocchi (Slow Food Olive Project, Italy)

Πηγή: Καθημερινή Φωκίδα