Στη SIAL επιχειρήσεις ελαιόλαδου της Κρήτης

0

Επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιόλαδου, επιτραπέζιων ελιών, κρασιών και μελιού, είναι μεταξύ των δεκατεσσάρων εταιρειών της Κρήτης που θα πάρουν μέρος στη διεθνή έκθεση SIAL. Η μεγάλη έκθεση τροφίμων και ποτών θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου. Το κρητικό περίπτερο θα είναι ενταγμένο στο εθνικό περίπτερο της Ελληνικής συμμετοχής που διοργανώνει ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης.

Η δράση αυτή είναι μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης σε συνέχεια της προηγούμενης συμμετοχής της Κρήτης στις εκθέσεις SIAL 2006 και 2008, αλλά και της παρουσίας του νησιού στη διεθνή έκθεση ANUGA 2005, 2007, 2009 και 2011, στις οποίες μεγάλος αριθμός κρητικών επιχειρήσεων πρόβαλαν τα προϊόντα τους με επιτυχία.

Η φετινή παρουσία, κάτω από τη σήμανση “Taste Like Crete”, θα αποτελείται από 14 επιχειρήσεις, οι οποίες ειδικεύονται στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και ελιών, αρτοποιημάτων, μελιού, κρασιού, σαλιγκαριών και άλλων ποιοτικών Κρητικών προϊόντων και θα καταλαμβάνει χώρο περίπου 200 τ.μ. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός και δείχνει τη μεγάλη επιθυμία των Κρητικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δράση, δεδομένου του γεγονότος ότι δε θα υπάρξει καμία οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο ΟΠΕ, που διοργανώνει τη συμμετοχή 150 και πλέον ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, υλοποιεί παράλληλα δράσεις προώθησης της ελληνικής γαστρονομίας και των ελληνικών τροφίμων και ποτών. Το ελληνικό περίπτερο θα έχει ως κεντρικό σύνθημα το, βραβευμένο με red dot διάκριση, σύνθημα “Taste Like Greece”. Επίσης, στο stand του ΟΠΕ θα παρευρεθούν Γάλλοι δημοσιογράφοι για την παρουσίαση και τη γευστική δοκιμή των ελληνικών προϊόντων, με παράλληλες δημοσιεύσεις στον Τύπο και πρόσκληση δημοσιογράφων του κλάδου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, και σε συνεργασία με την SOPEXA HELLAS, θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις γαστρονομίας. Η κεντρική εκδήλωση θα έχει τίτλο «Ας καλέσουμε την Ελλάδα στο τραπέζι μας», στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί live show με πρωταγωνιστές 2 γνωστούς Γάλλους bloggers γαστρονομίας και τον γνωστό Έλληνα executive chef του ομίλου Aldemar, κο Ευάγγελο Αγάλου, οι οποίοι θα δημιουργήσουν συνταγές με ελληνικά προϊόντα, προσαρμοσμένες στις γαλλικές γαστρονομικές συνήθειες. Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσα από τα πιο δημοφιλή blogs, σε συνεργασία με 4 επίσης γνωστούς bloggers γαστρονομίας, οι οποίοι θα παρασκευάσουν, με τον δικό τους τρόπο, από ένα ελληνικό πιάτο, και στη συνέχεια θα ανεβάσουν τις συνταγές στα blogs τους.

Για την ενίσχυση μάλιστα της εκδήλωσης γαστρονομίας, ο ΟΠΕ οργάνωσε την παρουσία των 2 Γάλλων bloggers, με σκοπό την εξοικείωσή τους με την ελληνική γαστρονομική παράδοση. Στα πλαίσια της επίσκεψής τους στην Ελλάδα βρέθηκαν και στην Κρήτη, κατά το διάστημα 20 – 23 Σεπτεμβρίου, και γνώρισαν την ομάδα chef του ομίλου Aldemar και τον κο. Αγάλου, αλλά και τους θησαυρούς της Κρητικής γαστρονομίας.

Παράλληλα, για την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων, θα λειτουργήσει από τον ΟΠΕ χώρος γευσιγνωσίας (degustation lounge) για τις ανάγκες φιλοξενίας των επισκεπτών του ελληνικού περιπτέρου. Το καθημερινό μενού, την επιμέλεια του οποίου θα έχει η ομάδα του ομίλου Aldemar με επικεφαλής τον κο Αγάλου, θα είναι αφιερωμένο στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, ανάμεσά τους και της Κρήτης.

Η προβολή στη διεθνή έκθεση SIAL 2012, σε συνδυασμό με όλες τις υποστηρικτικές ενέργειες που διοργανώνονται παράλληλα, θα αποτελέσει ακόμα ένα βήμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Κρητικών προϊόντων, τονίζοντας για μία ακόμη φορά γιατί τα τρόφιμα και τα ποτά μας αξίζουν να γίνουν η επιλογή των καταναλωτών παγκοσμίως.