Eλληνικό χρώμα στο «Summer Fancy Food Show 2019»

0

Με σημαντικές ελληνικές παρουσίες ολοκληρώθηκε χθες η Θερινή Έκθεση Τροφίμων «Summer Fancy Food Show» 2019, που διεξήχθη από 23 – 25 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο «Javits Center» στο Μανχάταν.

Ανάμεσά στις ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες που προώθησαν τα προϊόντα τους στην ομογενειακή και αμερικανική αγορά ήταν ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας και οι ελαιοκομικές εταιρείες Yanni’s Olive Grove και Agrexpo.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων της ιστοσελίδας e-kirikas.com σχετικά με την Έκθεση, τα προϊόντα τους, την Ομογένεια, την στήριξη από την Πολιτεία και τις… ίδιες τις εταιρείες.

Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας έχει ως σήμα κατατεθέν του, την ελιά. Μια ελιά που αποτελεί «ιστορία, παράδοση, ρίζες και ταυτότητα», όπως λένε χαρακτηριστικά οι άνθρωποί του και με «όπλα» του την ποιότητα και την πρωτοτυπία παίρνουν μέρος στην Summer Fancy Food Show. «Για εμάς οι ελιές είναι κάτι περισσότερο. Είναι η ιστορία, η παράδοση, οι ρίζες και η ταυτότητά μας. Είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής μας, των κατοίκων και των παραγωγών μας. Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας (Α.Ε.Σ.Σ.) ιδρύθηκε το έτος 1949 και απαρτίζεται από 1.600 μέλη από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας. Αποτελεί τον μεγαλύτερο Συνεταιρισμό παραγωγής και εμπορίας βρώσιμης ελιάς στην Ελλάδα.

Η εμπορική δραστηριότητα του συνεταιρισμού, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, επικεντρώθηκε στον εξαγωγικό προσανατολισμό των προϊόντων με την δημιουργία ενός ισχυρού Brand Name ‘Elisti’ με κύρια χαρακτηριστικά του την ποιότητα και την πρωτοτυπία, εφαρμόζοντας, από την αρχή της λειτουργίας, υψηλά στάνταρ στην διαδικασία της παραγωγής με πιστοποιήσεις όπως: ISO 9001:2008, ISO 22000 & 22005, Agrocert, BIO, BRC και FSSC 22000 και επενδύοντας έτσι στην συνεχή βελτίωση της ποιότητας και στην συνεχόμενη αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων του.

Η Κονσερβολιά Στυλίδας η οποία αποτελεί προϊόν Π.Ο.Π. αποδίδει επιτραπέζιες ελιές οι οποίες είναι διάσημες για τα πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Το εύκρατο Μεσογειακό κλίμα της περιοχής, το ιδανικό υψόμετρο των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η απόσταση της θάλασσας σε συνδυασμό με μια μέση ετήσια θερμοκρασία των 16,5 βαθμών Κελσίου βοηθούν τα δέντρα της συγκεκριμένης ποικιλίας να αναπτυχθούν και να διασφαλίζεται έτσι μία ισορροπημένη αναλογία μεταξύ όλων εκείνων των θρεπτικών στοιχείων που κάνουν την συγκεκριμένη ποικιλία μοναδική.

Όλα τα προϊόντα μπορούν να συσκευαστούν για χρήση στην Βιομηχανία (WHOLESALERS), στην Λιανική (RETAIL) και στην Μαζική Εστίαση (HORECA), πάντα με γνώμονα τις απαιτήσεις των καταναλωτών και των πελατών. Η εξέλιξη και η δημιουργία όλης αυτής της γκάμας των προϊόντων συνεχίζει να διαμορφώνεται και να εμπλουτίζεται λαμβάνοντας υπόψιν τις εμπειρίες και τα δεδομένα που συλλέγονται από την ετήσιες συμμετοχές του συνεταιρισμού στις μεγαλύτερες Εκθέσεις Τροφίμων του Εξωτερικού όπως SIAL, ANUGA, SUMMER FANCY FOOD κ.α. πάντα με την βοήθεια και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Τα αποτελέσματα όλων αυτών των προσπαθειών των διοικήσεών του, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οδήγησαν τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό να εξάγει τα προϊόντα του στις μεγαλύτερες αγορές του εξωτερικού όπως Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστρία, Βουλγαρία, Ισπανία κ.α. Με την ευρεία γκάμα των προϊόντων του ‘Elisti’, σε συνδυασμό με το Π.Ο.Π. Κονσερβολιά Στυλίδας ο Συνεταιρισμός αποτελούσε ανέκαθεν και θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στον τομέα της βρώσιμης ελιάς, μέσω της διάθεσης άριστων σε ποιότητα προϊόντων και την συνεχή βελτίωση της κουλτούρας της παραγωγής από γενιά σε γενιά, στηρίζοντας τους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία.

Αυτή είναι η ιστορία των μελών της οικογένειάς μας που συνδυάζουν την αφοσίωση και τη θέληση να σας φέρουν… ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ λίγο πιο κοντά».

YANNI’S OLIVE GROVE

Τα αγουρέλαια και τα προϊόντα ελιάς είναι η ασχολία της εταιρείας YANNI’S OLIVE GROVE. Μία εταιρεία που είναι από τις κορυφαίες στο χώρο της με σημαντικές συνεργασίες αλλά και δυνατές εξαγωγές. Με «μοναδικό όπλο την ανώτατη δυνατή ποιότητα έχουμε κατακτήσει πάνω από 45 διεθνή βραβεία για τα αγουρέλαιά μας, από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς ποιότητας του κόσμου», όπως λένε χαρακτηριστικά, ενώ είναι περήφανοι επειδή «τα αγουρέλαια μας έχουν υψηλότατα επίπεδα πολυφαινολών και για αυτό το λόγο είμαστε ο μοναδικός χορηγός της πρώτης παγκόσμιας μελέτης σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή, η οποία είναι η πρόδρομος της νόσου Alzheimer». Αυτά και άλλα πολλά θα γνωρίσουν και θα μάθουν οι ομογενείς στο περίπτερο STAND 2209 LEVEL 3, όπου τους περιμένουν οι άνθρωποι της εταιρεία YANNI’S OLIVE GROVE.

«Η εταιρεία μας YANNI’S OLIVE GROVE ασχολείται με την παραγωγή και τυποποίηση αγουρελαίων και προϊόντων ελιάς και είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Κέντρο Ελιάς Κρίνος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, το οποίο έχει άμεση συνεργασία με το Olive Center του US DAVIS στην Καλιφόρνια. Ο ιδρυτής της Γιάννης Προδρόμου είναι όλη του την ζωή ελαιοκαλλιεργητής και οι ιδιόκτητοι ελαιώνες του με πάνω από 6500 ελαιόδεντρα των τοπικών ποικιλιών, βρίσκονται στην Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής.

Αποφασίζοντας να αξιοποιήσουμε την παραγωγή μας, τυποποιώντας την οι ίδιοι, αναγνωρίσαμε αμέσως, ότι το μοναδικό όπλο μας είναι η ανώτατη δυνατή ποιότητα. Μετά από πορεία 7 ετών, είμαστε περήφανοι που έχουμε κατακτήσει πάνω από 45 διεθνή βραβεία για τα αγουρέλαιά μας, από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς ποιότητας του κόσμου.

Εφαρμόσαμε, ως μοναδικός – πιλότος ελαιοκαλλιεργητής στην Ευρώπη, σε συνεργασία με τον εθνικό φορέα ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ την ευφυή και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ελαιοκαλλιέργεια. Αποτέλεσμα ήταν η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση της ποιότητας αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.

Τα αγουρέλαια μας έχουν υψηλότατα επίπεδα πολυφαινολών και για αυτό το λόγο είμαστε ο μοναδικός χορηγός της πρώτης παγκόσμιας μελέτης σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή, η οποία είναι η πρόδρομος της νόσου Alzheimer. Τα θετικότατα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός του 2019 και θα δημοσιευθούν σε διεθνές ιατρικό περιοδικό.

Τα καινοτόμα μας προϊόντα ελιάς δημιουργούν ως healthy snack μία νέα κατηγορία επιτραπέζιας ελιάς με φυσικά γλυκιά γεύση. Σε πρακτική ‘grab & go’ συσκευασία, χωρίς υγρά και καθόλου συντηρητικά, με πολύ χαμηλό αλάτι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης συνοδεύονται με αποξηραμένα φρούτα. Μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα από μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα λόγω προβλημάτων υγείας, δεν μπορούσαν να φάνε ελιές.

Ξεκινήσαμε το 2012 από ένα μικρό τυποποιητήριο 30τ.μ. και σήμερα, βρισκόμαστε σε 1000τ.μ κτηριακές εγκαταστάσεις. Κυρίως όμως είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας, τα οποία μετέχουν πλέον στην επιχείρηση και μέσω των ειδικών σπουδών τους, η εταιρεία μας θα έχει πλέον συνέχεια.

Αισθανόμαστε μεγάλη τιμή, που ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ελληνικών τροφίμων, η ελληνικής καταγωγής εταιρεία KRINOS FOODS, μας εμπιστεύθηκε και σήμερα τα Olive Snack βρίσκονται τοποθετημένα στον Καναδά. Στις ΗΠΑ με την βοήθεια της ελληνικής ομογένειας έχουμε σήμερα παρουσία στο Sun Francisco (Rainbow Grocery) και ευελπιστούμε να τοποθετήσουμε τα προϊόντα μας σε ακόμα περισσότερα σημεία.
Με την σημαντικότατη βοήθεια του εθνικού φορέα Enterprise Greece, συμμετέχουμε φέτος για πρώτη φορά στην SFFS και μέσω μίας τόσο μεγάλης έκθεσης, θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας ευρέως στις ΗΠΑ.

Η ισχυρή Ελληνική ομογένεια ήταν ο καθοδηγητής μας σε κάθε βήμα της προσπάθειας να τοποθετηθούμε στην αμερικανική αγορά. Η βοήθεια των Ελλήνων της Αμερικής ήταν και παραμένει εξαιρετικά πολύτιμη για εμάς.
Θα είναι μεγάλη τιμή για την οικογένεια μας, η παρουσία σας στο περίπτερό μας STAND 2209 LEVEL 3».

Agrexpo

Λάδι και σύκα είναι τα δύο πολύ σημαντικά προϊόντα που βγάζει η γη της Μεσσηνίας. Και αυτά τα προϊόντα έχει κάνει παγκοσμίως γνωστά η εταιρεία Agrexpo της οικογένειας Γκούμα. Από το 1962 το λάδι και κυρίως η ποικιλία Κορωνέικη είναι το μεγάλο «όπλο» στην εξαγωγική εταιρία, ενώ εδώ και 4 δεκαετίες τα περίφημα ξηρά σύκα έχουν κατακτήσει τον κόσμο. Και τα δύο πολύ δημοφιλή προϊόντα τους βρίσκονται στις αγορές των ΗΠΑ, ενώ στην διεθνή έκθεση Fancy Food show στην Νέα Υόρκη «όπου μας δίνεται η ευκαιρία ως εταιρεία να προβάλλουμε τα προϊόντα μας … Η εταιρεία Agrexpo της οικογένειας Γκούμα έχει πολυετή παρουσία στη συγκεκριμένη έκθεση και ο λόγος της για την στήριξη της Ομογένειας έχει βαρύνουσα σημασία: «Είναι πολύ σημαντικό που η Ομογένεια στηρίζει τόσα χρόνια τα Ελληνικά προϊόντα, είναι πράγματι συγκινητικό και είναι πλέον υποχρέωση όλων εμάς που ασχολούμαστε με τα προϊόντα αυτά να αναβαθμίσουμε την ποιότητα και τις υπηρεσίες που παρέχουμε στον τομέα αυτό».

«Η οικογενειακή εταιρεία μας ιδρύθηκε το 1962 στην Καλαμάτα από τον Παναγιώτη Γκούμα και είναι κυρίως εξαγωγική σε προϊόντα που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, στον Νομό Μεσσηνίας και τυποποιούνται στις ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις μας από όπου και εξάγονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Κυριότερα προϊόντα μας είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας ποικιλία Κορωνέικη, ένα ελαιόλαδο παγκόσμιας φήμης που σήμερα θεωρείται ένα προϊόν υψηλής ποιότητας παγκοσμίως. Η εταιρεία μας διαχρονικά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες εξάγει τα περίφημα ξηρά σύκα Καλαμάτας ένα προϊόν φυσικό πλούσιο σε διατροφική αξία και γνωστό σε όλον το κόσμο. Επίσης εξάγουμε τις ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας οι οποίες είναι και αυτές ένα προϊόν ευρέως γνωστό και αναγνωρισμένο. Το βασικό μας πλεονέκτημα ως εταιρεία είναι η διαχρονική πλέον σχέση εμπιστοσύνης που δεκαετίες κτίσαμε μαζί με τους συνεργάτες μας και η σταθερή ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει η εταιρεία μας.

Τα προϊόντα της εταιρείας μας ιδιαίτερα τα ξερά σύκα διατίθενται στην αγορά από το 1987 διαχρονικά σχεδόν στις περισσότερες πόλεις των Η.Π.Α και του Καναδά. Επίσης το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την επωνυμία ‘Faris’ PDO Kalamata διατίθεται τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλο το δίκτυο πελατών μας στην Β. Αμερική. Το βασικό στοιχείο των προϊόντων μας είναι η ποιότητα και η σταθερή παρουσία τους στην αγορά. Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας βρίσκονται στην Καλαμάτα και τυποποιούν τα εξαιρετικά αυτά προϊόντα της Μεσσηνίας με έμφαση στην υψηλή ποιότητα εξάγοντας τα κατ’ ευθείαν στις αγορές του εξωτερικού.

Εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχουμε με επιτυχία στην διεθνή έκθεση Fancy Food show στην Νέα Υόρκη όπου μας δίνεται η ευκαιρία ως εταιρεία να προβάλλουμε τα προϊόντα μας και να συναντήσουμε από κοντά παλιούς και νέους συνεργάτες.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν στηρίζεται ο εξαγωγέας στον βαθμό που είναι απαραίτητος. Η υπερβολική φορολογία, η γραφειοκρατία και η έλλειψη κινήτρων για σοβαρές επενδύσεις στον δευτερογενή τομέα είναι από τα βασικά προβλήματα. Επίσης αυτή επιβάρυνση των φόρων δυσχεραίνει την αύξηση και την βελτίωση της παραγωγής ποσοτικά και παρατηρείται έντονα σε ορισμένα παραδοσιακά εξαγώγιμα προϊόντα που παρουσιάζουν σημαντική μείωση. Στην ουσία ο αγροτικός τομέας της χώρας χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση.

Είναι πολύ σημαντικό που η Ομογένεια στηρίζει τόσα χρόνια τα Ελληνικά προϊόντα, είναι πράγματι συγκινητικό και είναι πλέον υποχρέωση όλων εμάς που ασχολούμαστε με τα προϊόντα αυτά να αναβαθμίσουμε την ποιότητα και τις υπηρεσίες που παρέχουμε στον τομέα αυτό. Να συνεχίσουν να προτιμούν τα προϊόντα από την χώρα μας και εμείς θα φροντίσουμε να γινόμαστε καλύτεροι ως εταιρείες και να παρέχουμε σωστά προϊόντα».

Πηγή: e-kirikas.com