2° Διεθνές συνέδριο του Ελιά & Ελαιόλαδο

0

Διήμερο, διεθνές συνέδριο ανοικτού διαλόγου για το μέλλον των εθνικών μας προϊόντων, του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, διοργάνωσε στις 14 και 15 Απριλίου του 2011 το περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνέδριο, υπό τον τίτλο “Ατενίζοντας το 2020”, έλαβε χώρα στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, με τη συμμετοχή 33 ομιλητών και ποικίλη θεματολογία.

Το συνέδριο ήταν ανοιχτό, με συμμετοχή των πιο αξιόλογων εκπροσώπων από φορείς και από όλη την αλυσίδα αξίας, όπως επίσης και με έντονο το διεθνή χαρακτήρα. Δεν ήταν ένα συνέδριο μονολόγων αλλά συνεχούς διαλόγου οργανωμένου σε στρογγυλά τραπέζια.

Όπως γράφαμε στο editorial του τεύχους 75 μετά το συνέδριο:

“Θέλαμε, όμως, να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Κι αυτό το πετύχαμε.

Ότι ο τομέας της ελιάς και του λαδιού, παρά τα προβλήματα, που κανένας δεν έκρυψε, υπάρχει κι ατενίζει το μέλλον με αποφασιστικότητα. Ότι ο δρόμος είναι ανοικτός.

Ότι πέρα από την παρακμή των δεινοσαύρων, υπάρχει ένας νέος κόσμος, που “ψάχνεται”, που σκέφτεται, αναζητεί γνώσεις για να βελτιώσει την παραγωγή, που επενδύει στην ποιότητα, αναλαμβάνει τα επιχειρηματικά ρίσκα και δεν επαφίεται στα πανωγραψίματα ή στις “μαϊμουδιές”.

Με άλλα λόγια, ο κόσμος που μοχθεί, που προοδεύει και σε αυτόν μπορούμε να ελπίζουμε για να αντιμετωπίσουμε το φόβο και την ηττοπάθεια. Στο πρόσωπο του Βαγγέλη Κάλτσα (ΒΕΛΟΥΤΪΤΙΝΟΣ) και του Άρη Κεφαλογιάννη (ΓΑΙΑ), αυτόν τον κόσμο τιμήσαμε. Σίγουρα δεν είναι οι μόνοι. Δεν είναι όμως και πολλοί. Αν η πολιτεία δώσει την υποστήριξή της, τότε σίγουρα θα αυξηθούν. Αν οι τράπεζες (αναγκαστούν να) συνειδητοποιήσουν ότι το παρόν είναι βραχύ και το μέλλον μακρύ, τότε μπορεί να κυκλοφορήσει ζωογόνο οξυγόνο.”

Οι χορηγοί:

 

Συνεχώς κατάμεστη επί δύο ημέρες η αίθουσα

Οι ομιλητές έδωσαν μία εικόνα των ιδιαιτεροτήτων των διεθνών αγορών ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, για την ΕΕ, για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ, μίλησαν για τα πολύτιμα συστατικά του ελαιολάδου, για την καλλιέργεια της ελιάς,  για θέματα χημείας.

Στα στρογγυλά τραπέζια συμμετείχαν οι:

Δήμητρα Αλιέως (SOVENA Group-Πορτογαλία), Metin Olken (Zeytindostu Olive Oil Association-Τουρκία), Selim Belkhodja (Ένωση Εξαγωγεών Ελαιολάδου – Τυνησία), Νίκος Κουζούπης (Πρόεδρος Σ.Ε.Κ.Ε.Π- Κύπρος), Miroslav Bozic (Υπουργείο Γεωργίας-Κροατία), Ευάγγελος Κάλτσας (ΒΕΛΟΥΙΤΙΝΟΣ), Άρης Κεφαλογιάννης (ΓΑΙΑ ΑΕ-Ελλάδα), Gennaro Sicolo (Πρόεδρος Ιταλικής Οργάνωσης Ελαιοπαραγωγών CNO), Teresa Maria Perez Millan (Διευθύντρια Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ισπανίας), Gaspar Vaño Fernandez (Διευθυντής Interoleo Picual Jaén- Ισπανία), Olivier Nasles (Πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γαλλίας), Andrea Antonio Panico (Υπεύθυνος της Συνομοσπονδίας Ιταλών Αγροτών), Γιώργος Κωνσταντόπουλος (ΠΕΜΕΤΕ), Αντωνία Τριχοπούλου (Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών), Δημήτριος Μπόσκου (Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσ/κης), Κώστας Χαρτζουλάκης (ΕΘΙΑΓΕ Χανίων), ο εκλιπών Shimon Lavee (Καθηγητής Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ), Σταύρος Βέμμος (Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Ρέα Σπυρίδου (Άξιον Αγροτική), Livia Rinaldi (CNO), Ιωάννης Καλτσής (Protypon ΕΠΕ), Δημήτρης Καλαφάτης (Υπεύθυνος Παραγωγής ΕΑΣ ΠΕΖΩΝ), Diego Garcia Gonzalez (Καθηγητής του Instituto de la Grasa,Σεβίλλη), Κωνσταντίνα Τζιά (Καθηγήτρια ΕΜΠ), Έφη Χριστοπούλου (Χημικός, Γευσιγνώστρια).

Ο συνεχής διάλογος μεταξύ τους κρατούσε συνεχώς σε εγρήγορση το ακροατήριο, το οποίο στο τέλος συμμετείχε με σειρά ερωτήσεων.

Στις εργασίες του συνεδρίου προέδρευσε ο Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργοοικονομολόγος και εκδότης του περιοδικού “Ελιά & Ελαιόλαδο”. Έγιναν 33 ομιλίες: από το ΥΠΑΑΤ (1), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (4), το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, από Έλληνες (13) και ξένους (13) εκπροσώπους φορέων και επιστήμονες, καθώς και 45 ερωτήσεις/παρεμβάσεις συνέδρων.

Ήταν ένα διήμερο πολυθεματικό σεμινάριο γνώσεων, ουσιαστικής καταγραφής προβλημάτων και μια ευκαιρία ανοικτού διαλόγου για ένα καλύτερο μέλλον του “εθνικού μας” προϊόντος.

Οι ομιλητές:

Ο κ. Βαγγέλης Διβάρης, Ειδικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ, Εισηγητικός χαιρετισμός
Ο κ. Γιώργος Κασαπίδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ, χαιρετισμός
Ο κ. Αναστάσιος Χανιώτης, Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Περιγραφή της νέας ΚΑΠ
Ο κ. Στέργιος Τατάγιας-Γενική Διεύθυνση Γεωργίας ΕΕ, για τη σωστή διαχείριση των κοινοτικών πόρων
Ο κ. Παναγιώτης Μπαρζούκας- Υπεύθυνος Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς ΕΕ, για την παγκόσμια αγορά
Ο κ. Jean-Louis Barjol- Εκτελεστικός Διευθυντής Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), για την παγκόσμια αγορά
Ο κ. Βλάσης Σφυροέρας- ΕΕ, για τα προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης
1ο στρογγυλό τραπέζι
Η κα Teresa Perez Millan-Διευθύντρια της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ισπανίας, για την κατάσταση της ισπανικής αγοράς ελαιολάδου
2ο στρογγυλό τραπέζι
Ο κ. Andrea Antonio Panico- Υπεύθυνος Συνομοσπονδίας Ιταλών Αγροτών, για τον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς
Ο κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος- Εκπρόσωπος ΠΕΜΕΤΕ, για τον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς
Η κα Αντωνία Τριχοπούλου- Ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής
Ο κ. Δημήτριος Μπόσκου- Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, για τα πολύτιμα ήσσονα συστατικά του ελαιολάδου
Ο κ. Κώστας Χαρτζουλάκης-ΕΘΙΑΓΕ Χανίων, για τα συστήματα άρδευσης και την εξοικονόμηση νερού
Ο εκλιπών Shimon Lavee- Καθηγητής Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, για την καλλιέργεια και τα συστήματα φύτευσης της ελιάς
Ο κ. Σταύρος Βέμμος-Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την καλλιέργεια της ελιάς
Βασίλης Ζαμπούνης, Ρέα Σπυρίδου, Livia Rinaldi, Γιάννης Καλτσής (Δ>Α)
Ο κ. Olivier Nasles- Πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γαλλίας, για το γαλλικό σύστημα προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ
Ο κ. Diego Garcia Gonzalez- Καθηγητής του Instituto de la Grasa της Σεβίλλης, για την οργανοληπτική αξιολόγηση
Ο κ. Δημήτρης Καλαφάτης-Υπεύθυνος Παραγωγής ΕΑΣ Πεζών, για την κοινή άλεση ελαιοκάρπου
Η κα Κωνσταντίνα Τζιά- Καθηγήτρια ΕΜΠ, για τα κρίσιμα σημεία στην παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς
Η κα Έφη Χριστοπούλου-Χημικός, Γευσιγνώστρια, για τη σημασία της οργανοληπτικής αξιολόγησης
Βραβεύτηκαν για τα καινοτόμα προϊόντα τους οι κ.κ Ευάγγελος Κάλτσας (επιχείρηση Βελουιτίνος) και Άρης Κεφαλογιάννης (Γαια Τρόφιμα ΑΒΕΕ)

Πριν την έναρξη του συνεδρίου τιμήθηκε η μνήμη των:

Jean-Marc Gazagnes (Ευρ. Επιτροπή)

 

Κώστας Βαννός, χημικός
Νίκος Ψυλλάκης, γεωπόνος

 

Χρήστος Λεμπέσης, δημοσιογράφος
Παρασκευάς Τοκουζμπαλίδης, χημικός