Μία ενημερωτική, χρήσιμη ημερίδα για τον 16κιλο τενεκέ, και όχι μόνο.

Έγινε μια μεγάλη, ανοιχτή και δημόσια συζήτηση με πολύ σημαντικούς ομιλητές για ένα φλέγον θέμα που απασχολεί την ελληνική ελαιοκομία επί δεκαετίες

0

Η ενημέρωση και ο ανοικτός διάλογος αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά του 3ου συνεδρίου (ημερίδας) της Άξιον Εκδοτική με θέμα «Τα δίκτυα εμπορίας από την άλεση έως τον τελικό καταναλωτή. Λύση ή πρόβλημα ο 16κιλος τενεκές;».

Ο υπουργός ΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός άνοιξε τις εργασίες απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό. Έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητά τη χάραξη εθνικής στρατηγικής, δημιουργώντας δύο ομάδες εργασίας, για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και τη διαφάνεια στην αλυσίδα παραγωγής.

Το πρώτο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στη διεθνή πραγματικότητα, τι συμβαίνει στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Στον αρκετά περίπλοκο τρόπο που λειτουργεί η ιταλική αγορά αναφέρθηκε η dott. Livia Rinaldi, εκπρόσωπος της ιταλικής Italia Olivicola, πανιταλικής συνεταιριστικής οργάνωσης που πρόσφατα δημιουργήθηκε από την συγχώνευση άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων.

Ο διεθνής αναλυτής και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Χαέν, prof. Juan Vilar, παρουσίασε και μέσω εντυπωσιακών διαφανειών την ισπανική αγορά καθώς επίσης και στατιστικά στοιχεία της παγκόσμιας ελαιοκομίας.

Η Δήμητρα Αλιέως, δρ. οικονομολόγος, πρώην υπεύθυνη αγορών της SOVENA, έκανε στην ομιλία της μία σύνδεση των υψηλών απαιτήσεων που θέτει η διεθνής αγορά με την εγχώρια πραγματικότητα, τονίζοντας πόσο αναγκαία είναι και πόσο έχει καθυστερήσει η δημιουργία θεσμικών οργάνων όπως ένα Εθνικό Συμβούλιο Ελαιοκομίας.

Οι ερωτήσεις έθιξαν κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. το παράδειγμα της Τυνησίας.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και ο διάλογος μεταξύ εκπροσώπων όλων των αλυσίδων αξίας του ελαιολάδου, δηλαδή εισροών πρωτογενούς παραγωγής (BASF, Agrology, UPL), Ελαιουργικών Μηχανημάτων (Alfa Laval, Amenduni), μηχανολογικού εξοπλισμού (Geopack, Δήμου, Foodpackers), εμπορίας και τυποποίησης ελαιολάδου (Μολών Λαβέ, La Sitia, Στατήρ, Biolea, Olicobrokers, Δημήτρης Φάββας, Αντώνης Βερδιάκης, Terra Creta, Ελαιοτριβεία Πατρικίου – Αρβανιτίδης, Mαξούλι ΑΕ, Κοκκινοφόρος Βασίλης, Πρωτούλης Κώστας, Ελαιουργία Ρενιέρη, Κάπα Ελαιουργική – Καντίκος), αγροτικών συνεταιρισμών (Ακρασίου Λέσβου και Μολάων Λακωνίας), παροχής υπηρεσιών (Τράπεζα Πειραιώς, TUV Hellas, Οργανοληπτικό εργαστήριο Κρήτης, Χημικοτεχνική, Protypon AE).

Παρά τη Μαραθώνια οκτάωρη διάρκεια των ομιλιών και του διαλόγου, στο τέλος δόθηκε η δυνατότητα ζωντανών παρεμβάσεων – ερωτήσεων στους ακροατές.

Όλη τη συζήτηση συντόνισε ο Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργοοικονομολόγος – εκδότης (Eλιά & Ελαιόλαδο, olivenews.gr)

Συμπεράσματα

Έγινε μια μεγάλη, ανοιχτή και δημόσια συζήτηση με πολύ σημαντικούς ομιλητές για ένα φλέγον θέμα που απασχολεί την ελληνική ελαιοκομία επί δεκαετίες, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο τι συμβαίνει στις άλλες χώρες, Ιταλία και Ισπανία.

Κατεγράφησαν ευδιάκριτες απουσίες για τις οποίες δεν ευθύνονται οι διοργανωτές καθώς η ημερίδα ήταν ανοικτή σε όλους και προσκλήθηκαν όλοι όσοι θα περιμέναμε ότι κάτι έχουν να πουν, ειδικά για το τυποποιημένο και τον 16κιλο τενεκέ.

Οι ομιλητές προσέγγισαν τα θέματα υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες, δίνοντας προτεραιότητα σε διάφορες επί μέρους πλευρές και προτάσεις που κατατέθηκαν.

Η επί πολύ μακρό, και λόγω της καραντίνας, έλλειψη ανάλογων συζητήσεων είχε σαν αποτέλεσμα η συζήτηση συχνά να ξεφύγει και σε άλλα ζητήματα, πράγμα απόλυτα λογικό και αποδεκτό. Ωστόσο, και αυτό έχει σημασία, παρέμεινε σε ένα πλαίσιο πολιτισμένου διαλόγου και ουσιαστικού προβληματισμού, υποθήκη και για μελλοντική επαναφορά του θέματος.

Η Άξιον Εκδοτική εκφράζει τις ευχαριστίες της:

– στους άνω των 1.000 ατόμων, που παρακολούθησαν διαδικτυακά, έστω και ένα σημαντικό μέρος της ημερίδας,

– στον υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό για την τιμητική και ιδίως για την ουσιαστικού περιεχομένου παρέμβασή του,

– στους 33 ομιλητές για τη συνεισφορά τους, και ιδίως στους δύο ξένους φιλοξενούμενους γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες προσπάθειες που κατέβαλαν για να μας παρουσιάσουν τον πλούτο των στοιχείων και μάλιστα προσαρμοσμένων στα ενδιαφέροντα του ελληνικού ακροατήριου,

– στους χορηγούς που έδωσαν την οικονομική δυνατότητα πραγματοποίησης της ημερίδας,

– στην διερμηνέα κυρία Χρύσα Μπανιά, για τον υψηλό επαγγελματισμό της και την άριστη μετάφραση,

– στο προσωπικό της Άξιον Εκδοτική για τις άοκνες και ευσυνείδητες προσπάθειές τους,

– στην “τεχνολογία”, που ακόμη και υπό αυτές τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες μας επιτρέπει να συνερχόμαστε και να συζητάμε.

 

Χορηγός επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα και ιστοσελίδα ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ.

Η φωτό με την ελιά δίπλα στις Καρυάτιδες αποτελεί ευγενική παραχώρηση του φωτογράφου Αντρέα Σμαραγδή.

Χρυσός χορηγός της εκδήλωσης:

Ασημένιοι χορηγοί της εκδήλωσης:

Υποστηρικτής της εκδήλωσης

 

Χορηγοί – Ομιλητές της εκδήλωσης (ανά κατηγορία δραστηριότητας)

I) Ελαιοτριβεία, Εμπόριο, Τυποποίηση Ελαιολάδου

ΙΙ) Εισροές – Μηχανολογικός Εξοπλισμός

ΙΙΙ) Παροχή Συμβουλών και Υπηρεσιών