Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Italia Olivicola: Οι συνεταιρισμένοι Ιταλοί ελαιοπαραγωγοί οργανώνονται εμπορικά

Το παρόν της ιταλικής ελαιοκαλλιέργειας για ένα βιώσιμο μέλλον

Ατελείωτη αγάπη για το ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για τη βιοποικιλότητα της ελιάς, για τις ιστορίες των περιοχών και των παραγωγών που αποτελούν την ψυχή ενός τοπίου χιλιάδων ετών. Η Italia Olivicola, η κύρια ένωση Ιταλών ελαιοπαραγωγών, συνοψίζει όλες αυτές τις αξίες και πολλές άλλες. «Η Italia Olivicola είναι η συνεργασία και η αλληλεγγύη», λέει ο πρόεδρος Gennaro Sicolo, «είμαι περήφανος και υπερήφανος για κάθε ένα από τα 250.000 μέλη που αποτελούν την ομάδα της ένωσής μας.  Εκπροσωπούμε 15 ελαιοπαραγωγικές περιοχές, που διαφέρουν ως προς την ευαισθησία αλλά και ως προς τα χαρακτηριστικά των παραγόμενων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων. Αυτός είναι ο πλούτος που διαθέτουμε στους καταναλωτές: ελαιόλαδα με ονομασία προέλευσης, βιολογικά, μονοποικιλιακά». Μεταξύ των κύριων στόχων της Italia Olivicola είναι, στην πραγματικότητα, η συγκέντρωση της προσφοράς για την εγγύηση της ποιότητας, της προέλευσης και της βιωσιμότητας, ώστε να προσφέρει στους καταναλωτές την εγγύηση ενός καλού και υγιεινού έξτρα παρθένου ελαιολάδου και στους παραγωγούς τη σωστή αμοιβή. Από αυτές τις προϋποθέσεις γεννήθηκε η Finoliva, η εμπορική εταιρεία των Ιταλών ελαιοπαραγωγών, η οποία πρόσφατα γιόρτασε την επέκταση της μονάδας αποθήκευσης και εμφιάλωσης, ικανή να συγκεντρώσει την παραγωγή 24 χιλιάδων ελαιοπαραγωγών.

«Η εταιρεία μας, χάρη στην υποστήριξη της Italia Olivicola, θέλει να γίνει όλο και περισσότερο ο εμπορικός βραχίονας των Ιταλών ελαιοπαραγωγών», λέει ο Benedetto Fracchiolla, πρόεδρος της Finoliva. «Το 73% του ελαιολάδου που πωλείται πηγαίνει στο εξωτερικό και στα εμφιαλωμένα, το 74% είναι έξτρα παρθένο, είναι ΠΟΠ και βιολογικό και το 24% είναι ΠΟΠ. Πρόκειται για premium ζώνες που ανταποκρίνονται στην ανάγκη αναβάθμισης του προϊόντος, δίνοντας τη σωστή αμοιβή στον κόσμο της παραγωγής. Η επιθυμία, με την ενίσχυση της Finoliva, είναι να γίνει ηγέτης στην Ιταλία για το βιολογικό ελαιόλαδο».

Η Italia Olivicola δεσμεύεται επίσης ενεργά για την αναγνώριση του ιταλικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Ένα προϊόν που δεν είναι καθόλου ακριβό λόγω των θρεπτικών και υγιεινών αρετών του. «Οι τιμές έχουν αυξηθεί επειδή η παραγωγή έχει μειωθεί στο μισό για δύο συνεχόμενα χρόνια σε όλη τη Μεσόγειο», λέει ο Sicolo, «και είναι ένα φαινόμενο, αυτό της κλιματικής αλλαγής, που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Η απάντηση είναι οι σωστές γεωπονικές πρακτικές στον ελαιώνα, ξεκινώντας από την άρδευση, η γεωργία 4.0, αλλά και η καλή συνεργασία και οργάνωση της αλυσίδας εφοδιασμού, η οποία μπορεί να διαχειριστεί και να εγγυηθεί τις ανάγκες της αγοράς». Η Italia Olivicola υπήρξε ο φορέας προώθησης της διεπαγγελματικής FOOI, ενός χώρου για συζήτηση, διάλογο και συνεργασία μεταξύ των διαφόρων κρίκων της αλυσίδας ελαιολάδου. Το μέλλον της ιταλικής ελαιοκαλλιέργειας πρέπει να δημιουργηθεί, όχι αντιγράφοντας μοντέλα άλλων, αλλά αναζητώντας το δικό της, ανάμεσα στην καινοτομία και τη νεωτερικότητα.

«Καλωσορίζουμε τα drones και τους αισθητήρες στην ελαιοκαλλιέργεια, αν μας βοηθήσουν να παράγουμε περισσότερο και καλύτερα», καταλήγει ο Sicolo, «αλλά με σεβασμό στην ταυτότητά μας, χωρίς να κυνηγάμε ισπανικού τύπου υπερ-εντατικά, μη ανθεκτικά συστήματα παραγωγής που χρειάζονται υψηλές εισροές ενέργειας και νερού, το αντίθετο της βιωσιμότητας. Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας νέους κερδοφόρους και λειτουργικούς ελαιώνες, όπως ακριβώς μας τους άφησαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε επίσης μεγαλύτερη δέσμευση από τα εθνικά και περιφερειακά θεσμικά όργανα για την καταπολέμηση της Xylella fastidiosa. Το βακτήριο που σκοτώνει τα ελαιόδεντρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταστρέψει την ιταλική ελαιοκαλλιέργεια».

info@italiaolivicola.it 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα