Η Ένωση Στυλίδας οργανώνει την άμυνα απέναντι στο φαινόμενο της ακαρπίας

0

Όπως γράψαμε στο olivenews.gr  η Φθιώτιδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του φαινομένου της ακαρπίας, το οποίο απειλεί την επερχόμενη εσοδεία 2021/22. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου από την ανοικτή συγκέντρωση που οργάνωσε η Ένωση Ελαιουργικών Συνεταιρισμών Στυλίδας και στην οποία ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για την υποστήριξη του εισοδήματος των παραγωγών.

Δελτίο Τύπου

Την Παρασκευή 2/7 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας συγκέντρωση για να συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα της ακαρπίας, που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της ελιάς φέτος στο νομό μας.

Το παρών στην συγκέντρωση, η οποία μεταδόθηκε και διαδικτυακά, έδωσαν πλήθος ελαιοπαραγωγών της Ανατολικής Φθιώτιδας, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας Χρήστος, ο Υφυπουργό; Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Οικονόμου Γιάννης, οι βουλευτές του νομού κ. Κοτρωνιάς Γεώργιος, κ. Χειμάρας Θεμιστοκλής, κ. Σαρακιώτης Ιωάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, κ. Καρακάτζας Αθανάσιος, η Δήμαρχος Στυλίδας κα. Στεργίου Βιργινία με τους αντιδημάρχους καθώς και εκπρόσωποι των συνεταιρισμών της Φθιώτιδας.

Όλοι αναγνώρισαν ότι το πρόβλημα της ακαρπίας υφίσταται και δεσμεύτηκαν από κοινού να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή και να υπάρξει μία δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών.

Από την συζήτηση προέκυψε ότι προχώρησε η κατάθεση του φακέλου από το ΥπΑΑΤ, για ενίσχυση στην επιτραπέζια ελιά ποικιλίας κονσερβολιά/άμφισσης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, η οποία μέχρι τώρα είχε εξαιρεθεί αδίκως από όλες τις αποζημιώσεις. Διευκρινιστικά θα θέλαμε να σημειώσουμε, προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, ότι σύμφωνα με την πρόταση που μας έγινε γνωστή από το ΥπΑΑΤ, δεν υπάρχει η απαραίτητη χρηματοδότηση και συνεπώς δεν υπήρξε δέσμευση ως προς το ύψος και το χρονικό διάστημα της αποζημίωσης.

Με αυτόν τον τρόπο δικαιώνεται και η προσπάθεια του συνεταιρισμού μας, ο οποίος με τις ενέργειές του πλέον των 4 μηνών σε άμεση συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ πίεζε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επίσης ανακοινώθηκε, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο στην νέα ΚΑΠ, να συμπεριληφθεί η επιτραπέζια ελιά στα προϊόντα συνδεδεμένης επιδότησης, το οποίο θα δώσει επιπλέον όφελος στους καλλιεργητές επιτραπέζιας ελιάς.