Αθώωση Στυλιανού Δρυ από τη μήνυση Βασιλείου Ζαμπούνη για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης (upd)

0

Αθώωση Στυλιανού Δρυ από τη μήνυση Βασιλείου Ζαμπούνη για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο Στυλιανό Δρυ για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης εις βάρος του μηνυτή Βασιλείου  Ζαμπούνη.

Η έγκληση υποβλήθηκε διότι ο Σ. Δρυς είχε καταμηνύσει τον Β. Ζαμπούνη ότι είχε παραβιάσει την προσωρινή διαταγή των ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία είχε διαταχθεί η απόσυρση ανάρτησης στον ιστότοπο του olivenews.gr με ημερομηνία 16.1.2019 και στην οποία ο Β. Ζαμπούνης είχε αμέσως συμμορφωθεί. Ο Σ. Δρυς στη μήνυσή του περιέλαβε ότι ο Β. Ζαμπούνης παραβίασε την προσωρινή διαταγή του Δικαστηρίου διότι δεν απέσυρε παλιότερες αναρτήσεις του ετών 2013 και 2014 σχετικές με την την υπόθεση των πλαστών εγγυητικών επιστολών των προγραμμάτων ΟΕΦ των Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας και Λέσβου το 2012.

Η αλήθεια είναι ότι ο Β. Ζαμπούνης είχε συμμορφωθεί πλήρως με την προσωρινή διαταγή του Δικαστηρίου αποσύροντας αμέσως την ανάρτηση της 16.1.2015, όχι όμως και τις παλιότερες αναρτήσεις των ετών 2013 και 2014, καθότι αυτές δεν αποτελούσαν αντικείμενο της προσωρινής διαταγής και ως εκ τούτου δεν είχε καμία υποχρέωση απόσυρσής τους. Ο Β. Ζαμπούνης ανάρτησε και πάλι το συγκεκριμένο άρθρο “Συγχωροχάρτι πλαστών εγγυητικών επιστολών;” μόνο μετά την οριστική απόφαση του Δικαστηρίου επί των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία και τον δικαίωσε. Παρόλα αυτά, ο Σ. Δρυς είχε μηνύσει τον Β. Ζαμπούνη ότι παραβίασε την προσωρινή διαταγή επειδή δεν απέσυρε τις παλιότερες αυτές αναρτήσεις. Γι’ αυτό και ο Β. Ζαμπούνης μήνυσε τον Σ. Δρυ για ψευδή καταμήνυση.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στις 2-10-2019 έκρινε ότι ο Σ. Δρυς είναι αθώος για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης του Β. Ζαμπούνη διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, όταν ο Σ. Δρυς κατέθεσε τη μήνυση πράγματι οι παλιότερες αναρτήσεις δεν είχαν αποσυρθεί. Το γεγονός ότι η μη απόσυρσή τους δεν αποτελεί παραβίαση της προσωρινής διαταγής εκ μέρους του Β. Ζαμπούνη, δεν καθιστά ένοχο για ψευδή καταμήνυση τον Σ. Δρυ, διότι, κατά το σκεπτικό του Δικαστηρίου, σημασία για να κριθεί η ύπαρξη ψευδούς καταμήνυσης έχει αν τα πραγματικά περιστατικά που καταγγέλλονται με τη μήνυση είναι αληθή ή όχι. Η ποινική τους αξιολόγηση (αν δηλαδή είναι ποινικά κολάσιμες πράξεις ή όχι) δεν ανήκει στην κρίση του μηνυτή αλλά στις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές που είναι και αρμόδιες να χαρακτηρίσουν και να κρίνουν ποινικά την καταγγελλόμενη πράξη.

Στην προκειμένη, λοιπόν, υπόθεση ο Σ. Δρυς κρίθηκε από το Δικαστήριο ότι όταν μήνυσε τον Β. Ζαμπούνη κατήγγειλε πράξεις οι οποίες ήταν αληθείς και ως εκ τούτου κρίθηκε αθώος της ψευδούς καταμήνυσης.

Λήγει λοιπόν, ελπίζω οριστικά, η δικαστική μου διένεξη με τον κ. Στυλιανό Δρυ. Οι προσπάθειές του (αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα, μήνυση, εξώδικα) να εξαναγκάσει εμένα και τα Μέσα Ενημέρωσης που διευθύνω, το olivenews.gr και το Ελιά & Ελαιόλαδο, να σταματήσουν να αρθρογραφούν για την υπόθεση των πλαστών εγγυητικών επιστολών, απέτυχαν και έπεσαν στο κενό. Από την άλλη πλευρά ο κ. Δρυς συνεχίζει ελεύθερος να ασκεί τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την απάντηση στο εξής «απλό» ερώτημα, που αποτέλεσε τη βάση και την απαρχή της όλης υπόθεσης («τεραστίου σκανδάλου» σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που απέρριψε τα εναντίον μου ασφαλιστικά μέτρα που είχε ασκήσει ο κ. Δρυς): Ποιος λοιπόν το 2012 συνέταξε τις δύο πλαστές εγγυητικές επιστολές ύψους 7,3 εκ. €; Όταν οι δικαστικές/ ανακριτικές αρχές φωτίσουν την υπόθεση, τότε θα επανέλθουμε.