Υπεύθυνη δήλωση άμυνας κατά λογοκλοπής

Την επόμενη φορά που θα διαπιστώσουμε αντιγραφή είδησης-ανάλυσής μας χωρίς αναφορά στην πηγή, θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα για την προστασία των πνευματικών μας δικαιωμάτων.

0

Υπεύθυνη δήλωση

         Χωρίς φόβο, αλλά και με λίγο πάθος, δηλώνω υπεύθυνα ότι:

Στο άρθρο για την κατάσταση της αγοράς που έγραψα στο περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο (έντυπο και ψηφιακό), που έχει κυκλοφορήσει, όπως και στις 5/10/2020 στο Olivenews.gr στο άρθρο με τίτλο «Εκπρόσωποι 9 χωρών συζητούν και αναλύουν την ελαιοκομική περίοδο 2020/21», συμπύκνωνα κάποιες πρώτες, κρίσιμες θα έλεγα, πληροφορίες (ποσότητες, τιμές, κατάσταση αγοράς) από την πολύωρη τηλεδιάσκεψη, που διεξήχθη στα ισπανικά, στις 30 Σεπτεμβρίου. Σε αυτήν είχα την τιμή να συμμετέχω ως ο μόνος Έλληνας προσκεκλημένος. Και στα δύο άρθρα επεσήμαινα πως, ό,τι αναγράφεται «αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των JUAN VILAR CONSULTORES ESTRATEGICOS και της Άξιον Εκδοτικής-Olivenews.gr», τονίζοντας μάλιστα ότι «απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στην πηγή».

24 μέρες μετά, σε ανυπόγραφο «άρθρο» των Agronews – Agrenda, χωρίς φυσικά να προηγηθεί καμία αίτηση για άδεια αναδημοσίευσης, διαβάζουμε τα βασικά σημεία του άρθρου, που αποδίδονται σε ….«έκθεση του αναλυτή Χουάν Βιλλάρ» (με δύο λάμδα παρακαλώ). Μπερδεύοντας το μελάνι της ενημερωτικής δημοσιογραφίας με το μελάνι που αφήνει η σουπιά για να σβήσει τα ίχνη της και αποφεύγοντας να αναφερθεί ότι Agronews-Agrenda είχαν λάβει ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης, στην οποία καλούνταν – εάν το επιθυμούσαν – να την παρακολουθήσουν και να υποβάλουν  ερωτήσεις εάν ήθελαν. Φυσικά, ούτε την παρακολούθησαν, ούτε καμία ερώτηση υπέβαλαν.

Θα ήθελα, λοιπόν, να πληροφορήσω κάθε φιλόδοξο λογοκλόπο «δημοσιογράφο», και στην περίπτωσή μας τον εκδότη των Agronews – Agrenda κ. Ιωάννη Πανάγο, ότι η Άξιον Εκδοτική έχει αποκλειστική συνεργασία για την Ελλάδα με την JUAN VILAR CONSULTORES ESTRATEGICOS. Έτσι, αποφασίσαμε την  επόμενη φορά που θα διαπιστώσουμε αντιγραφή είδησης- ανάλυσής μας χωρίς αναφορά στην πηγή, να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα για την προστασία των πνευματικών μας δικαιωμάτων, εφόσον αυτά δεν γίνονται σεβαστά.

Να επισημάνω εδώ ότι δεν θέτω θέμα «πνευματικής ιδιοκτησίας» ώστε να αποτρέψω τη διάχυση των όσων δημοσιεύουμε στα Μέσα Ενημέρωσης της Άξιον Εκδοτική. Αντιθέτως, θέμα «πνευματικής ιδιοκτησίας» τίθεται ως στοιχειώδης κανόνας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όταν κάποιος αντιγράφει μια πληροφορία-είδηση-ανάλυση, χωρίς στοιχειωδώς να αναφέρει την πηγή της. Αυτό άλλωστε αποτελεί θεμελιώδη κανόνα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας παγκοσμίως, αλλά και της ημετέρας Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ).

Με άλλα λόγια, εξακολουθώ από το 1992, οπότε ξεκίνησα να ασκώ και τη δημοσιογραφία, να είμαι ριζικά αντίθετος με τη «ζούγκλα», που κάποιοι επιχειρούν καθημερινά να επιβάλουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επειδή «έτσι γουστάρουν» ή έτσι τους βολεύει, και παραμένω υπέρμαχος της πραγματικής ενημέρωσης των πολιτών, για τη βιοποικιλότητα των ελαιώνων.

Ο δηλών

Βασίλης Ζαμπούνης