Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025

Ο Αύγουστος, ο κολιός και οι τιμές του ελαιολάδου

Το δεύτερο λάθος του συντάκτη είναι πως δεν καταλαβαίνει πως η οποιαδήποτε τιμή αποκτά πραγματική αξία και υπόσταση ανάλογα με τις ποσότητες, τις εμπορικές συναλλαγές που γίνονται.

Είναι γνωστή η παροιμία «κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο». Την θυμήθηκα διαβάζοντας σε ιστοσελίδα ελαιοπαραγωγικής περιοχής πως «Αύγουστος είναι ο μήνας που ανεβαίνουν οι τιμές του ελαιολάδου».

Το πρώτο λάθος του συντάκτη είναι πως μπέρδεψε τον κολιό με τις τιμές του ελαιολάδου. 

Το δεύτερο λάθος είναι πως δεν καταλαβαίνει πως η οποιαδήποτε τιμή αποκτά πραγματική αξία και υπόσταση ανάλογα με τις ποσότητες, τις εμπορικές συναλλαγές που γίνονται. Το δυόμιση λάθος του είναι ότι ιστορικά, σχεδόν πάντοτε, το εμπόριο ελαιολάδου σταματάει τον Αύγουστο λόγω … διακοπών κι όχι λόγω συνωμοσιών. Φέτος, η διαφορά ήταν πως το εμπόριο πάγωσε νωρίτερα από τον Ιούλιο, μάλλον γιατί όπως γράψαμε στο olivenews.gr εμπόριο και βιομηχανία θα προτιμήσουν «να γλείψουν τις δεξαμενές» παρά  να τους μείνει Ο Μουτζούρης  στα χέρια .   

Το τρίτο λάθος του συντάκτη είναι ότι διαβάζει λάθος και δεν καταλαβαίνει τα διαγράμματα που παραθέτει, ή, ακόμη χειρότερο, τα καταλαβαίνει μεν αλλά τα διαστρεβλώνει για να καταλήξει στα συμπεράσματα που θέλει για να «χειραγωγήσει» το αναγνωστικό του κοινό που προσπαθεί να διευρύνει «χαϊδεύοντάς του τα αυτιά».

Για τους «καθοδηγητές, φίλους των παραγωγών» θα χρειαστεί να επανέλθουμε γιατί το φαινόμενο κοστίζει ακριβά, όχι στους «καθοδηγητές, φίλους των παραγωγών», αυτοί μια χαρά περνάνε και οφελούνται από τα κλικ, τα likes, τις διαφημίσεις, το μισθό τους, κοστίζει όμως ακριβά στους ελαιοπαραγωγούς που τους πιστεύουν ακολουθώντας τις καταστροφικές όπως αποδεικνύονται συμβουλές τους.

Για να δώσουμε σήμερα μια πρώτη γεύση παραθέτουμε παρακάτω τα διαγράμματα εξέλιξης των τιμών παρωγού (βυτίου στην πόρτα του ελαιοτριβείου), στην Ισπανία με τη διευκρίνιση ότι και στην Ελλάδα οι τιμές λίγο – πολύ την ίδια πορεία ακολούθησαν και ακολουθούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αφορούν και τις τρεις ποιοτικές κατηγορίες (έξτρα, παρθένο, λαμπάντε) τη διετία 2023 – 2024 και από 1/1/2024 έως σήμερα. Πηγή INFAOLIVA.

Ερώτηση στους «καθοδηγητές, φίλους των παραγωγών»: πότε θα έπρεπε να πουλάει το ελαιόλαδό του ένας παραγωγός (ή ελαιοτριβέας κ.λπ.) ;

 

(φωτό: αντί για κολιούς επιλέξαμε τις σαρδέλλες, ένα άλλο αυγουστιάτικο και πολύ υγιεινό ψάρι)

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

6,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,684ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,050ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 108

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα