Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Το θαύμα του καθολικού Πάσχα σώζει την Ισπανία: Οι καταρρακτώδεις βροχές εμποδίζουν μεν τις λιτανείες, αλλά λυτρώνουν τη χώρα από την ξηρασία [videos]

Ο  «Νέλσον» όμως αποτέλεσε και μια «θεάρεστη» εξέλιξη σε μια χώρα που επί μήνες ταλανιζόταν από την ξηρασία

Κυριακή του Πάσχα σήμερα για τους καθολικούς με την Ισπανία να έχει βιώσει μια Μεγάλη Εβδομάδα με απόλυτη πρωταγωνίστρια την καταιγίδα ”Νέλσον”. Καταρρακτώδεις βροχές, χιόνια στα ορεινά και κύματα που έφθαναν μέχρι και τα δέκα μέτρα, ανάγκασαν τα εκατομμύρια Ισπανών που άδειασαν τα αστικά κέντρα να περιορίσουν οποιοδήποτε σχέδιο ανοιξιάτικης απόδρασης.

Η κακοκαιρία είχε σαν αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών λιτανειών και περιφορών εικόνων και γλυπτών του Χριστού και της Παναγίας σε ολόκληρη την χώρα. 

Στη Μάλαγα, υπό βροχή έγινε η μεταφορά και ενθρόνιση του Cristo de la Buena Muerte y Ánimas, πιο γνωστού ως Cristo de Mena, στους ώμους των λεγεωνάριων, που αποβιβάστηκαν από πλοίο του πολεμικού ναυτικού στο Dique de Levante στο λιμάνι της πόλης.

 

Η χαρακτηριστική Μεγάλη Εβδομάδα ειδικότερα στην Ανδαλουσία , όπου τουλάχιστον 200 χριστιανικές αδελφότητες προετοίμαζαν ένα χρόνο τις λιτανείες και τις περιφορές σε πόλεις και χωριά δεν θυμίζει σε τίποτα αυτές των προηγούμενων χρόνων. Οι καταρρακτώδεις βροχές στη Μάλαγα, την Γρανάδα, την Σεβίλλη ή το Κάντιθ και οι δυνατοί άνεμοι εμπόδισαν την προσέλευση χιλιάδων γηγενών ή και τουριστών που κάθε χρόνο, κατακλύζουν την Ανδαλουσία με το χαρακτηριστικό πασχαλινό φολκλόρ.

 

Σε άλλες πόλεις όπως το Βαγιαδολίδ ή η Σεβίλλη μπόρεσαν να βγουν στους δρόμους τη νύχτα της Καθαράς Δευτέρας, με την Πομπή του Παναγίου Ροδαρίου της Θλίψης και με την Αδελφότητα του Μουσείου, αντίστοιχα. Ομοίως, έχουν βγει και οι αδελφότητες τσιγγάνων και φοιτητών, που είναι και οι δύο από τις λίγες τυχερές λιτανείες αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα.

 

Ο  «Νέλσον» όμως αποτέλεσε και μια «θεάρεστη» εξέλιξη σε μια χώρα που επί μήνες ταλανιζόταν από την ξηρασία που κατέστρεφε τη γεωργική παραγωγή και ανατίναζε τον τουρισμό έχοντας φτάσει στο χείλος της οικολογικής καταστροφής.

Με πληροφορίες:HellasJournal