Κορωνοϊός απειλεί ανεξαρτησία Τύπου

0

Ανακοινώθηκαν οι αποδέκτες και τα ποσά όσων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) εισέπραξαν τα κονδύλια της διαφημιστικής καμπάνιας «Μένουμε σπίτι». Να επισημάνουμε την ηχηρή παραίτηση- επιστροφή των χρημάτων (1,2 εκατ. €) από το συγκρότημα Alter Ego, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη. Καθώς η Αγία Γραφή συμβουλεύει: «Καιρός του Σιγάν και Καιρός του Λαλείν», ας πούμε δυό καθαρές κουβέντες:

– Όλα τα ΜΜΕ όφειλαν/οφείλαμε να ενημερώνουν/ουμε για όλα τα σοβαρά ζητήματα δωρεάν, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα. Και ιδίως για την πανδημία του κορωνοϊού. Γιατί αυτός είναι ο προορισμός τους και βασικός λόγος ύπαρξής τους.

– Άρα η χρηματοδοτούμενη με κρατικά 20 εκατ. € καμπάνια «Μένουμε σπίτι» ήταν περιττή. Ήταν όμως και παράνομη γιατί παραβιάζει την ΚΥΑ 1686/2018 όπως μάλιστα έχει διευκρινιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

– Έστω όμως ότι ο κ. Στέλιος Πέτσας -υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος- παρέκαμψε το νομικό θέμα με καλές προθέσεις για να ενισχύσει τα χειμαζόμενα λόγω κορωνοϊού ΜΜΕ. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρεπε η κατανομή των 20 εκ. να γίνει με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια σε όλα τα υπαρκτά ΜΜΕ (Εφημερίδες, Περιοδικά, Ιστοσελίδες, Τηλεόραση, Ραδιόφωνο) αναλόγως της πραγματικής τους απήχησης ίσως και σε συνδυασμό με άλλα μετρήσιμα κριτήρια (αριθμός απασχολουμένων, κύκλος εργασιών, ΦΠΑ κλπ). Η 18σέλιδη λίστα που δημοσιεύτηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση διαψεύδει και ανατρέπει τελείως αυτό το ενδεχόμενο, μη αφήνοντας καν το περιθώριο για ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις αβλεψιών ή ανθρωπίνων λαθών.

– Άρα, αυτό που μένει σαν πικρό κατακάθι είναι ότι ο κ. Πέτσας -εκπροσωπώντας μάλιστα την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό- κινείται όχι σαν ένας statesman (πολιτικός με ικανότητες που λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με τα πραγματικά συμφέροντα του κράτους και της πολιτείας) αλλά σαν ένας συνήθης πολιτικός των 199 ετών του σύγχρονου ελληνικού κράτους, που έχει συνδεθεί με το ρουσφέτι (οθωμανικής προέλευσης). Κρίμα για κυβέρνηση μόλις ενός έτους, υποσχόμενη αξιοκρατία, αριστεία και τα συναφή.

Και ολίγα αγροτικά 

Από τον αγροτικό τομέα χρηματοδοτήθηκαν:

– ΑGRENDA και AGRONEWS του κ. Πανάγου με 11.000 € (ποσό δικαιολογημένο, ίσως και μικρό),

– PARAGOGINET με 5.000 € (ιστοσελίδα με ειδήσεις (;) του 2019 και έντονη προβολή του υπουργού κ.Μάκη Βορίδη),

– Αγροέκφραση Λάρισας 1.800€.

Αντιθέτως, δεν έλαβαν ούτε ένα (1) € οι παρακάτω (αλφαβητικά):

– Αγροτύπος, Agrotypos.gr

– Agro24.gr

– Ελιά & Ελαιόλαδο, olivenews.gr

– NeaPaseges.gr

– Φρουτονέα, froutonea.gr

– Ύπαιθρος Χώρα, ypaithros.gr

και συγγνώμη αν παρέλειψα κάποιον συνάδελφο.

Το γιατί αποκλείστηκαν/αμε είναι άγνωστο. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα υποτίμησης (“τσαλακώματος”) του αγροτικού τομέα όταν έρχεται η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ να διατρανώσει πως σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς τα τρόφιμα και το ελαιόλαδο ειδικότερα κρατούν όρθιες τις ελληνικές εξαγωγές. Θα πει κάποιος, ότι και ιστοσελίδες όπως π.χ. το bovary.gr, που πήρε 100.000 €, έχουν τη δική τους ανορθωτική συνεισφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Έτσι τουλάχιστον έκρινε ο κύριος Πέτσας.

Από δικής μας πλευράς (Ελιά και Ελαιόλαδο και olivenews.gr) κάναμε το καθήκον μας -πριν και χωρίς υποψία χρηματοδότησης -με πληθώρα άρθρων:

– για τη διατροφή την εποχή του κορωνοϊού,

– για τις πραγματικές επιπτώσεις που είχε στο εμπόριο (λιανική και χύμα εξαγωγές στην Ιταλία) όταν μάλιστα γραφόντουσαν διάφορα fakenews,

– με πολυήμερο αφιέρωμα/ έρευνα “Ελαϊκή και αγροτική πολιτική την εποχή του κορωνοϊού”, στην οποία συμμετείχε πληθώρα σημαντικών ανθρώπων, ενεργών στην πραγματική οικονομία.

Σαν επίλογος

– Ο Κώστας Χατζηχρήστος (αείμνηστος ηθοποιός, 1919-2001) έχει πει: «Τα πάντα στον κόσμο είναι χάρτινα, εκτός από το χαρτί που είναι από ξύλο».

– «Τα ΜΜΕ είναι ο πιο δυνατός φορέας στον κόσμο: έχουν τη δύναμη να κάνουν τον αθώο ένοχο και τον ένοχο αθώο. Μπορούν να ελέγχουν το μυαλό της μάζας», Marshall MacLuhan, Καναδός θεωρητικός επικοινωνίας (1911-1980)«Δημοσιογραφία είναι να αποκαλύπτεις όσα οι άλλοι θέλουν να αποκρύψουν. Όλα τ’άλλα είναι δημόσιες σχέσεις», George Orwell, Βρετανός λογοτέχνης και δημοσιογράφος, 1903-1950.

– Και μια και ανέφερα παραπάνω για τους statesmen, τον μόνο που έχω γνωρίσει στην Ελλάδα, και το έχω πει και δημόσια, είναι τον κύριο Κώστα Τασούλα, σημερινό Πρόεδρο της Βουλής, την εποχή (1993, επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη), που ήταν πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, (κάθε προσθήκη στο λήμμα, ευπρόσδεκτη).