Πότε είναι νωρίτερα, 22 ή 11 Μαΐου; (σχόλια)

1

Διαβάζω στον agrotypos.gr άρθρο του κ. Μπίκα -γνωστού έμπειρου δημοσιογράφου από την εποχή της αλήστου μνήμης ΠΑΣΕΓΕΣ- σχετικά με τις ζημίες του πρόσφατου καύσωνα. Και μάλιστα, στο ίδιο άρθρο ο κ. Μπίκας γεμάτος υπερηφάνεια τονίζει “θέμα που ανέδειξε πρώτος ο Αγρότυπος“.  Πότε το ανέδειξε “πρώτος”; Στις 22 Μαΐου! Έλα όμως που το olivenews.gr είχε γράψει 11 ημέρες νωρίτερα όχι απλά ότι ο καύσωνας έκανε ζημιές στις ελιές -εκ των υστέρων- αλλά και -εκ των προτέρων- έδωσε έγκυρες καλλιεργητικές οδηγίες του καθηγητή κ. Βέμμου εν όψει του επερχόμενου καύσωνα. Μάλιστα, το olivenews.gr επανήλθε στις 18 Μαΐου (δηλ. τέσσερις ημέρες νωρίτερα από το άρθρο του agrotypos.gr ) με άρθρο που επιβεβαίωνε την ύπαρξη ζημιών.

Οπότε κ. Μπίκα, κρείττον του λαλείν το σιγάν γιατί η 22 Μαΐου σας έρχεται πολύ καθυστερημένα σε σύγκριση με τις 11 και με τις 18 Μαΐου μας.

Στα θετικά νέα της ημέρας, βρήκαμε και τον κύριο Costas Vasilopoulos!

Θυμάστε που ψάχναμε τον κύριο Costas Vasilopoulos; Τον βρήκαμε! Νέο άρθρο του στους Oliveoiltimes, κι αυτός για τον καύσωνα και τις ζημιές. Μόνο που ο άγνωστός μας Costas το έγραψε στις 5 Ιουνίου, αργότερα κι από τον κ. Μπίκα. Ίσως γιατί ενημερώνεται αποκλειστικά και μόνο από το agronews.gr, το οποίο άλλωστε αναφέρει και ως πηγή.

—–

Σχόλια

Αγαπητέ κύριε Ζαμπούνη το ρεπορτάζ μου που αναφέρετε (ορθώς), ότι γράφτηκε στις 22 Μαΐου 2020 ήταν όντως το πρώτο που επιβεβαίωνε την ύπαρξη ζημιών σε ελαιώνες από τον καύσωνα. Τα δικά σας ρεπορτάζ είναι προγενέστερα, αλλά είναι πριν τον καύσωνα και κάνουν λόγο για φόβους περί ζημιών. Δεν βλέπω πουθενά στο site σας ρεπορτάζ για τις ζημιές που προκάλεσε ο καύσωνας. Οπότε το νεότερο κειμένακι σας, δεν έχει καμιά βάση…

Αλέξανδρος Μπίκας

——-

Απάντηση στο σχόλιο του κ. Μπίκα

Αγαπητέ κύριε Μπίκα, 

Καταρχήν να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος του σχολίου δεν είσαστε εσείς, όσο το κράτος των Αθηνών και των περιφερειών και των οργανισμών, που λόγω αδράνειας δεν παρενέβη όταν έπρεπε, δηλαδή πριν από τον καύσωνα. Εμείς -δηλαδή η 4E και το olivenews.gr- «έτυχε» και είδαμε τα μετεωρολογικά δελτία και κάθισε ο καθηγητής κ. Βέμμος και έγραψε στο άρθρο πριν από τον καύσωνα. Γράφω «έτυχε», γιατί δεν είναι δική μας δουλειά… Τονίζω το «πριν» γιατί κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης.

Τώρα, εκ των υστέρων, έσπευσαν πολλοί και διάφοροι, πολιτευτές και άλλοι, να ζητούν αποζημιώσεις, και ο ΕΛΓΑ είναι σαφής ότι δεν αποζημιώνει. Οπότε πάνε στις ελεημοσύνες του de minimis, αν και πότε. Μήπως μάθαμε τίποτα νεότερο για την περσινή δακοκτονία και για τις επιτροπές Βορίδη; 

Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα της σύσκεψης όπως το συνόψισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας: «Ούτε συγκεκριμένο πρακτικό αποτέλεσμα και προφανώς ούτε και θετικό» (Agrotypos.gr, 2/6/2020).

Τώρα, για τις ημερομηνίες, δεν ξέρω γιατί επιμένετε αφού είναι καθαρό. Το olivenews.gr έγραψε πρώτο (11/5/2020) πριν από τον καύσωνα με οδηγίες αντιμετώπισής του, ο καύσωνας εκδηλώθηκε κυρίως το διάστημα 16 -18 Μαΐου, ακριβώς στις 18 Μαΐου ξαναγράψαμε στο olivenews.gr «για τις μεγάλες ζημιές της ελληνικής ελαιοπαραγωγής από τον καύσωνα». Εσείς στον agrotypos.gr αρχίσατε τέσσερεις μέρες αργότερα, στις 22 Μαΐου να καλύπτετε το θέμα με ρεπορτάζ από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Προσωπικά απέφυγα να εμπλακώ σε αυτή την περιπτωσιολογία για τους εξής λόγους:

Πρώτον, γιατί ο καύσωνας χτύπησε πολύ επιλεκτικά και τοπικά. Επίσης γιατί οι ίδιοι οι παραγωγοί, όταν είναι ειλικρινείς είναι και πολύ επιφυλακτικοί! Λένε π.χ. ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για να φανούν οι πραγματικές ζημιές. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι επλήγη ένας ολόκληρος νομός ή, πολύ περισσότερο, μία περιφέρεια. Παράδειγμα, οι Γαργαλιάνοι μάλλον έχουν πληγεί σημαντικά, εδώ όμως θα έπρεπε να μας διαφωτίσει ο φίλτατός μου -από την εποχή που αρθρογραφούσε τακτικά στο Ελιά & Ελαιόλαδο- ο Αντώνης, ο οποίος άλλωστε είναι και καθ ύλην αρμόδιος λόγω της θέσεως που κατέχει. 

Δεύτερον, γιατί δεν ήθελα να ρίξω νερό στο μύλο των πολιτευτών και των ανεύθυνο- υπεύθυνων, που είτε από αβελτηρία, είτε και λόγω κακής οργάνωσης, απέτυχαν να δράσουν έγκαιρα και σωστά. 

Πάντως, κ. Μπίκα, με την ευκαιρία αυτή θα μου επιτρέψετε να θίξω δύο ακόμη θέματα. 

Πρώτον, στην περίπτωση αυτή φάνηκε η σημασία της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) όπως και του Συμβουλίου Ελαιοκομική Πολιτικής, που έχουμε προτείνει και υποστηρίξει, αλλά δυστυχώς…

Δεύτερον, με αφορμή και την διαχείριση του κονδυλίου «Μένουμε Σπίτι» από το Υπουργείο Ψηφιακής κλπ… και την εταιρεία που το είχε αναλάβει, διαπιστώνουμε πόσο χρήσιμη θα ήταν μία μίνιμουμ συνεννόηση όσων ΜΜΕ ασχολούμαστε σοβαρά με τον αγροτικό τομέα.

Βασίλης Ζαμπούνης

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγαπητέ κύριε Ζαμπούνη το ρεπορτάζ μου που αναφέρετε (ορθώς), ότι γράφτηκε στις 22 Μαΐου 2020 ήταν όντως το πρώτο που επιβεβαίωνε την ύπαρξη ζημιών σε ελαιώνες από τον καύσωνα. Τα δικά σας ρεπορτάζ είναι προγενέστερα, αλλά είναι πριν τον καύσωνα και κάνουν λόγο για φόβους περί ζημιών. Δεν βλέπω πουθενά στο site σας ρεπορτάζ για τις ζημιές που προκάλεσε ο καύσωνας. Οπότε το νεότερο κειμένακι σας, δεν έχει καμιά βάση…