Δραματικές οι πρωταπριλιάτικες εξελίξεις για την ελιά Καλαμών/Καλαμάτας (upd)

Δυστυχώς οι καλές ειδήσεις κρατάνε λίγο και ξαναγυρνάμε στην πραγματικότητα. Πάει κι η Πρωταπριλιά, να είστε καλά, και του χρόνου! 

0

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες του ρεπορτάζ, σήμερα τη σημαδιακή ημέρα της 1ης Απριλίου θα γίνει μια ιστορική συνάντηση που θα καθορίσει τις τύχες του προϊόντος.

Η ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνει:

– Οι Μεσσήνιοι αποσύρουν την προσφυγή στο ΣτΕ ως ένδειξη καλής θέλησης.

– Σε ανταπόδοση η ΔΟΕΠΕΛ θα επανεξετάσει την αντιπροσωπευτικότητα και εκπροσώπηση, ειδικά των παραγωγών.

– Όλοι συμφωνούν σε μια πλατφόρμα τετραετίας για τιμή 1,50€/κιλό ± 5% ανάλογα με το ισοζύγιο της κάθε χρονιάς με βάση το μέγεθος των 200 τεμαχίων και συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές.

– Αναθέτουν σε μελετητή με εγνωσμένη εμπειρία και ουδετερότητα να μελετήσει πάλι τον φάκελο του ΠΟΠ και να διερευνήσει τη λύση της σχεδόν πανελλαδικής ΠΓΕ.

– Όλοι μαζί ξεκινούν μια μεγάλη πολυετή καμπάνια προώθησης της κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά.

Η πρωτοβουλία προήλθε από τις μεγάλες ιδιωτικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις του κλάδου. Θα συναντηθούν σε «ουδέτερο έδαφος», στο Λουτράκι -γιατί οι διώρυγες περισσότερο ενώνουν παρά χωρίζουν- οι εκπρόσωποι των δύο αντιμαχόμενων -όπως τουλάχιστον δημοσίως εμφανίζονται- πλευρών. Από την πλευρά των ΠΕΜΕΤΕ και ΔΟΕΠΕΛ θα συμμετάσχουν οι κ.κ Νέλος Γεωργούδης, Κίμη Ζαζή, Γιώργος Ντούτσιας και η γνωστή δικηγόρος που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Τους Μεσσήνιους θα εκπροσωπήσει αντιπροσωπεία των αγροτικών συνεταιρισμών και εταιρειών που έχουν δραστηριοποιηθεί με τον ΣΥΜΕΠΟΠ. Το ΥπΑΑΤ θα αποστείλει παρατηρητή. Επίσης έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες, τα Επιμελητήρια όσων περιοχών παράγεται η ελιά Καλαμών και έχουν εμπλοκή στην παραγωγή και εμπορία της ελιάς Καλαμάτας/ Καλαμών.

(upd) Απόγευμα πιά, μαθαίνω ότι η συνάντηση, τελικά, δεν έγινε! Δυστυχώς οι καλές ειδήσεις κρατάνε λίγο και ξαναγυρνάμε στην πραγματικότητα. Πάει κι η Πρωταπριλιά, να είστε καλά, και του χρόνου!