Από τη λίστα Στέλιου Πέτσα στη λίστα του Γιώργου Οικονόμου

0

Δεν πρόλαβε να κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τη λίστα Πέτσα των 20 εκ. € «Μένουμε σπίτι» και στη μικρή μας γειτονιά έχουμε τη λίστα ΣΕΒΙΤΕΛ δια του διευθυντή του, Γιώργου Οικονόμου.

Πρόκειται για ένα προγραμματάκι του ΕΣΠΑ «Ελαιοτεχνία», το οποίο μάλλον προβλέπει κάποιο μικρό ποσό για δαπάνες δημοσιότητας όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Λέω «προγραμματάκι» και «μικρό ποσό» γιατί η -υποτιθέμενη- πρόσκληση απέφυγε να μπει σε τέτοιες «λεπτομέρειες». Ζήτησε λοιπόν ο κ. Οικονόμου μια οικονομική προσφορά από κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης –άγνωστο ποια, και με ποια κριτήρια τα επέλεξε- χωρίς να προσδιορίζει ούτε το έργο, δηλ. τη δράση για την οποία ζητείται η οικονομική προσφορά, ούτε τα κριτήρια αξιολόγησης, ούτε διαθέσιμα ποσά, ούτε τα χρονικά όρια υποβολής των προσφορών και τα οποία τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν λίγα 24ωρα μέχρι να κλείσει η όλη η διαδικασία. Πως έγινε λοιπόν η αξιολόγηση των προσφορών; Μα, προφανώς, μέσα από κάποιο αδιαφανές αλισβερίσι, «πίτσι-πίτσι», του διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ με όσα ΜΜΕ πρόλαβαν- συνεννοήθηκαν και ανταποκρίθηκαν.

Και το Διοικητικό Συμβούλιο; Όπως αποδείχθηκε ο Πρόεδρος είχε πλήρη άγνοια, ακόμη και του προγράμματος. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ μπορεί και κινείται με υψηλούς βαθμούς αυτονομίας σε σημείο που ίσως κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι μετά από τόσα χρόνια είναι αυτός που «κουμαντάρει» τον ΣΕΒΙΤΕΛ από τα παρασκήνια, χαράσσοντας τη δική του πορεία.

Παράδειγμα, πόσο ωφελείται ο ΣΕΒΙΤΕΛ από το πάντρεμα/συγκατοίκηση με τον Σύνδεσμο Επεξεργασμένων Κρεάτων (ΣΕΒΕΚ)

Ξενοφώντος 15Α, 4ος όροφος

«προξενιό» που προέκυψε καθώς στο πρόσωπο του Γιώργου Οικονόμου ταυτίζονται οι ιδιότητες και του διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ (αλλά και της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου) με του γενικού διευθυντή του ΣΕΒΕΚ (και της Διεπαγγελματικής Κρέατος παλαιότερα); Τώρα, για το πώς συμβαδίζει το θεμέλιο της Μεσογειακής Διατροφής -το ελαιόλαδο- με τα επεξεργασμένα κρέατα, πιθανή αιτία καρκίνου σύμφωνα με επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και τι θα γίνει αν, ο μη γένοιτο, ξεσπάσει κάποιο διατροφικό σκάνδαλο, όπως έχουν κατά καιρούς συμβεί στο παρελθόν ( τρελές αγελάδες, αλογίσιο κρέας κ.α.), αυτό το ρίσκο το έχει αναλάβει ο ΣΕΒΙΤΕΛ και ο διευθυντής του.

Μια άλλη περίπτωση αυτονομίας του κ. Οικονόμου είναι ο τρόπος που χειρίζεται τους ΣΕΒΙΤΕΛ και ΕΔΟΕ σαν πηγές αναπαραγωγής ειδήσεων. Πρόσφατα π.χ στο newsletter της ΕΔΟΕ από τα τόσα που πράγματι συμβαίνουν εκείνος επέλεξε ένα τελείως fake news από μια απίθανη ιστοσελίδα σχετικά με τη δήθεν χρεωκοπία της ΕΑΣ Μεσσηνίας.

Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλές ανάλογες ιστορίες, αλλά το χωριό μας είναι μικρό και γνωριζόμαστε. Μα, θα πουν κάποιοι, εδώ σκάλωσες στο μικρό προγραμματάκι του ΕΣΠΑ, όταν ο κ. Γιώργος Οικονόμου διαθέτει την υψηλή τεχνογνωσία να έχει διαχειριστεί στο παρελθόν τα 17 εκ. € των προγραμμάτων ΟΕΦ της Διεπαγγελματικής αφιλοκερδώς (!), ως μέλος της τριμελούς ομάδας εργασίας, όταν, επίσης όλα αυτά τα χρόνια έχει διαχειριστεί αρκετά προγράμματα εκατομμυρίων για τις εκστρατείες προώθησης της κατανάλωσης σε διάφορες χώρες, αλλά και στο παρελθόν την γνωστή -μάλλον την περιβόητη- επιδότηση της τυποποίησης σε μικρές συσκευασίες («ενίσχυση στην κατανάλωση»), που έφτασε μόνο σε μια χρονιά στην Ελλάδα την απίστευτη ποσότητα των 181.800.000 τόνων, και τα μέλη του ΣΕΒΙΤΕΛ -ο οποίος εισέπραττε ένα σημαντικό παρακράτημα- απορρόφησαν γύρω στα 1,7 δις € σημερινής αξίας;

Κάποιοι ρεαλιστές καλοπροαίρετοι, θα αναρωτηθούν, μα βρε Βασίλη, τι σ ’έπιασε καλοκαιριάτικα, τώρα που ο ΣΕΒΙΤΕΛ έχει και καινούργιο Πρόεδρο. Να σας πω την αλήθεια, δεν ξέρω πόσο ρεαλιστής είμαι, όμως πιστεύω ότι το ελληνικό ελαιόλαδο χρειάζεται έναν ισχυρό σύνδεσμο βιομηχάνων, με τις αρχές που τον οραματίστηκαν οι ιδρυτές του Λέων Μελάς, Χρύσανθος Τουχτίδης, Μίμης Βασιλόπουλος.

Υ.Γ. Ενδιαμέσως μας ήρθε ένα Δελτίο Τύπου του ΦΙΛΑΙΟΣ, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ένα παράρτημα/ παρακλάδι του ΣΕΒΙΤΕΛ με κοινό παρανομαστή τον κύριο Γιώργο Οικονόμου. Έχω ξαναγράψει σχετικά (ΓΣ ΦΙΛΑΙΟΣ και υβριστικό μήνυμα 21/7/2017) και θεωρώ περιττό να επανέλθω με πρόσθετες λεπτομέρειες. Δύο μόνο:

– Η Άξιον Εκδοτική (est 1993) με το περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο και το olivenews.gr αποτελεί μία κανονική ιδιωτική επιχείρηση με μόνα και διαφανή έσοδα τις συνδρομές και τις διαφημίσεις. Δεν έχει κρυφά ή άλλα έσοδα για να συντηρεί έναν μηχανισμό που θα προβάλλει τις δραστηριότητες φορέων που άμεσα ή έμμεσα έχουν λύσει την κερδοφορία τους. Από τα μέλη του ΣΕΒΙΤΕΛ, ιδίως του ΔΣ, και του ΦΙΛΑΙΟΣ, π.χ. του προέδρου της κ. Βαγγέλη Διβάρη -ο οποίος τα είπε τόσο ωραία, συγκινητικά και ηρωϊκά- πόσοι είναι συνδρομητές μας; Αν δεν είναι, γιατί έχουν επιφυλάξεις με την εγκυρότητα και αξιοπιστία της ενημέρωσης που εμείς παρέχουμε, τότε, από που ενημερώνονται για το προϊόν που τόσο αγαπάνε, και, τι άλλαξε από τα όσα έλεγαν δημοσίως στα διεθνή συνέδρια του Ελιά & Ελαιόλαδο;

– Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν, και μάλιστα, βραβεύτηκαν. Άλλωστε γνωρίζουν ότι πάντοτε βρισκόμαστε στο πλευρό τους παρέχοντας σωστή ενημέρωση και προβάλλοντας τις καλές τους προσπάθειες.