Το olivenews.gr θα κάνει το τραπέζι στον “X.agrosite.gr”***

Επαναφέρω την πρόσκληση προς τα συνάδελφα αγροτικά ΜΜΕ, να υιοθετήσουμε κάποιους κανόνες δεοντολογίας και αυτοπροστασίας από κακές, αθέμιτες δημοσιογραφικές πρακτικές.

0

To olivenews.gr προ(σ)καλεί τον “X.agrosite.gr”***  σε γεύμα ή δείπνο (ό,τι προτιμούν), όπου επιθυμούν, ακόμη και στο ακριβότερο εστιατόριο Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων, με ελεύθερη επιλογή κρασιών υπό δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη, η εύκολη, να τελειώσει η καραντίνα και να ανοίξουν τα εστιατόρια, όπως ελπίζουμε και ευχόμαστε νάμαστε καλά να γίνει σύντομα. Η δεύτερη όμως προϋπόθεση είναι δύσκολη, πάρα-πάρα πολύ δύσκολη. Γιατί;

Γιατί θα πρέπει ο “X.agrosite.gr”*** να μας πει που βρήκε το νούμερο των 1.381.357 τόνων ισπανικής παραγωγής και το έγραψε στο άρθρο του «Πάνω από 150.000 τόνους πωλήθηκαν στην αγορά της Ισπανίας» την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021. Εμείς, από το οlivenews.gr βάζουμε στοίχημα ότι το βρήκε και το αντέγραψε από το άρθρο μας «Ακάθεκτα τα ισπανικά στοιχεία σπρώχνουν τις αγορές» που είχαμε δημοσιεύσει τρεις ολόκληρες ημέρες νωρίτερα, το πρωί της 13 Απριλίου 2021 ώρα 10.17 π.μ.

Να λοιπόν πως «η μοίρα» ακολουθεί τους δικούς της δρόμους. Την Τρίτη 13 Απριλίου 2021 πρωί-πρωί το Olivenews.gr ανάρτησε μια πάρα πολύ «καυτή» είδηση με τα στατιστικά ισοζύγια (παραγωγή-πωλήσεις-αποθέματα) για το κλείσιμο της 31 Μαρτίου που μόλις είχε δημοσιοποιήσει το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας. Η σημασία τους ευνόητη δεν χρειάζεται περαιτέρω εξηγήσεις. Άλλωστε, στην ίδια ανάρτηση το οlivenews.gr έγραφε ότι οι πωλήσεις ρεκόρ με «ορμή ταύρου» «σπρώχνουν τις αγορές»   προαναγγέλοντας αυτό που συνέβη την επόμενη «Επιτέλους έσπασε το φράγμα των 3 ευρώ».

Με ταχύτητα του συμπαθούς Ραν Ταν Πλαν ο “X.agrosite.gr”*** 3 ημέρες αργότερα, στις 16/4 ώρα 11:48 π.μ. ανάρτησε μια παρόμοια είδηση «Πάνω από 150.000 τόνους πωλήθηκαν στην αγορά της Ισπανίας». Εδώ αρχίζουμε να στρώνουμε το τραπέζι για το τραπέζι-στοίχημα που έγραψα παραπάνω. Λοιπόν:

Ο “X.agrosite.gr”*** επικαλείται ότι πήρε τα στοιχεία από την ιστοσελίδα της ASAJA JAEN (Ένωση Νέων Αγροτών της Χαέν). Μέχρι εδώ έχει καλώς. Συνεχίζει γράφοντας ότι η «ASAJA επισημαίνει ότι τον Μάρτιο προστέθηκαν 43.500 στην ισπανική παραγωγή (…) έτσι η συνολική μέχρι τώρα παραγωγή έφτασε τους 1.381.357 τόνους».

Έλα όμως που η ASAJA έγραψε πως «προστέθηκαν τον Μάρτιο 44.550 τόνοι έτσι ώστε η μέχρι τώρα συσσωρευμένη παραγωγή ανέρχεται στους 1.381.538 τόνους»

Πού λοιπόν βρήκε ο “X.agrosite.gr”*** τα νούμερα που επικαλείται; Μα που αλλού παρά μόνο στο οlivenews.gr το οποίο έγραφε τρεις ημέρες νωρίτερα για 43.500 τόνους Μαρτίου και 1.381.357 συνολικής παραγωγής !;!;

Πάμε παρακάτω από αυτή την καραμπινάτη αντιγραφή-κλοπή. Γράφει ο “X.agrosite.gr”*** για «ελαιοτριβεία που ακόμη δουλεύουν (η χρονιά είναι όψιμη)», φράση που δεν υπάρχει στην ASAJA αλλά, αυτολεξεί, ακόμη και με την παρένθεση για την όψιμη χρονιά, υπάρχει μόνο στο οlivenews.gr!!!

Πάμε ένα ακόμη βήμα παρακάτω. Γράφει ο “X.agrosite.gr”*** για «46.540 τόνους αποθηκευμένους σε κρατικές δεξαμενές». Εδώ το νούμερο είναι σωστό, το γράφει και η ASAJA η οποία όμως ΔΕΝ γράφει γιατί ΔΕΝ πρόκειται ακριβώς για «κρατικές δεξαμενές». Επί λέξει για «κρατικές δεξαμενές» έγραψε μόνο το οlivenews.gr λόγω οικονομίας χώρου και χρόνου και προφανώς το αντέγραψε ο “X.agrosite.gr”***. Πρόκειται για το γνωστό (;) «Πατριμόνιο», έναν ιδιαίτερο ισπανικό μηχανισμό αποθεματοποίησης από εποχής Φράνκο αν δεν κάνω λάθος και στον οποίο έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο παρελθόν από το Ελιά & Ελαιόλαδο και από το οlivenews.gr.

Η αλήθεια είναι ότι ο “X.agrosite.gr”*** μάλλον αδικεί τον εαυτό του. Αφού όπως γράφει είχε απ’ευθείας επικοινωνία με τον διευθυντή της ASAJA κ. Luis Carlos Valero, ο οποίος τους δήλωσε ότι «η τάση των τιμών του ελαιολάδου στην Ισπανία θα συνεχίσει να είναι ανοδική», γιατί δεν του ζήτησαν να τους πει και μια λεξούλα, έστω, παραπάνω; Γιατί, κατά σατανική προφανώς σύμπτωση, η ίδια φράση υπάρχει στην ιστοσελίδα της ASAJA. Κρίμα…

Επίλογος

*** Η αντιγραφή που περιέγραψα παραπάνω είναι γεγονός. Δεν ήθελα και δεν με ενδιαφέρει να κατονομάσω το όνομα της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και για το λόγο αυτό χρησιμοποιώ το ψευδώνυμο “X.agrosite.gr”***. Πολύ περισσότερο δεν θέλω να καταφύγω σε νομικά μέτρα προστασίας μας. Θα παρακαλούσα λοιπόν το συνάδελφο “X.agrosite.gr”*** είτε να βγεί να αποκαταστήσει την αλήθεια, είτε/και  να μας κάνει το τραπέζι αποκατάστασης.

Δεν είναι η πρώτη φορά και φοβάμαι πως δεν θα είναι ούτε η τελευταία φορά που ένα Μέσο Ενημέρωσης αντιγράφει κάποιο άλλο. Άλλες φορές γίνεται κάπως «χοντροκομένα» άλλες φορές ο αντιγραφέας προσπαθεί να κρυφτεί, όμως, όλο και κάποιο ίχνος θα αφήσει. Στο παρελθόν είχα προτείνει, και επαναφέρω σήμερα την πρόσκληση προς τα συνάδελφα αγροτικά ΜΜΕ, να υιοθετήσουμε κάποιους κανόνες δεοντολογίας και αυτοπροστασίας μας από κακές και αθέμιτες δημοσιογραφικές πρακτικές. Μακροπρόθεσμα θα βγαίναμε όλοι  κερδισμένοι εκτός από τους αναγνώστες μας αλλά και εμείς οι ίδιοι κερδίζοντας συνολικά σε αξιοπιστία και απήχηση. Τέλος, όπως η εφαρμογή του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό όλων των πολιτών, έτσι και ο ίδιος ο κόσμος της ελιάς και του ελαιολάδου καλό είναι να προστατεύσει και να διεκδικήσει τη σωστή και δίκαιη ενημέρωση που δικαιούται να έχει.