Η Αγία Σοφία και η μετατροπή της σε τζαμί

0

Η απόφαση της 10ης Ιουλίου 2020 για μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί αδιαμφισβήτητα είναι ένα αρνητικό γεγονός που θίγει τους περισσότερους ορθοδόξους χριστιανούς σε όλη τη Γη. Περισσότερο όμως θίγει και πληγώνει τους Έλληνες ορθοδόξους χριστιανούς που συνδέονται εθνικά και θρησκευτικά με το μνημείο.

Η αρνητική αυτή απόφαση του Ερντογάν και της Τουρκίας γενικότερα να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί θα μπορούσε να ερμηνευτεί από τους απανταχού Έλληνες και με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ικανό να προκαλέσει εθνική ανάταση.

Όταν σήμερα το 2020 μία Τουρκία των 80+ εκατομμυρίων κατοίκων, με παρουσία στην Κωνσταντινούπολη για περισσότερα από 565 χρόνια και μία πρώην αυτοκρατορία αιώνων, αναγκάζεται ή χρειάζεται να κάνει μία τέτοια πράξη σημαίνει ότι οι Οθωμανοί και οι σημερινοί Τούρκοι δεν υπήρξαν ικανοί στο ελάχιστο παρ’όλα τα 565 χρόνια παρουσίας τους στην Πόλη να δημιουργήσουν κάτι ανώτερο της Αγίας Σοφίας. Ένα οικοδόμημα, ένα έργο τέχνης, κάτι τέλος πάντων που θα την επισκίαζε. Έτσι αναγκάζονται να ξανά καπηλευτούν, όπως και το 1453, την πολιτιστική κληρονομιά άλλων.

Δεν το μπορούν και δεν το αντέχουν να βλέπουν τους Έλληνες να συνεχίζουν να υπάρχουν με ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στο καλύτερο σημείο της Πόλης. Ενδόμυχα τους αγχώνει και τους φοβίζει, γνωρίζοντας ότι κατέχουν ένα μνημείο που δεν τους ανήκει.Η μετατροπή της σε τζαμί δεν είναι σημάδι δύναμης της σημερινής Τουρκίας αλλά αδυναμίας. Και όπως το 1453 κάλυψαν με κονιάματα το εσωτερικό της εκκλησίας των εκκλησιών, έτσι και σήμερα θα προσπαθήσουν να το κάνουν με πιο σύγχρονα, το ίδιο αποτελεσματικά μέσα. Ότι όμως και να κάνουν τα ψηφιδωτά θα είναι εκεί και την Αγία Σοφία πάλι AyaSofia θα την ονομάζουν και ας μην γνωρίζουν τίποτα για τη σημασία των λέξεων.

Όμως αυτή η δεύτερη «πτώση» της Αγίας Σοφίας τον Ιούλιο του 2020 θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως κάτι αντίστοιχο με τη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. Οι πολλοί και ισχυροί απέναντι στους λίγους και αποφασισμένους. Τι κι αν φαινομενικά νίκησαν οι Πέρσες στις Θερμοπύλες; Η αιώνια δόξα και το παράδειγμα παραμένει στους Έλληνες. Τι κι αν μετατρέπουν σήμερα τα 80 εκατομμύρια των Τούρκων την Αγιά Σοφία σε τζαμί; Το μνημείο θα παραμείνει ελληνικό και θα μιλάει ελληνικά υμνώντας τη χριστιανοσύνη αλλά και την ύβρη των Τούρκων.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όπως τη μάχη των Θερμοπυλών την ακολούθησαν η Ναυμαχία της Σαλαμίνας κι η μάχη των Πλαταιών, έτσι και σήμερα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα χρειαστεί να την ακολουθήσουν νικηφόρες μάχες ύπαρξης στη θάλασσα και την ξηρά στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική μεσόγειο γενικότερα.

Την ερχόμενη Παρασκευή, ημέρα της πρώτης μουσουλμανικής  προσευχής στην Αγία Σοφία μετά από 85 χρόνια, ας χτυπήσουν όλες οι καμπάνες της ορθοδοξίας όχι πένθιμα αλλά χαρμόσυνα και δυνατά, να ακουστούν μέχρι την Πόλη, ότι αν και βεβηλώνεται για δεύτερη φορά εμείς είμαστε εδώ ελεύθεροι, δυνατοί, προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι.