Άνοιξε ο διάλογος για τις τιμές του ελαιολάδου

Εχω 300 ελαιόδενδρα κορονιες,ποιότητα 0,30 .Κακιστη μεταχείριση αυτου του εθνικου ποιοτικού προιοντος.Ειναι κριμα κ η πολιτεία απουσα.!!

0

Με αφορμή το προχθεσινό μας άρθρο με τα στοιχεία που παρουσίασε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας για τις τιμές της τελευταίας δεκαετίας λάβαμε πληθώρα από σχόλια μέσω των δικτύων ενημέρωσης. Κρίνουμε χρήσιμο να ανοίξουμε το διάλογο παρουσιάζοντας μια πρώτη ομάδα σχολίων.

1.Οι Έλληνες παραγωγοί πορεύονται στα τυφλά. Και φαίνεται να μη γνωρίζουν που πάνε και τι θέλουν. Στην Jaen που αναφέρεται στο άρθρο (στην Ανδαλουσία παράγεται ποσότητα ελαιολάδου δυό φορές από ότι σε όλη την Ελλάδα) τα πανεπιστήμια με τη συνεργασία των παραγωγών συνεχώς πειραματίζονται με νέες μεθόδους καλλιέργειας, συλλογής καρπού, ελαιοποίησης κλπ. Μια ολόκληρη επιστημονική κοινότητα δουλεύει για αυτό. Δοκιμάζουν, τροποποιούν, πετάνε ότι δεν λειτουργεί και στο τέλος καταλήγουν σε λύσεις για κάθε στάδιο της ελαιοκαλλιέργειας. Για να μην αναφερθούμε και στο θέμα της γευσιγνωσίας. Στην Αθήνα το Γεωπονικό πανεπιστήμιο δεν έχει καν έδρα ελαιοκομίας, αν είναι δυνατόν. Οι περισσότερες εργασίες φοιτητών των γεωπονικών σχολών είναι κόπυ πέιστ η μία της άλλης. Πότε είδατε ομάδες φοιτητών συνοδευόμενων από τους καθηγητές τους να κάνουν μια εργασία για το ποιό μηχάνημα πχ είναι πιό αποτελεσματικό στη συλλογή των καρπών, και δεν αφήνει τραύματα στο δέντρο. Ή να πειραματιστούν στους μαλακτήρες με υπερήχους, με μικροκύματα με διάφορα αέρια; Αναφέρω πράγματα που στην Ισπανία τα έχουν κάνει προ δεκαπενταετίας. Δεν πάνε στα τυφλά οι αγρότες εκεί. Συν να προσθέσουμε τις παθογένειες της Ελλάδας, τον μικρό κλήρο, τα έντονα επικλινή εδάφη και την ακαταλληλότητα πολλών ελαιοτριβείων.

2.Χα χα χα… Πολλά ζητάτε αγαπητέ συντάκτη!!! Εδώ “τρομάξαμε” να μάθουμε να βάζουμε τις ελιές στις κλούβες… Τα άλλα που λέτε, κατά το 2121 και βλέπουμε…

3.Δηλαδή τότε που είχε 4 ευρώ και ο συντάκτης γιατί δεν μας λέει τον τρόπο … Πολύ μιζέρια…

4.Τίποτα, εάν δεν γίνει απαγορευτικά αυστηρά το ελαιόλαδο νά πωλείται η μεγαλύτερη συσκευασία σέ γυάλινο μπουκάλι των 750ml από εμάς τους παραγωγούς.Σε καμιά χώρα δεν είναι αυτή η ξεφτίλα δοχείο.Να σκεφτεί κανείς ότι τά καρύδια έχουν 12 ευρώ!!!!!!!

5.Μα έχουμε υπουργό ανάπτυξης και γεωργίας τσάμπα χτυπάνε το 6χιλιαρο. Θέλει δουλειά και κόπο πολύ να το πάνε 2€ το κιλό.???

6.Η ακόμα να δώσει έκταση δημοσιά που εχει χιλιαδες στρεματα σε νεους παραγωγους αλλα τι λέω αφου υπόγραψε σύμβαση για τρεις μεγαλες εταιρίες που θα τη εκμεταλλεύονται

7.Εχω 300 ελαιόδενδρα κορονιες,ποιότητα 0,30 Δεν είμαι αγρότης το κοστος τεραστιο κ το λαδι αναγκάζομαι να το διαπραγματευομαι με μεταπράτες εμπορους συνεργαζόμενους με Ιταλούς προφανώς μαφιόζους που εκτιμώ ότι ισως κ να τους εκβιάζουν.Κακιστη μεταχείριση αυτου του εθνικου ποιοτικού προιοντος.Ειναι κριμα κ η πολιτεία απουσα.!!!

8.Στην Κρήτη ξέρουν όλοι ότι το λάδι το παίρνουν τζάμπα πάει Ιταλία βαφτίζεται Ιταλικό και πουλιέται 4,90 και μετά όλοι κλαίγονται και κάνεις δεν κάνει τίποτα.

9.Ο μέσος αγρότης είχε κάποτε 20 χρόνια τρακτέρ και 10ετίας Μερσεντές… ο συντάκτης είναι πολύ ευγενικός με τον έλληνα αγρότη…