Η ΠΕΜΕΤΕ, το ΠΟΠ Καλαμάτας και ο εμφύλιος 1821-1827 (upd)

Από μια περίεργη σύμπτωση οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της ελληνικής ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος.

0

Όσο πλησιάζει η ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας στο ΣτΕ, τόσο τα πνεύματα οξύνονται. Φτάσαμε στο σημείο η ΠΕΜΕΤΕ να στέλνει εξώδικα (βλέπε παρακάτω) και να απειλεί τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Μεσσηνίας… Πρόσφατα, το άλλο σκέλος της Αγίου Κωνσταντίνου -η ΔΟΕΠΕΛ- με υπογραφή του προέδρου της, και εκπροσώπου των ελαιοπαραγωγών δρ. Ντούτσια, επέπληξε σε αυστηρό έως ανοίκειο ύφος την αρχηγό του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος κα Φώφη Γεννηματά. Εμάς, την Άξιον Εκδοτική (Ελιά & Ελαιόλαδο, olivenews.gr), μας έχουν στην black list και δεν απαντούν ούτε στις πιο απλές ερωτήσεις για το μέγεθος της ελληνικής παραγωγής. Τόσος σεβασμός στην ελευθερία και το ρόλο του Τύπου.

Προφανώς τόσο η ΠΕΜΕΤΕ όσο και η ΔΟΕΠΕΛ έχουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες, όμως πολλοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν οι σοβαροί επιχειρηματίες του κλάδου, και οι συνεταιρισμοί, να γνωρίζουν και να εγκρίνουν αυτού του είδους τις πρακτικές, τα “καμώματα”, τα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με τα καλώς εννοούμενα επιχειρηματικά συμφέροντα και το καλό της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς. Να συμπληρώσω ότι αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα και για τις (δι)επαγγελματικές οργανώσεις των άλλων ελαιοπαραγωγών χωρών.

Είχα εδώ και πολλά χρόνια προτείνει τη μόνη εθνικά ωφέλιμη και νομικά ρεαλιστική λύση, δηλ. το σχεδόν πανελλαδικό ΠΓΕ, την οποία κανείς δεν θέλησε (ή ορισμένους δεν συνέφερε) να εξετάσουν σοβαρά. Όπως επίσης είχα “προφητέψει” τον εμφύλιο χωρίς, να ομολογήσω, ότι μπορούσα να φανταστώ πως θα πάρει τέτοια έκταση.

Πέρσι έγραφα: “… θα ξαναδούμε το φάντασμα του (Τουρκο-Αιγύπτιου) Ιμπραήμ Πασά στους ελληνικούς ελαιώνες, (προσέξτε τις ιστορικές αναλογίες και συμπτώσεις).Το 1824 η εμφύλια διαμάχη έδωσε τη δυνατότητα στον Ιμπραήμ να αποβιβαστεί στην Πελοπόννησο καίγοντας και καταστρέφοντας ακόμη και τις ελιές για να κάμψει το φρόνημα και να στερήσει τους οικονομικούς πόρους στους Έλληνες. Ο Κολοκοτρώνης φυλακή, Κωλέττης και Κουντουριώτης τρώγονταν μεταξύ τους, το Μεσολόγγι είχε πέσει κι ευτυχώς που επενέβη η Ευρώπη –ναυμαχία του Ναυαρίνου– να σώσει την κατάσταση. Όχι, ΠΟΠ και ΠΓΕ τότε δεν υπήρχαν…“.

Από μια περίεργη σύμπτωση οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της ελληνικής ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος, ενώ εμείς, φέτος, θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης του 1821 με κάθε λαμπρότητα.

Ακολουθούν τα Δελτία Τύπου των βουλευτών, κ. κ. Γιάννη Λαμπρόπουλου και Περικλή Μαντά:  

 

                                                                                              21/03/2021

Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ), με αίτησή της, που είχε καταθέσει το 2012 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούσε την κατάργηση του «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας».

Το έτος 2018, ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Κυβέρνησης των κκ Τσίπρα και Καμμένου, με Υπουργική Απόφαση, παρανόμως, εξομοίωσε το «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» με την «Ποικιλία Καλαμών», που προϋπήρχε.

Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε το δικαίωμα, σε Τρίτες Χώρες που παράγουν ελιές «Ποικιλίας Καλαμών», να τις τυποποιούν και εξάγουν, με το «Kalamata Οlives» και διεθνώς πλέον να επικρατεί σύγχυση στον καταναλωτή.

Με δεδομένες τις χαμηλές τιμές, που τις προσφέρουν, να ανταγωνίζονται το δικό μας προϊόν, την κατοχυρωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας», να αυξάνουν τις εξαγωγές τους και να μειώνονται οι ελληνικές.

Με πρόσφατη ερώτηση, που κατέθεσα στη Βουλή, ζήτησα να πληροφορηθώ, τι εισαγωγές έγιναν στη χώρα μας, από Τρίτες Χώρες, που παράγουν ελιές «Ποικιλίας Καλαμών» κατά τα έτη 2017, 2018, 2019, καθώς και αν πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι για ελληνοποιήσεις αυτών που εισήχθησαν και πως στη συνέχεια δόθηκαν στην κατανάλωση και στην εξαγωγή.

Υπενθυμίζεται, ότι εξαγωγέας Τρίτης Χώρας μιλώντας στον «ΑγρόΤυπο» το 2018 αποκάλυπτε εξαγωγές πολλών χιλιάδων τόνων «Ποικιλίας Καλαμών» προς την Ελλάδα.

Τις τελευταίες ημέρες, η ΠΕΜΕΤΕ επανέρχεται με εξώδικα, που απέστειλε στον τοπικό Τύπο της Μεσσηνίας και σε δημοσιογράφους για άρθρα, γνώμες και δημοσιεύματά τους, που αφορούσαν την προστασία του «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας».

Θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι ο Τύπος ούτε εκφοβίζεται, ούτε φιμώνεται.

Οι διαφορετικές απόψεις και η διατύπωση θέσεων, είναι στοιχείο του διαλόγου και της Δημοκρατίας.

Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι, πως το πρόβλημα δεν είναι το «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας», ούτε τα δημοσιεύματα του τοπικού μας Τύπου, που εκφράζουν την αγωνία των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς «Ποικιλίας Καλαμών».

Το πρόβλημα είναι η λανθασμένη και παράνομη απόφαση του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, γεγονός που αναγνώρισε με απάντησή της στη Βουλή και η σημερινή Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σημειώνοντας πως «δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους Φορείς( Αρ.Πρ. 813/333797.5.02.2020).

Η απόφαση αυτή, πρέπει άμεσα να ανακληθεί και στη συνέχεια, όλοι οι Έλληνες παραγωγοί ποικιλίας «Ελιάς Καλαμών» και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σχεδιάσουμε την πολιτική μας για το πως θα αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό των Τρίτων Χωρών, που παράγουν και εξάγουν ελιές «Ποικιλίας Καλαμών».

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καλαμάτα, 22/03/2021

 «Μαντάς για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας:

Οι προσπάθειες φίμωσης δεν πρόκειται να περάσουν»

«Αλίμονο εάν κάθε διατύπωση άποψης συνοδεύεται από ένα εξώδικο και αλίμονο εάν πρέπει κάθε δημοσιογράφος να τεκμηριώνει ωσάν σε δικαστήριο, κάθε λέξη που γράφεται σε κάθε άρθρο γνώμης». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς παρείχε πλήρη στήριξη προς τους δημοσιογράφους του «Θάρρους» και της «Ελευθερίας», μετά την «επίθεση» εξωδίκων που δέχθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ), λόγω της δημοσίευσης άρθρων με τα οποία υπερασπίζονται την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας,.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαντάς στάθηκε ανοικτά στο πλευρό των εφημερίδων απέναντι στα εξώδικα της ΠΕΜΕΤΕ, αποστέλλοντας σχετική Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, αλλά και ενημερωτική επιστολή προς τον αρμόδιο για θέματα Τύπου, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρή Λιβάνιο. Όπως σημειώνει ο βουλευτής, «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη δημοκρατική τάξη της χώρας, όταν ένα επαγγελματικό σωματείο χρησιμοποιεί εξώδικα προκειμένου να αναγκάσει τις αντίθετες φωνές να σωπάσουν. Ειδικά δε όταν αυτές οι φωνές αφορούν σε εφημερίδες και αρθρογράφους που έχουν αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι επιτελούν το έργο τους με συνέπεια εντός του πλαισίου της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Ο κ. Μαντάς επίσης σημειώνει ότι «αιτία για αυτή την πρωτοφανή προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης δημοσιογράφων, αποτελεί η αμφιλεγόμενη και προβληματική απόφαση Αποστόλου του 2018 για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας», με την οποία «τροποποιήθηκε φωτογραφικά ο Εθνικός Κατάλογος Ποικιλιών και εντάχθηκε ο όρος “Kalamata” στα συνώνυμα της ποικιλίας “Καλαμών”», ενώ είναι γνωστές οι θέσεις της ΠΕΜΕΤΕ για κατάργηση του ΠΟΠ, όπως άλλωστε προσπάθησε να κάνει πράξη και με αίτησή της προς την ΕΕ το 2012. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαντά, με την απόφαση Αποστόλου «και κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας, τα αυθεντικά προϊόντα ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας έχουν σήμερα απολέσει τη μοναδικότητά τους και οι Έλληνες παραγωγοί έχουν χάσει σημαντικά μερίδια στις εγχώριες και διεθνείς αγορές».

Κλείνοντας ο βουλευτής Μεσσηνίας σημειώνει ότι «τέτοιες ενέργειες μόνο απαξία μπορούν να προκαλέσουν» και ότι «όλοι μας, οι κοινοβουλευτικοί, οι αυτοδιοικητικοί και οι θεσμικοί φορείς του τόπου μας, αλλά και σύσσωμος ο μεσσηνιακός λαός, δεν πρόκειται ποτέ να πάψουμε να υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα δικαιώματά μας και οι φωνές υπεράσπισης της νομιμότητας και της κανονικότητας δεν μπορούν ποτέ να φιμωθούν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Αθήνα, 22/03/2021

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό

 

Θέμα: «Προσπάθειες φίμωσης του Τύπου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη δημοκρατική τάξη της χώρας, όταν ένα επαγγελματικό σωματείο χρησιμοποιεί εξώδικα προκειμένου να αναγκάσει τις αντίθετες φωνές να σωπάσουν. Ειδικά δε όταν αυτές οι φωνές αφορούν σε εφημερίδες και αρθρογράφους που έχουν αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι επιτελούν το έργο τους με τιμιότητα και ευθυκρισία, εντός του πλαισίου της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Αιτία αυτής της αναστάτωσης αποτελεί η ακραία και προκλητική ενέργεια της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) να αποστείλει εξώδικα προς τον τοπικό Τύπο της Μεσσηνίας (εφημερίδες «Θάρρος» και «Ελευθερία») για άρθρα γνώμης που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα. Η ΠΕΜΕΤΕ όμως θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η δημόσια διατύπωση θέσεων και οι διαφορετικές απόψεις αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του δημοκρατικού διαλόγου, τον οποίο οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε σε κάθε περίπτωση. Αλίμονο εάν κάθε διατύπωση άποψης συνοδεύεται από ένα εξώδικο και αλίμονο εάν πρέπει κάθε δημοσιογράφος να τεκμηριώνει ωσάν σε δικαστήριο, κάθε λέξη που γράφεται σε κάθε άρθρο γνώμης.

Είναι φανερό σε όλους μας ότι αιτία για αυτή την πρωτοφανή προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης δημοσιογράφων, αποτελεί η αμφιλεγόμενη και προβληματική απόφαση 331/20735 (ΦΕΚ 648/Β/26.2.2018), γνωστή ως απόφαση Αποστόλου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Όπως γνωρίζετε αναλυτικά από προηγούμενη Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που έχω καταθέσει υπόψη σας, με την απόφαση αυτή τροποποιήθηκε φωτογραφικά ο Εθνικός Κατάλογος Ποικιλιών και εντάχθηκε ο όρος «Kalamata» στα συνώνυμα της ποικιλίας «Καλαμών», καταστρατηγώντας όμως στην πράξη τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς προστασίας ονομασιών προέλευσης, τους οποίους και η χώρα μας οφείλει να τηρεί.

Με τον τρόπο αυτό και για τρία και πλέον χρόνια, τα αυθεντικά προϊόντα ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας έχουν απολέσει τη μοναδικότητά τους και οι Έλληνες παραγωγοί έχουν χάσει σημαντικά μερίδια στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Κι αυτό γιατί με την απόφαση Αποστόλου κάθε προϊόν επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας «Καλαμών», ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο παράγεται εντός ή εκτός Ελλάδας, αλλά και κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας, εξισώνεται στα μάτια των καταναλωτών με τα προϊόντα ΠΟΠ, ενώ κάθε «Ελιά Καλαμών» γίνεται «Ελιά Καλαμάτας», καταργώντας έτσι στην πράξη την προστασία του ονόματος που μέχρι το 2018 υπήρχε.

Με την παρούσα αναφορά σας διαβιβάζω την Εξώδικη Διαμαρτυρία της ΠΕΜΕΤΕ, με την οποία ζητείται υπό την απειλή άσκησης άλλων ένδικων μέσων, η εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας και ο δημοσιογράφος Θανάσης Λαγός να γνωστοποιήσουν «εγγράφως τις περιπτώσεις των μελών μας που επιδίδονται σε μεθόδους αρπαχτής όπως γράφετε, τις περιπτώσεις ελληνοποιημένου προϊόντος που έκλεισε σπίτια παραγωγών».

Ας γνωρίζουν όλοι ότι τέτοιες ενέργειες μόνο απαξία μπορούν να προκαλέσουν. Όλοι μας, οι κοινοβουλευτικοί, οι αυτοδιοικητικοί και οι θεσμικοί φορείς του τόπου μας, αλλά και σύσσωμος ο μεσσηνιακός λαός, δεν πρόκειται ποτέ να πάψουμε να υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα δικαιώματά μας και οι φωνές υπεράσπισης της νομιμότητας και της κανονικότητας δεν μπορούν ποτέ να φιμωθούν.

Ο αναφέρων βουλευτής

Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας