Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Όταν οι Κινέζοι νοιάζονταν για τα ΠΟΠ της Μεσσηνίας

οι Κινέζοι αύξησαν την κατανάλωση ελαιολάδου (+55%) αλλά όχι έτσι όπως το φαντάστηκαν ο αντιπεριφερειάρχης και λοιποί αρμόδιοι που με κάθε καλή πρόθεση καλοϋποδέχτηκαν τους Κινέζους

Αλιεύσαμε την παρακάτω είδηση από το παρελθόν (2011), εξαιρετικά επίκαιρη σήμερα. Αφαιρέσαμε τα ονόματα, τα οποία δεν έχουν σημασία γιατί διαχρονικά πρόσωπα έφυγαν, άλλα ήρθαν, η πολιτική δεν άλλαξε.

Κινεζική αντιπροσωπεία στη Μεσσηνία με τη φροντίδα του ΔΣΕ (IOC)

«Αν τα 10 γραμμάρια ελαιολάδου κατ’ άτομο που αναλογεί ετησίως στην Κίνα γίνουν 100 θα είμαι πολύ ευτυχής». Τη δήλωση και ευχή αυτή έκανε το βράδυ της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2011 ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας (…), που μαζί με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (…) υποδέχθηκαν στο Διοικητήριο, στην Καλαμάτα, μια αντιπροσωπεία Κινέζων υποψηφίων επενδυτών και δημοσιογράφων. 
Η αποστολή έφτασε στη Μεσσηνία προερχόμενη από τη Λακωνία, προκειμένου να συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη και να επισκεφθεί το πολιτιστικό ίδρυμα των «Δρόμων της Ελιάς». Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου τα μέλη της επρόκειτο να μεταβούν σε επιχειρήσεις τυποποίησης ελιάς και ελαιολάδου στην περιοχή της Καλαμάτας κι αργότερα στην Τριφυλία, για να δουν από κοντά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου και την έκθλιψή του σε ελαιοτριβείο.
Η έλευση της κινεζικής αντιπροσωπείας έχει διοργανωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC)  σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εκ μέρους του οποίου τη συνόδευε η γεωπόνος (…), με μεγάλη εμπειρία στο θέμα καθώς έχει υπηρετήσει και στο ΔΣΕ στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ είχε συνοδεύσει και άλλη αντιπροσωπεία του ΔΣΕ, πολυεθνική, πριν λίγα χρόνια στη Μεσσηνία. Από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, παρών ήταν ο γενικός γραμματέας (…), που έχει αναλάβει προσπάθεια προώθησης του ελαιολάδου και της ελιάς από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.
Μετά τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, η κινεζική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Ναύπακτο και την Άμφισσα. Εάν, μάλιστα, αναρωτιέστε πόσο ενημερωμένα είναι τα μέλη της, η πρώτη ερώτηση από Κινέζα προς τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας ήταν ποια είναι τα όρια του ΠΟΠ Καλαμάτα για την ελιά και το ελαιόλαδο, με τον (…) να δίνει τις απαντήσεις, προσθέτοντας πως για το ελαιόλαδο σε 3 μήνες θα είναι όλη η Μεσσηνία».

13 χρόνια αργότερα

Η ευχή του τότε αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας εν μέρει “έπιασε”, οι Κινέζοι αύξησαν την κατανάλωση ελαιολάδου (+55%) αλλά όχι έτσι όπως το φαντάστηκαν ο αντιπεριφερειάρχης και λοιποί αρμόδιοι που με κάθε καλή πρόθεση καλοϋποδέχτηκαν τους Κινέζους. Επί πολλά χρόνια έρχονταν δεκάδες και εκατοντάδες αντιπροσωπείες συν γυναιξί και τέκνοις, οι τοπικές Αρχές τους έστρωναν το κόκκινο χαλί της φιλοξενίας, πολλά λόγια, πολλές υποσχέσεις, αποτέλεσμα μηδέν. Εκτοτε οι ελληνικές εξαγωγές όχι απλά μειώνονται σε μερίδια αλλά καταποντίζονται ακόμη και σε απόλυτους αριθμούς (-79%) με την Ισπανία διαρκώς να αναπτύσσεται υπερδιπλασιάζοντας τις εξαγωγές της ακολουθώντας μια οργανωμένη πολιτική εξωστρέφειας και επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) οι κινέζικες εισαγωγές ελαιολάδων εξελίχθηκαν ως εξής (ποσότητες σε τόνους):

2013/14 2019/20 % μεταβολή
Ελλάδα 1.327 284 -79
Ισπανία 21.768 48.298 +122
Σύνολο 35.891 55.580 +55

 

Όσο για την πολύπαθη ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας ακόμη δεν στέγνωσε το μελάνι από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κάλεσμα σε διάλογο από την ΠΕΑΣΟΕΠΕ για την προστασία της ελιάς Καλαμών  συζητήσεις και Ημερίδες γίνονται, αποσιωπώντες ένθεν και ένθεν τη μόνη λύση που ο υπογράφων έχει προτείνει εδώ και 13 χρόνια  To αυγό του Κολόμβου, το οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει την προστασία της ελιάς Καλαμάτας / Καλαμών σε πανελλαδικό επίπεδο, δηλαδή το ΠΓΕ Καλαμάτας.

Αν κάποιοι αναρωτιούνται πού ήξεραν οι Κινέζοι και ενδιαφερόντουσαν για τις λεπτομέρειες των ΠΟΠ Καλαμάτας, η απάντηση βρίσκεται στο ότι δεν είναι τυχαία οι πιο επιτυχημένοι, και σκληροί, έμποροι στον κόσμο εδώ και πολλούς αιώνες.

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα