Η Μεσσηνία ενώνεται για ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας

0

Τη δημιουργία ομάδας διαχείρισης και προστασίας της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ έκαναν γνωστή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή 17 Ιουλίου οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής της υπό σύσταση Ομάδας Διαχείρισης και Προστασίας της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, Γιώργος Κόκκινος – πρόεδρος Α.Σ. Νηλέα, Γιάννης Σταθόπουλος – τυποποιητής, εκπρόσωπος του ΣΥΜΕΠΟΠ και Γιάννης Πάζιος –  γεν. διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ένωση Μεσσηνίας”.

Να σημειωθεί πως η εν λόγω επιτροπή και η απόφαση σύστασης Ομάδας προέκυψαν κατά την δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Μαρτίου 2020.

Στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχωρήθηκε έγινε γνωστό πως φέτος η ελιά Καλαμών ενώ έχει καταγράψει επίσημα υψηλό ποσοστό εξαγωγών, δυστυχώς, οι εισαγωγές που έγιναν στη χώρα μας χαρακτηρίζονται αθρόες, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές είναι καθηλωμένες. Υπογραμμίστηκε ακόμα μια φορά η ζημιά που κάνει η διεύρυνση της χρήσης του ονόματος ελιά Καλαμάτας για την ποικιλία καλαμών, με την απόφαση του Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ τονίστηκε πως στόχος είναι να βρεθούν λύσεις προς το συμφέρον του συνόλου των παραγωγών, τόσο στη ζώνη του ΠΟΠ όσο και πέρα από αυτή, καθώς το μείζον ζήτημα θα πρέπει να είναι η στήριξη του Ελληνα παραγωγού.

Να σημειωθεί πως η Μεσσηνία παράγει μόλις 4.500 τόνους ελιές Καλαμών, εκ των οποίων ένα μόνο μέρος ανήκει στην κατηγορία του ΠΟΠ, ενώ ένα άλλο σημαντικό ποσοστό προωθείται ακόμα και χύμα σε αγορές.

Αξιολογώντας όλα αυτά τα δεδομένα, η ομάδα προχωρά στη σύσταση του εν λόγω φορέα, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όσον αφορά στα ΠΟΠ προϊόντα και που έρχεται να ενισχύσει και να υποστηρίξει αφενός την τροποποίηση των προδιαγραφών και αφετέρου την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής.

Στην προσπάθεια αυτή οι εκπρόσωποι της ομάδας τονίζουν την ανάγκη να παραμείνουν ενωμένοι οι φορείς και να πλαισιώσουν την προσπάθεια και άλλοι, όπως ίσως οι δήμοι του νομού.

Ο κ. Πάζιος τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος γενικότερα στα ζητήματα της επιτραπέζιας ελιάς, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για “εμφύλιους ή περιχαρακώσεις” – αναφερόμενος στα όσα πρόσφατα διεμυνήθησαν δια του Τύπου από και προς τη Διεπαγγελματική, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση από τη Διεπαγγελματική αν συντάσσεται με τη θέση της ΠΕΜΕΤΕ για κατάργηση της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ, και σχολίασε πως για το μείζον ζήτημα της χαμηλής τιμής, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια κίνηση. Υπογράμμισε δε, πως στο πλαίσιο ενδυνάμωσης του προϊόντος και των παραγωγών, όλοι οι παραγωγοί μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι και να βρεθεί μια ενιαία αποδεκτή λύση.

Πηγή: Εύφορη Γη