Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Η εθνική ομοψυχία προϋπόθεση της συνύπαρξης πανελλαδικής ΠΓΕ ελιά Καλαμάτας με kalamata olives

το καθεστώς ΠΓΕ στοιχειοθετείται βασιζόμενο αποκλειστικά στη φήμη της  «Καλαμάτας»,

Συνεχίζονται οι Ανακοινώσεις σχετικά με την επιτραπέζια ελιά καλαμών ή καλαμάτας ή αετονυχιά ή τσιγκέλι ή … Κι όσο συνεχίζονται οι Ανακοινώσεις τόσο βαθαίνει το ρήγμα και οξύνεται η αντιπαράθεση γύρω από ένα εθνικό προϊόν, που σταδιοδρομεί εμπορικά στις διεθνείς αγορές με όνομα και διαβατήριο που αμφισβητείται στην ίδια την πατρίδα που το έχει εκδώσει.

Κάθε μέρα που περνάει παγιώνεται μια κατάσταση που, εμπορικά και νομικά, απομακρύνεται από τη μόνη ρεαλιστική λύση, αυτήν που γραπτά έχει δημοσίως υποβάλλει ο υπογράφων στο Ελιά & Ελαιόλαδο, τεύχος 81, Σεπτέμβριος 2012, δηλαδή πριν 12 ολόκληρα χρόνια, (βλέπε και  To αυγό του Κολόμβου) :

το πανελλαδικό ΠΓΕ ελιά Καλαμάτας,

ως τη μόνη ονομασία συμβατή με το καθεστώς της ΕΕ, 

λαμβάνοντας υπόψιν πως:

– το καθεστώς ΠΓΕ στοιχειοθετείται βασιζόμενο αποκλειστικά στη φήμη της  «Καλαμάτας», (λιμάνι, εξαγωγές, κ.λπ.),

– είναι αδύνατον να στοιχειοθετηθεί ΠΟΠ με εγγενή χαρακτηριστικά τέτοιας σχεδόν πανελλαδικής γεωγραφικής διασποράς και ποικιλομορφίας,

– τα καθεστώτα ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι από άποψη νομικής προστασίας και εμπορικής ισχύος απολύτως ισοδύναμα,

– η συνύπαρξη ενός γεωγραφικά ευρύτερου ΠΓΕ με επί μέρους τοπικά ΠΟΠ είναι συνήθης πρακτική (βλέπε π.χ. τα διάσημα ελαιόλαδα της Τοσκάνης),

– τα ΠΓΕ ή και ΠΟΠ, αποτελούν ενωσιακό δίκαιο, υποχρεωτικό για τις χώρες μέλη της ΕΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις προϊόντων έχουν κατοχυρωθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μέσω συμφωνιών της ΕΕ με άλλες χώρες.

– Το ενωσιακό καθεστώς της ΠΓΕ (ή και ΠΟΠ) ελιάς Καλαμάτας θα μπορούσε να συνυπάρξει παράλληλα με την εμπορική ονομασία kalamata olives εφόσον όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν συμφωνήσει σε κάποιους κανόνες συνύπαρξης.

– Γενικότερα, η όποια λύση προϋποθέτει την εθνική συναίνεση ώστε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς η μετά βεβαιότητας δυσκολίες και αντιδράσεις προκύψουν από την πλευρά της ΕΕ, καθώς και των Τρίτων χωρών. 

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα