Ερώτηση για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα

0

Σχετικά με την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτα ώστε να καλύψει όλο το μεσσηνιακό ελαιόλαδο και την τύχη του αιτήματος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς.
Σε αυτή αναφέρει τα εξής, μεταξύ άλλων:

«Στις 21.12.2009, αφού πρώτα απερρίφθη κατατεθείσα ένσταση κατά της επέκτασης, υποβλήθηκε από το Υπουργείο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. η αίτηση για την επέκταση της εν λόγω ΠΟΠ, με αριθμό φακέλου EL/PDO/0117/0037.

Μετά από ένα χρόνο, στα τέλη του 2010, αντί για την κανονικά αναμενόμενη έγκριση της αίτησης, η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε διευκρινίσεις και νέα στοιχεία τεκμηρίωσης του αιτήματος από την ΕΑΣ Μεσσηνίας, με έμφαση στην απόδειξη του ιστορικού-οργανικού δεσμού της υπάρχουσας ζώνης ΠΟΠ με την προτεινόμενη προς επέκταση, τη λεπτομερή απόδειξη της ομοιογένειας του ελαιόλαδου κλπ.

Στις 13-5-2011 η ΕΑΣ Μεσσηνίας συμπλήρωσε το φάκελο και στα τέλη Ιουνίου 2011, ο διορθωμένος φάκελος κατατέθηκε από το Υπουργείο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από το αρμόδιο τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητήθηκαν και νέες διευκρινίσεις-διορθώσεις, που της απεστάλησαν από το Υπουργείο στις 29 Δεκεμβρίου 2011, μαζί με την αναδιατυπωμένη αίτηση τροποποίησης ως προς τα αιτούμενα όρια της επέκτασης, τα οποία, όπως επιβεβαίωσε το Υπουργείο απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Κομισιόν, ταυτίζονται με τα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Είναι γνωστό πως με τη νέα ΚΑΠ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα ποιοτικά προϊόντα με σήματα ΠΟΠ-ΠΓΕ, η αξιοποίηση των οποίων θα συμβάλει στην προβολή σημαντικών προϊόντων της Μεσσηνίας, στην τόνωση της αγροτικής παραγωγής ποιότητας και στην αναγκαία ενίσχυση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Γι’ αυτό, η επέκταση της ΠΟΠ ελαιόλαδου Καλαμάτας είναι κρίσιμο θέμα για τη Μεσσηνία, αγγίζει μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών και μια παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικού παρθένου ελαιόλαδου, που ξεπερνά τους 45.000 τόνους ετησίως και αντιστοιχεί σε περίπου 20% της εθνικής παραγωγής ελαιόλαδου.

Παράλληλα, επείγει η υποβολή και συμπληρωματικής αίτησης, αμέσως μόλις εγκριθεί η ΠΟΠ για το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για τον αναγκαίο περιορισμό της τυποποίησης εντός της ζώνης της ΠΟΠ, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ξεχωριστές ιδιότητες και η ποιότητα του μεσσηνιακού ελαιόλαδου.