Αναγνωρίστηκε επίσημα ως ΠΓΕ το ελαιόλαδο της επαρχίας Jaén

0

Η αναγνώριση του ελαιολάδου της Jaén (Χαέν) ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) είναι πλέον γεγονός.

Η κατοχύρωση επισημοποιήθηκε αφού κατά το χρονικό διάστημα των τριών μηνών από την κατάθεση του αρχικού φακέλου της αίτησης δεν υποβλήθηκε στην ΕΕ καμία ένσταση, δείγμα πόσο μελετημένοι και καλά οργανωμένοι ήταν όλοι οι συντελεστές αυτού του δύσκολου στρατηγικού εγχειρήματος.

Όλος ο φάκελος της αναγνώρισης βασίστηκε στη φήμη του ελαιολάδου της περιοχής. Θέτει επίσης ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως:

– μέγιστη οξύτητα 0,5°

– διάμεση τιμή του φρουτώδους >3, ενώ του πικρού και του πικάντικου 3 έως 6,5

– ολικές πολυφαινόλες 300 mg/kg

Η επαρχία της Χαέν αποτελεί την καρδιά του ελαιώνα της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας, και κατ΄επέκταση όλης της Ισπανίας, με 580 χιλ. εκτάρια, 320 ελαιοτριβεία, που παράγουν περίπου το 35% της συνολικής ισπανικής παραγωγής, δηλ. περί τους 400.000 τόνους ελαιολάδου εφέτος και ίσως 600.000 την επόμενη εσοδεία 2020/21, σε συντριπτικό ποσοστό 95% από την ποικιλία Πικουάλ. Θεωρητικά, τουλάχιστον, θα μπορεί το ΠΓΕ της Χαέν να καλύψει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής! Άνω του 70% των ελαιοπαραγωγών χαρακτηρίζονται ως “μικροί”, με λιγότερα των 5 εκταρίων, αλλά οργανωμένοι στις πολύ ισχυρές κοοπερατίβες (συνεταιρισμούς).

Με την αναγνώριση του ελαιολάδου της Jaén ως ΠΓΕ, η ΕΕ παρέχει -ισοδύναμα όπως και για το ΠΟΠ- νομική προστασία από περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού και εμπορική προβολή με την αξιοποίηση της φήμης του ονόματος της περιοχής.  Ως εκ τούτου θα συμβάλλει στην αύξηση της υπεραξίας του προϊόντος προς όφελος όλων των κρίκων που αποτελούν την αλυσίδα παραγωγής και πώλησης των ελαιολάδων αυτών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, των παραγωγών, των ελαιοτριβείων, των εμπόρων, των τυποποιητών, των εξαγωγέων.