Ο Αϊ-Βασίλης έρχεται

0

Ο ορθόδοξος Αϊ-Βασίλης κατάγεται απο την Καισάρεια της Καππαδοκίας, ήταν μελαχροινός, ψηλόλιγνος και πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ, μόλις 48 ετών. Εκτός απο τη μεγάλη του μόρφωση με σπουδές γεωμετρίας, αστρονομίας, φιλοσοφίας, ιατρικής, ρητορικής και γραμματικής, προσέφερε τεράστιο έργο φιλανθρωπίας. Έζησε ο ίδιος ως ασκητής, μοίρασε την περιουσία του και ίδρυσε τη "Βασιλειάδα", που περιελάμβανε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και ξενώνα για τους φτωχούς και άπορους.

Για την ευρωπαϊκή Δύση, ο Άγιος που συνδέθηκε με την πρωτοχρονιά ήταν ο Άγιος Νικόλαος, που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του. Πολύ αργότερα η "φήμη " του πέρασε τον Ατλαντικό και το 1931, την εποχή του μεγάλου κραχ, το τμήμα μάρκετινγκ της Coca Cola δημιούργησε τη φιγούρα που σήμερα όλη η υφήλιος αναγνωρίζει σαν τον Santa Claus.

Στόχος ήταν να πείσει τους καταναλωτές να πίνουν Coca Cola και το χειμώνα και όχι μόνο σαν καλοκαιρινό αναψυκτικό. Ο ευτραφής παππούλης πίνοντας Coca Cola αντλούσε δυνάμεις για να μοιράσει τα δώρα του σε εκατομμύρια παιδιά. Η εικόνα του κατοχυρώθηκε και ως εμπορικό σήμα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων, για να αποτρέψουν τη χρήση της απο άλλη εταιρία αναψυκτικών.

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ξέσπασε μεταξύ των Γάλλων διανοουμένων μεγάλη διαμάχη σχετικά με τα μηνύματα που περνάει ο αμερικανοθρεμμένος Santa Claus. Επενέβη και η καθολική Εκκλησία, φθάνοντας το 1951 να κάψει στην πυρά ένα ομοίωμά του μπροστά στο καθεδρικό ναό της Ντιζόν, για να προστατέψει το αληθινό περιεχόμενο των Χριστουγέννων. Ο ιερέας που πήρε την πρωτοβουλία εξήγησε ότι ήταν μεγάλη πρόκληση να διαφημίζεται το πρότυπο της ψεύτικης ευημερίας σε μια πόλη κατεστραμμένη απο τον πόλεμο.

Ακόμη και σήμερα, πάντως, ο Αϊ-Βασίλης ή Santa Claus συνεχίζει να διχάζει. Στις ΗΠΑ υπάρχει η οργάνωση "Santa America" που προσπαθεί, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της παχυσαρκίας να μειώσει τα κιλά του…πρωτότυπου Santa Claus.

Καλή Χρονιά, το 2019!