Μητροπολίτης Αιτωλίας: Επιστροφή στη γεωργία

0
265

Σπάνια και αξιοπρόσεκτη παρέμβαση εκκλησιαστικού παράγοντα για το γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα της οικονομίας συνιστά η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, που διαβάστηκε την περασμένη Παρασκευή στους ναούς της περιοχής του, κατά τους πρώτους Χαιρετισμούς, ασχέτως εάν φέρει ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου. Με την παρέμβασή του αυτή, που αντανακλά σε θέμα πανελληνίου ενδιαφέροντος, ο κ. Κοσμάς προτρέπει τους χριστιανούς να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία, ως τρόπο εξασφάλισης εισοδήματος και διαφυγής από την κρίση. Βλέπει όμως το θέμα και γενικότερα, αφού αναφέρεται και στην αυτάρκεια της Ελλάδας σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, άρα και στη μείωση της εξάρτησης της χώρας μας από εισαγωγές για να τραφούμε, επομένως και στη μείωση της τεράστιας εκροής χρήματος για να αγοράσουμε τα προϊόντα που εισάγουμε.

Στην παρέμβασή του αυτή, που είναι ευρύτερου ενδιαφέροντος, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δυστυχώς, εμείς λησμονήσαμε τη γη μας, τα ευλογημένα χωράφια μας τα οποία προσέφεραν τόσα πολλά, έθρεψαν και εζωογόνησαν γενεές γενεών Ελλήνων. Συνεπαρμένοι από μια ψεύτικη εικόνα ευμάρειας και πολυτελούς διαβιώσεως, εγκαταλείψαμε την αγροτική μας οικονομία, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούμε στις πόλεις για λίγη ανόθευτη τροφή, να συνωστιζόμαστε σε αυτές για ένα μεροκάματο και να τρεφόμαστε με είδη εισαγόμενα, πολλές φορές κακής ποιότητος, τα οποία προ μερικών ετών παρήγαγε η πατρίδα μας.
Να το ομολογήσουμε! Όπου η γη παραμένει ακαλλιέργητη, σβήνουν σχεδόν και οι άλλες τέχνες, στην ξηρά και στη θάλασσα, ακριβώς όπως διεπίστωσε στην αρχαιότητα ο Ξενοφών.
Οι ειδικοί σήμερα επισημαίνουν, ότι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα χρόνο με το χρόνο μειώνεται και ο βαθμός εξαρτήσεως της χώρας μας από εισαγωγές αγροτικών προϊόντων διαρκώς αυξάνει την τελευταία δεκαπενταετία.
Οδυρόμαστε και διαμαρτυρόμαστε σήμερα επειδή εξαρτώμαστε από την «μεγαλοψυχία» ή την τοκογλυφία των ξένων για δανεικά, ενώ εδώ και πολλά χρόνια είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από εισαγωγές για να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες μας.
Κι όλα αυτά γιατί εγκαταλείψαμε τα ευλογημένα χωράφια μας, ντρεπόμαστε να πάρουμε την αξίνα και να καλλιεργήσουμε τη γη μας. Πονάει κανείς όταν βλέπει την αφθονοπάροχο γη της Αιτωλοακαρνανίας να είναι χέρσα κι ακαλλιέργητη! Τι πρέπει να κάνουμε;
Ένας διαπρεπής καθηγητής σε ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών τον Ιούνιο του 2008, ο αείμνηστος Σπύρος Κυριάκης, ανέφερε τα εξής: «Πρέπει να έχουμε νέο δόγμα για την οικονομία μας: αυτάρκεια ασφαλών τροφίμων, εξαγωγικές δυνατότητες και προστασία του περιβάλλοντος (τρόφιμα-νερό-δάση-ευημερία). Η οικονομία μας δεν αντέχει πια το συναλλαγματικό «βάρος» για την κάλυψι των αναγκών μας σε ζωικά τρόφιμα».
Το βλέπουμε, το ζούμε. Η ανεργία φθάνει σε υψηλά ποσοστά και οι αδελφοί Έλληνες πεινάνε, στερούνται, υποφέρουν. Μην περιμένουμε να μας λυπηθούν οι ξένοι, οι λεγόμενοι φίλοι και προστάτες μας. Το ακούσαμε: «Ή θα πουλήσετε και θα πουληθείτε, ή θα πεθάνετε» μας είπαν.
Υπάρχουν λοιπόν, πολλοί, καλοί και αναγκαιότατοι λόγοι, για να επιστρέψουμε στη γεωργία και την κτηνοτροφία, που εγκαταλείψαμε. Οπωσδήποτε η Ελλάδα μετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωσι, άρα και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της, διαθέτει όμως και περιθώρια ευελιξίας στις επιλογές της, πολύ δε περισσότερο καθώς οι επιδοτήσεις μετά το 2013 θα διατηρηθούν σε μεγάλο βαθμό, όπως λένε οι ειδικοί και μάλιστα με φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό. Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για γεωργοκτηνοτροφική ανάπτυξη.
Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να υπάρχει στη χώρα μας αυτάρκεια βασικών διατροφικών αναγκών του λαού μας κυρίως σε κρέας, γάλα, δημητριακά, σε ζωοτροφές αλλά και προσπάθεια αξιοποιήσεως των προϊόντων αλιείας, ιχθυοκαλλιεργείας, ελιάς, οσπρίων, οπωροκηπευτικών. Είναι ανάγκη και το κράτος να περιβάλλει με στοργή και ενδιαφέρον τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος χρειάζονται στήριξι, διαφώτισι, επιμόρφωσι, καθοδήγησι και πάνω από όλα εμψύχωσι για να είναι παραγωγικοί και αξιοπρεπείς. (…)
Μπορούμε μόνοι μας ως Έλληνες να ζήσουμε• μπορούμε να ανακάμψουμε το κύμα της ανεργίας. Δεν μας χρειάζονται οι ξένοι. Εκείνοι δεν θέλουν την ευτυχία μας. Την υποδούλωσί μας θέλουν, την εξαχρίωσί μας, τον αφανισμό μας ως Ορθοδόξων και Ελλήνων. Θα ζήσουμε, αγαπητοί, με την εργασία μας και θα μεγαλουργήσουμε. Δεν θα μας αφήσει ο Θεός μας.
Η μητέρα μας Εκκλησία κάθε μέρα εύχεται «υπέρ ευφορίας των καρπών της γης…». Ο Μεγάλος Γεωργός ευλογεί και αμείβει τον κόπο και τον ιδρώτα του κοπιάζοντος γεωργού. Μην αποθαρρυνόμαστε. Ας στρέψουμε την θέλησί μας, την προσοχή μας και την φιλοπονία μας στην ευλογημένη γη μας κι ας ζητούμε την ευλογία του ουρανίου πατέρα μας. Και η ανεργία και οι υλικές ανάγκες μας θα θεραπευθούν
».