Η Ελιά της ελπίδας

0
249

imageΜια ελιά φύτεψαν στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου του Ισραήλ ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ως δείγμα συμφιλίωσης μεταξύ λαών και θρησκειών. Ο Ποντίφικας την χαρακτήρισε " Ελιά της Ελπίδας" και δήλωσε πως είναι μια συμβολική παραπομπή στο Όρος των Ελαιών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιερουσαλήμ, ο Πάπας  ζήτησε  να υπάρχει «ελεύθερη πρόσβαση» όλων των πιστών – εβραίων, μουσουλμάνων και χριστιανών – στους Άγιους Τόπους και  να σταματήσει «η βία και οι εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας» εναντίον ανθρώπων ή χώρων λατρείας στην Ιερουσαλήμ μετά το πρόσφατο κύμα βανδαλισμών από Εβραίους εναντίον χριστιανικών και μουσουλμανικών τόπων λατρείας.

«Οι Άγιοι Τόποι δεν είναι μουσεία ή μνημεία για τους τουρίστες, αλλά χώροι όπου οι κοινότητες των πιστών ζουν την πίστη τους, τον πολιτισμό τους, τις πρωτοβουλίες της φιλευσπλαχνίας. Πρέπει λοιπόν να τους διαφυλάσσουμε αιωνίως στην ιερότητά τους, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο την κληρονομία του παρελθόντος αλλά επίσης και τους ανθρώπους που τους επισκέπτονται σήμερα και θα τους επισκεφθούν στο μέλλον», δήλωσε ο πάπας.