Η οργανοληπτική αξιολόγηση και τα αποτελέσματά της, λειτουργούν ως σημαντικό κριτήριο καλής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομμένων με την αλυσίδα παραγωγής και αξίας του ελαιολάδου, από την παραγωγή μέχρι την έκθλιψη, την αποθήκευση και την τυποποίηση.
Εκτός από την ποιοτική αξιολόγηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών κάθε ποικιλίας και παρτίδας παρθένων* ελαιολάδων, μας παρέχει επίσης μια απλή αλλά παγκοσμίως αποδεκτή ορολογία που αποτελεί αναγκαίο συστατικό για την αποτελεσματική επικοινωνία των προϊόντων μας αλλά και για την αναβάθμιση της εκτίμησής του από την αγορά και τους καταναλωτές.
Επιπλέον αξίζει να σημειώσουμε επιγραμματικά ότι η οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένων* ελαιολάδων μας προσφέρει και άλλα σημαντικά οφέλη, όπως :
- Έλεγχο και διασφάλιση της ποιότητας
- Βοηθά στην τήρηση προδιαγραφών και την συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ποιότητας
- Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης νέων προϊόντων
- Μας βοηθάει στην κατανόηση των προτιμήσεων των καταναλωτών
- Επιτρέπει τη σύγκριση με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα.
- Εντοπίζει τυχόν ποιοτικά προβλήματα (αρνητικές ιδιότητες) και μας βοηθάει στην κατανόηση και αποφυγή τους
- Μας δίνει χρήσιμα στοιχεία για την προώθηση των προϊόντων μας
- Συμβάλει στην ανάδειξη του ποιοτικού ελαιολάδου μέσα από τις διαφορετικές χρήσεις στην γαστρονομία
- Αποτελεί εργαλείο αύξησης της προστιθέμενης αξίας του
Μετά και τα παραπάνω, βλέπουμε πόσο αναγκαία και σημαντική είναι η απόκτηση σχετικής γνώσης για τις οργανοληπτικές ιδιοτήτες του ελαιολάδου και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν, από όλους τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή, διακίνηση, χρήση και κατανάλωσή του.
Ακριβώς σε αυτό στοχεύει και το, πρωτοποριακό για το είδος του, σεμινάριο «Βασικής εκπαίδευσης Δοκιμαστή Παρθένων Ελαιόλαδων», που έχει αναπτύξει το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ, εφαρμόζοντας τον οδηγό του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (COI/T.20/Doc. No 14) για την επιλογή, αρχική εκπαίδευση και αξιολόγηση των δοκιμαστών παρθένου ελαιόλαδου**.
Το σεμινάριο έχει διάρκεια 44 ωρών, περιλαμβάνει δοκιμές 70 δειγμάτων και θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο μεταξύ 12 και 15 Σεπτεμβρίου 2024.
Βασική εκπαιδεύτρια είναι η καταξιωμένη και πολυέμπειρη κα Εφη Χριστοπούλου που είναι και εκπαιδεύτρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.
Περισσότερα για το πρόγραμμα, το κόστος αλλά και η φόρμα συμμετοχής είναι διαθέσιμα στο παρακάτω σύνδεσμο.
https://www.katartisi.gr/seminars/seminars/688-vasiki-ekpaideusi-dokimasti-elaioladon
* Παρθένα Ελαιόλαδα ονομάζονται εκείνα που παράγονται στο ελαιουργείο με μηχανικές μεθόδους και μετά από την ποιοτική τους αξιολόγηση θα καταταχθούν σε μια από τις τρεις κατηγορίες, δηλ Εξαιρετικό Παρθένο, Παρθένο ή Μειονεκτικό.
**Παρέχεται δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε σεμινάριο ελαιοτουρισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 21/9