Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Κυνηγώντας ένα εκατομμύριο “λόγους”

Το ελαιόλαδο διαμορφώνει την Τυνησιακή οικονομία

Η εξαγώγιμη ποσότητα του συσκευασμένου ελαιόλαδου στην Τυνησία θα αντιπροσωπεύει μόλις το 10% ενώ χύμα θα εξάγεται το υπόλοιπο 90%, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Γεωργίας (Onagri), τη χρονική περίοδο Νοεμβρίου 2022 και Μαΐου 2023. Οι χύμα εξαγώγιμες ποσότητες αποτελούν σοβαρό οικονομικό πλήγμα για τα έσοδα της χώρας.

Η εκμετάλλευση του τυνησιακού ελαιόλαδου μέσω της τυποποίησης και πώλησης του στις διεθνείς αγορές εφαρμόζεται από αρκετές χώρες χωρί ςφυσικά να αναγράφεται η χώρα προέλευσης του. Δυστυχώς, ο τομέας της τυποποίησης φέρει αρκετές ελλείψεις συγκριτικά  με άλλες παραγωγικές χώρες παγκοσμίως παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη διακεκριμένη ποιότητα του.

Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επιζήμια για την εικόνα του προϊόντος αυτού στη διεθνή αγορά, οδηγώντας σε απώλεια προστιθέμενης αξίας και, στη συνέχεια, σε απώλεια της ταυτότητας του τυνησιακού πετρελαίου, καθώς πωλείται με ξένες ετικέτες. Για την απόκτηση ταυτότητας η μόνο οδός είναι η αύξηση εξαγωγών τυποποιημένου ελαιόλαδου. Απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός και μέτρα στήριξης των εξαγωγέων ώστε να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της τυποποίησης.

Ένα εκατομμύριο τόνοι

Ο Υπουργός Γεωργίας, Υδατικών Πόρων και Αλιείας, Abdelmonôm Belaâti, στις 13 Μαΐου, σε ομιλία του σχετικά με την κλιματική αλλαγή και επισιτιστική ασφάλεια ανέφερε πως στόχος της Τυνησίας είναι η ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου να κυμανθεί στους ένα εκατομμυρίο τόνους. Συμπλήρωσε πως η παραγωγή του 2023 κυμάνθηκε περίπου στους 219.000 τόνους, ενώ το 2019 η παραγωγή ξεπέρασε τους 400.000 τόνους. Συνεπώς, θα πρέπει να στραφεί το βλέμμα τους και να δώσουν την πρέπουσα σημασία στις εκτάσεις που προορίζονται για αρδευόμενη γεωργία, οι οποίες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, συγκριτικά με το σημερινό ποσοστό που ανέρχεται μόλις στο 7%. Η επιτυχία ενός τέτοιου προγράμματος κρίνεται απαραίτητη καθότι η Τυνησία βασιζόμενη σε αυτό θα καταφέρει να αποπληρώσει μεγάλο μέρος του εξωτερικού της χρέους στηριζόμενη στην εξαγωγική δύναμη του ελαιόλαδου.

Έσοδα από τις εξαγωγές ελαιόλαδου

Αύξηση 47,2% παρατηρήθηκε τους πρώτους μήνες της εκστρατείας 2023/2024 (έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023) συγκριτικά με την ίδια περίοδο της εκστρατείας 2022/2023 με τα έσοδα από τις εξαγωγές ελαιόλαδου να ανέρχονται στα σε 985,9 εκατομμύρια δηνάρια, σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Γεωργίας (Onagri).

Επιπλέον, η Onagri, συμπληρώνει πως η μέση τιμή εξαγωγής για τους δύο πρώτους μήνες της περιόδου εμπορίας 2023/2024 αυξήθηκε κατά 70,3% σε 25,19 δηνάρια/Kg, συγκριτικά με 14,79 δηνάρια/Kg για την ίδια περίοδο της προηγούμενης περιόδου εμπορίας. Εκτιμούν πως εξαγωγική αξία του ελαιόλαδου, τη αυτή την περίοδο, θα αγγίξει τα 4,5 δισεκατομμύρια δηνάρια, δηλαδή περίπου 160 χιλιάδες τόνοι,  έναντι 3,4 δισεκατομμυρίων δηναρίων την περίοδο 2022-2023.

Ανοδική πορεία γνωρίζει η παραγωγή ελαιόλαδου από το 2017 και η εξαγωγική δύναμη κυμάνθηκε από τους 85 χιλιάδες τόνους στους 195 χιλιάδες τόνους έως και το 2023, συγκεκριμένα προς τις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας οι οποίες κατέχουν το 77%

Πηγές: Africanmanager.com

Μετάφραση, επιμέλεια, παρουσίαση και φωτογραφία του άρθρου από τον ΥΔ Σώτηρα Μάριο-Ιωάννη MSc Γ.Π.Α.

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα