O κ.Δρυς θέλει να ανασκευάσει (Σχολιασμένο)

  0

  Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με τις «μη κανονικές» εγγυητικές, τα χαμένα
  προγράμματα των Ενώσεων Μεσσηνίας, Λέσβου και τη μηνυτήρια αναφορά κατά FOOD STANDARD & UTILIS.

  Πριν ακριβώς ένα μήνα στο olivenews.gr αναρτήσαμε το άρθρο «Στη δικαιοσύνη μήνυση
  κατά FOOD STANDARD & UTILIS
  ».
  Το ίδιο απόγευμα μου τηλεφώνησε ο κ. Στέλιος Δρυς της FOOD STANDARD. Δήλωσε αμέτοχος με την υπόθεση των εγγυητικών επιστολών και επέρριψε τις ευθύνες στις Ενώσεις (Μεσσηνίας και Λέσβου) και στην (εξαφανισμένη) SOVERLO LTD. Επέμεινε ότι με το δημοσίευμα το olivenews.gr τον εκθέτει στους πελάτες του καθώς η εταιρεία του διαχειρίζεται και άλλα ανάλογα προγράμματα, όπως επίσης δραστηριοποιείται και στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και δεν θυμάμαι και που αλλού. Γι αυτό ζήτησε να «κατεβάσουμε» το άρθρο.

  Παρατήρηση πρώτη. «Δημοσιογραφία είναι να αποκαλύπτεις όσα οι άλλοι θέλουν να αποκρύψουν. Όλα τα άλλα είναι δημόσιες σχέσεις» (Τζόρτζ Όργουελ). Το olivenews.gr δεν σκοπεύει να κάνει τις δημόσιες σχέσεις καμίας εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των FOOD STANDARD & UTILIS.

  Προσπάθησα να εξηγήσω στον κ. Δρυ, ο οποίος δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταλάβει και
  προσπαθεί να εμφανιστεί σαν «θύμα», ότι από δημοσιογραφικής σκοπιάς (και δεοντολογίας) η είδηση δεν ήταν τι (δεν) έκανε η FOOD STANDARD και ο κ. Δρυς. Άλλωστε η υπόθεση των προγραμμάτων και των εγγυητικών βρίσκεται στον εισαγγελέα μετά από παρέμβαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρη Αποστολάκου («Καταιγισμός εξελίξεων σε Μεσσηνία & Λέσβο»]. Είδηση αποτελούσε το γεγονός ότι η Ένωση Μεσσηνίας είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον των Στέλιου Δρυ / FOOD STANDARD και Γρηγόρη Πανονίδη / UTILIS (πλήρης σιωπή). Αυτός ήταν ο τίτλος και ο πυρήνας του άρθρου και αυτό το γεγονός ουδείς το αρνείται, είτε θέλει να «εκπλήσσεται», είτε όχι.

  Από τη συζήτηση το μόνο νεότερο στοιχείο που προέκυψε ήταν ότι μηνυτήρια αναφορά
  κατά της FOOD STANDARD έχει υποβάλλει μόνο η ΕΑΣ Μεσσηνίας, όχι η Λέσβος. Πράγματι το διορθώσαμε την επόμενη [«Συνέχεια της μήνυσης κατά FOOD STANDARD & UTILIS»].

  Ζήτησα από τον κ. Δρυ να μου στείλει γραπτώς τις απόψεις του για να τις δημοσιεύουμε.

  Πράγματι μετά από δυο ημέρες λάβαμε ένα μέιλ το οποίο:

  1ον: Ως αποστολέα δεν είχε τον ίδιο τον κ. Δρυ,

  2ον: Το περιεχόμενό του ήταν φανερά διαφορετικό σε σύγκριση με το τηλεφώνημά του.
  Παραδείγματος χάριν, ισχυρίζεται ότι πληροφορήθηκε την εναντίον του μηνυτήρια αναφορά από το δημοσίευμα του olivenews.gr. Στο τηλεφώνημα της 5/2 την γνώριζε (όπως άλλωστε ήταν πολύ φυσικό).

  3ον: Διαβάζεται σαν μια πολύ βολική ερμηνεία του κυρίου Δρυ προς τους πελάτες του.
  Δικαίωμά του να θέλει να τους καθησυχάσει. Αυτό που δεν αποτελεί δικαίωμά του και γι'αυτό θα πρέπει να το προσέξει είναι αν περιέχει μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τη δημοσιογραφική υπόσταση του olivenews.gr.

  Επίσης αποσιωπά άλλα σχετικά, όπως την ατυχή (;) παρέμβασή του στον πρωθυπουργό,
  Αντώνη Σαμαρά
  , μέσω κάποιου πολιτικού του μέσου «για να σώσει την Ένωση». Εδώ θα
  πρέπει σίγουρα να επανέλθουμε.

  Επειδή λοιπόν με τα μέιλ μπορούν και έχουν παιχτεί πολλά παιχνίδια (μέσω κάποιων μέιλ υποβλήθηκαν οι περιβόητες εγγυητικές και τώρα κάποιοι κρύβονται πίσω από το πληκτρολόγιό τους), ζητήσαμε από τον κ. Δρυ να μας στείλει με κανονική επιστολή της
  εταιρείας του τις απόψεις του. Πέρασαν 25 ημέρες και επιστολή δεν λάβαμε.

  Συμπερασματικά και κλείνοντας:

  1. Μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν δεχόμαστε από τον κύριο Στέλιο Δρυ. Μπορεί ο ίδιος να έχει όποια γνώμη θέλει αλλά του συνιστούμε να αποφύγει τα δημόσια σχόλια. Εκτός αν είναι τεκμηριωμένα και βασίζονται σε πλήρη και πραγματική εικόνα των γεγονότων.

  Επί 15 χρόνια το Ελιά & Ελαιόλαδο και επί 2 ½ χρόνια το olivenews.gr ασκούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Όσα γράφουμε είναι έγκυρα, αξιόπιστα και τεκμηριωμένα. Αν κάνουμε κάποιο λάθος – σίγουρα θα είναι χωρίς πρόθεση – πολύ ευχαρίστως να το αποκαταστήσουμε ανοιχτά και χωρίς μισόλογα. Στο ξεκίνημά του το Ελιά & Ελαιόλαδο είχε δεχθεί μια μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, αθωώθηκε ομόφωνα και πανηγυρικά, ενώ ο εισαγγελέας είχε πει ότι κανονικά οι μάρτυρες κατηγορίας θα έπρεπε να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

  2. Αν ο κ. Δρυς , ή οποιοσδήποτε άλλος γνωρίζει κάποια πραγματικά γεγονότα για τις εγγυητικές επιστολές τα αναμένουμε και θα τα δημοσιεύσουμε αμέσως. Επαναλαμβάνουμε ότι τα βασικά ερωτήματα είναι δύο:

  Πρώτον, ποιός/ποιοί ευθύνονται που οι Ενώσεις Μεσσηνίας και Λέσβου έχασαν τα προγράμματά τους αξίας άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό πολύ σημαντικό για τους ελαιοπαραγωγούς των περιοχών αυτών, και όχι μόνο, γιατί τα χρήματα αυτά χάθηκαν και από το συνολικό ελληνικό προϋπολογισμό.

  Δεύτερον, ποιός/ποιοί κατασκεύασαν τις εγγυητικές επιστολές που αποδείχθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως "μη κανονικές".

  Τα υπόλοιπα είναι λογικοί ακροβατισμοί που κανέναν δεν ενδιαφέρουν. 

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. FOOD STANDARD-UTILIS: Ασυναγώνιστο ή ανταγωνιστικό δίδυμο στην ανάθεση συμβάσεων;

   Συνημμένο:

   Ημερομηνία: 23/5/2013 O Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής Αθηνών – Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ αποφασίζει 1. Την αποδοχή του ως άνω Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, επί τη βάσει του οποίου οι προσφορές των διαγωνιζομένων νομικών & φυσικών προσώπων κατετάγησαν σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Παράγραφο 5 της ως άνω Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, δηλαδή σε φθίνουσα σειρά βάσει της χαμηλότερης τιμής προσφοράς, ως εξής: i. Εταιρεία «FOOD STANDARD A.E.» με το προσφερόμενο κόστος να ανέρχεται στο ποσό των € 16.878,32, πλέον ΦΠΑ 23%, ii. Εταιρεία «Utilis Γρηγ. Πανονίδης & Σια ΟΕ» με το προσφερόμενο κόστος να ανέρχεται στο ποσό των € 17.766,66, πλέον ΦΠΑ 23%. Η 3η κατατεθειμένη προσφορά της κας Κωνσταντίνας Τσαμουρτζή δεν συντάχτηκε σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, οπότε απορρίφτηκε ως απαράδεκτη. 2. Την κατακύρωση του διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου «URBACT II Sustainable Food in Urban Communities» στην εταιρεία «FOOD STANDARD ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που εδρεύει στο Χαλάνδρι, οδός Ύδρας 5 (Τ.Κ. 152 32), Α.Φ.Μ.: 999843218, Δ.Ο.Υ.: ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ, σύμφωνα με την Παράγραφο 6 της υπ’ αριθ. πρωτ. 545/ΕΥΥΑΠ 324/14.5.2013 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (προσωρινός ανάδοχος). 3. Η αμοιβή του Αναδόχου, σύμφωνα με την υπ΄αριθ. πρωτ. 527/ΕΥΥΑΠ 365/21.05.2013 υποβληθείσα οικονομική προσφορά του, ανέρχεται στο ποσό των δέκα έξι χιλιάδων οχτακοσίων εβδομήντα οχτώ ευρώ και τριάντα δύο λεπτών (€ 16.878,32), πλέον ΦΠΑ 23% και η συνολική αμοιβή στο ποσό των είκοσι χιλιάδων εφτακοσίων εξήντα ευρώ και τριάντα τριών λεπτών με ΦΠΑ (20.760,33€), μείον των νόμιμων κρατήσεων. 4. Η χρηματοδότηση του Έργου θα γίνει από τα κονδύλια για την υλοποίηση του έργου “Sustainable Food in Urban Communities, developing low carbon & resource efficient urban food systems” του Urbact. 5. Αντικείμενο της σύμβασης είναι «παροχή υπηρεσιών εμπειρογνώμονα για τη σύσταση και λειτουργία Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης, καθώς και την υλοποίηση του έργου, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “URBACT II Sustainable Food in Urban Communities». Ειδικότερα, το αντικείμενο και τα παραδοτέα του έργου προσδιορίζονται στις Παραγράφους 1 και 2 της ως άνω Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και θα περιγραφεί αναλυτικότερα στην σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ της Αναθέτουσας Αρχής και του Αναδόχου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Αλέξης Γαληνός