Σε καλό δρόμο η εξαίρεση ελαιολάδου και των ΠΟΠ/ΠΓΕ από το NutriScore

Αποτελεί  θετική εξέλιξη για τις ελληνικές εξαγωγές, για τους αγρότες και μεταποιητές  καθώς ικανοποιεί το πάγιο αίτημα της εξαίρεσης  από την υποχρέωση επισήμανσης από το Nutri-Score του ελαιολάδου, προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ

0

Σύμφωνα με σχετική τροπολογία που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωκοινοβούλιου, δρομολογείται η εξαίρεση από τη σήμανση του NutriScore του ελαιολάδου αλλά και γενικότερα των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ και των Παραδοσιακών, όπως και όλων όσων αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εξέτασης της Στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για ένα δίκαιο, υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, εγκρίθηκε η Τροπολογία 112 των Jordi Cañas και Sandro Gozi. Με αυτήν “ζητείται από την Επιτροπή (Κομισιόν) να διερευνήσει την ανάγκη εφαρμογής ειδικών όρων και εξαιρέσεων για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων ή τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο, ή όσα καλύπτονται από προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης, προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις ή εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα, καθώς και προϊόντα που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό· υπογραμμίζει την ανάγκη για κατάλληλα και προσαρμοσμένα μέτρα για τη στήριξη των πολύ μικρών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας, κατά την εφαρμογή της εν λόγω επισήμανσης“.

Την υπερψήφιση της τροπολογίας χαιρέτισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και η κα. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου με σχετικό Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρουν:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΝΩΛΗΣ Κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΑΝΝΑ ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«Nutri-Score: Εξαιρούνται το ελαιόλαδο και τα ΠΟΠ προϊόντα»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με δήλωσή τους χαιρετίζουν την πρόσφατη υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας από τις Επιτροπές Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών και Επιτροπής Εμπορίου.

Μία τροπολογία, που υπήρξε πάγιο αίτημα των Ελλήνων μεταποιητών και αποτελεί  θετική εξέλιξη για τις ελληνικές εξαγωγές, για τους Έλληνες αγρότες και μεταποιητές  καθώς ικανοποιεί το πάγιο αίτημα της εξαίρεσης  από την υποχρέωση επισήμανσης από το Nutri-Score του ελαιολάδου, προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και μονοσυστατικών τροφίμων.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα και επιβεβαιώνει ότι οι επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αποδίδουν καρπούς.

Σημειώνεται ότι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με σχετική του ερώτηση είχε ήδη αποσπάσει τη δέσμευση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, κ. Στέλλας Κυριακίδου ότι δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση  σχετικά με το ζήτημα της προωθούμενης νομοθετικής πρότασης για το σύστημα Nutri-Score.

Υπενθυμίζεται ότι το Nutri-Score τιμωρεί ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, υποδεικνύοντας  στους ευρωπαίους καταναλωτές ότι το κραμβέλαιο ή το λάδι καρύδας ή ακόμα και ανθρακούχα ποτά χωρίς ζάχαρη ως  προτιμότερες επιλογές».

Να σημειώσουμε ότι με προηγούμενή του ερώτηση ο κ. Κεφαλογιάννης είχε αποσπάσει θετική απάντηση-δήλωση της Επιτρόπου Υγείας κας Κυριακίδου ότι  «θα διερευνηθεί η δυνατότητα να εφαρμοστούν ειδικοί όροι σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων».

Για σχετικές με το Nutri-Score αναρτήσεις βλέπε:

Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) εκφράζει τις ανησυχίες της για τις ετικέτες με διατροφικά σκορ στο ελαιόλαδο και τις ελιές

Εθνική ομοψυχία κατά του NutriScore

“Πύρρειος νίκη” του ελαιολάδου στην Ισπανία για το Nutri-Score

Συμβουλευτική Ομάδα επιστημόνων συστήνει ο Σπ. Λιβανός για προώθηση της «Ελληνικής Διατροφής» και αποτροπής του συστήματος Nutriscore