Πακέτο μέτρων της ισπανικής κυβέρνησης για την ανακούφιση των αγροτών

0

Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται επιδιώκουν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική ισχύ των παραγωγών.

Στην Ισπανία η κρίση του αγροτικού τομέα έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές ανησυχίες της κυβέρνησης, με το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε εξέγερση παρόμοια με εκείνη των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία. Μετά από εβδομάδες συναντήσεων και διαβουλεύσεων, οι οποίες συνοδεύτηκαν από μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, το Υπουργείο Γεωργίας προτείνει μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. «Προσπαθούμε ώστε γεωργοί και κτηνοτρόφοι να είναι κερδοφόροι και οικονομικά βιώσιμοι προκειμένου να έχουν παρόν και μέλλον», δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας στη Βουλή.

Η μεταρρύθμιση του νόμου για την αγροδιατροφική αλυσίδα αξίας είναι το πρώτο βήμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποσκοπεί στη βελτίωση των τιμών παραγωγού ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον το κόστος παραγωγής και να αποφεύγεται η πώληση σε τιμές χαμηλότερες του κόστους.

Για να επιτευχθεί αυτή η πολιτική διαφάνειας των τιμών θα αναζητηθούν μηχανισμοί πίεσης, ειδικά στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής και τα σούπερ μάρκετ που διαπραγματεύονται επιδιώκοντας χαμηλότερες τιμές τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν είναι συνεταιρισμένοι με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν τους όρους τους.

Ο κ. Πλάνας, ο οποίος επιβεβαίωσε στη Βουλή το νέο πρότυπο, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες παρά την επιμονή της αντιπολίτευσης. Περιορίστηκε στο να εξηγήσει ότι ο νέος νόμος προσπαθεί να ελέγξει με κάποιο τρόπο τις τιμές που πληρώνουν οι διανομείς και οι μεγάλες αλυσίδες ώστε να αποφεύγεται η επικράτηση τιμών κάτω του κόστους. «Δεν πιστεύω σε μέτρα που επιβάλλονται από πάνω προς τα κάτω. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι ενήλικα άτομα, τα οποία μπορούμε να συμβουλεύουμε, αλλά δεν τους επιβάλλουμε τίποτα», υποστήριξε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο να εκτελέσει. Από τη μία πλευρά, ο νόμος δεν της επιτρέπει να ρυθμίζει τις τιμές. Ούτε μπορεί να υποχρεώσει τους διανομείς και τις μεγάλες αλυσίδες να πληρώσουν μία ελάχιστη τιμή για τα προϊόντα. Γι αυτό το λόγο το σχέδιο περιλαμβάνει τον όρο της διαφάνειας με το κόστος παραγωγής να περιλαμβάνεται στις συμβάσεις. Παράλληλα, σαν μέτρο αποθάρρυνσης, θα δίνεται στη δημοσιότητα η επωνυμία των επιχειρήσεων που δεν τηρούν τους συγκεκριμένους όρους. Το Υπουργείο δεν επιβεβαίωσε τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες, καθώς αναμένονται τροποποιήσεις του σχεδίου νόμου.

Με πληροφορίες από την ΕΛ ΠΑΙΣ