Η εταιρεία Lidl στηρίζει τους παραδοσιακούς ελαιώνες με εγγυημένες τιμές, στην Ισπανία

Η συμφωνία διασφαλίζει ελάχιστη τιμή το 2,60€/κιλό ελαιολάδου ακόμη και αν οι τιμές στην αγορά είναι χαμηλότερες

0

Δεν σταματάνε, σχεδόν καθημερινά, οι ισπανικές εκπλήξεις. Χτές είδαμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε επισταμένα με το ελαιόλαδο, αναγνωρίζοντας έμπρακτα ότι αποτελεί ένα “εθνικό προϊόν”. Σήμερα μαθαίνουμε ότι μια αλυσίδα όπως το Lidl, που δεν είναι και ισπανική, αποφάσισε να υποστηρίξει τους παραδοσιακούς ελαιώνες με εγγυημένες τιμές στους μικρούς παραγωγούς!

Νέα συμφωνία μεταξύ της εταιρείας Lidl, της Ένωσης Μικρών Αγροτών και Κτηνοτρόφων της Ισπανίας (UPA) και του ομίλου Migasa έρχεται να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των παραδοσιακών ελαιώνων στην Ισπανία, από τους οποίους και βιοπορίζονται περισσότερες από 250.000 οικογένειες.

Σύμφωνα με το Olimerca, η συμφωνία αφορά στο λανσάρισμα νέας σειράς ελαιολάδου προερχόμενου από παραδοσιακούς ελαιώνες και θα διασφαλίζει την κερδοφορία των πιστοποιημένων παραδοσιακών ελαιώνων, καθώς εγγυάται στους παραγωγούς που συμμετέχουν ελάχιστη τιμή το 2,60€/κιλό ελαιολάδου ακόμη και αν οι τιμές στην αγορά είναι χαμηλότερες.

Τα ελαιόλαδα που έχουν επιλεχθεί να συσκευαστούν κάτω από την ετικέτα «Olivar Tradicional» είναι από σήμερα διαθέσιμα σε όλα τα καταστήματα Lidl της χώρας, ενώ ίσως εξετασθεί και το ενδεχόμενο εξαγωγής τους.

«Με αυτό το σχέδιο θέλουμε να εντάξουμε την έννοια της βιωσιμότητας και στον τομέα της διανομής, δημιουργώντας ένα «βιώσιμο σουπερμάρκετ» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Lidl, Claus Grande.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της UPA, Lorenzo Ramos, χαρακτήρισε τη νέα σειρά προϊόντων σαν «ορόσημο και σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ παραγωγών και διανομής», ενώ υπογράμμισε την εξαιρετική ποιότητα αυτών των ελαιολάδων και όλα τα οφέλη που συνεπάγεται η παραδοσιακή καλλιέργεια λέγοντας πως «η επένδυση αυτή αποτελεί πράξη υποστήριξης της υπαίθρου και των κατοίκων της».

Η συμφωνία εγγυάται στους απασχολούμενους στους ελαιώνες υγιεινές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ενώ διασφαλίζει το ότι η καλλιέργεια θα σέβεται και θα ωφελεί το περιβάλλον. Για να επιβεβαιωθεί ότι τηρούνται τα παραπάνω οι παραγωγοί θα πρέπει να υπόκεινται σε ετήσιες επιθεωρήσεις.

Η νέα σειρά ελαιολάδου «Olivar Tradicional» περιλαμβάνει 3 ποικιλίες: Picual (500 ml), Hojiblanca (500 ml) και Coupage (750ml).

Τα τελευταία 3 χρόνια η εταιρεία Lidl πραγματοποίησε αγορές 83 εκατομμύριων λίτρων ισπανικού ελαιολάδου, το 82,2% του οποίου αφορούσε σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το 5,5% σε κοινό παρθένο, ενώ εξάγει σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως.