Μάκης Βορίδης, ο ενισχυμένος του ανασχηματισμού!

0

Διαβάζω σήμερα (χτες) τις πολιτικές αναλύσεις. Υπερβαίνοντας τη μόνιμη επί δεκαετίες ανάγνωση του Περισσού για «νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση» και την περίπου ανάλογη της Κουμουνδούρου για “νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση”, δυσκολεύομαι να διακρίνω τα ψιλά γράμματα της κεντροαριστερής γραμμής λόγω Παναγ. Τσακλόγλου. Εμείς, με τα γυαλιά του αγροτικού μας ενδιαφέροντος, τι είδαμε; Μα την ενίσχυση του νυν υπουργού, Μάκη Βορίδη.

Πολλοί θεώρησαν, και συνεχίζουν να θεωρούν, την τοποθέτησή του στο Υπουργείο Αγρ. Αν & Τρ. κάτι σαν «τιμωρία» ή «υποβάθμιση» επειδή στην σειρά τάξης (Υ 3/20.01.2020) το ΥπΑΑΤ είναι 17° στα 18. Αντιθέτως, όμως, είναι μία θέση που, προσωρινά τουλάχιστον, «ταιριάζει γάντι» στον Μάκη Βορίδη γιατί είναι το μόνο Υπουργείο που του επιτρέπει να έρχεται σε επαφή με όλη την Ελλάδα, από Βορρά σε Νότο και από Ανατολή σε Δύση, οικοδομώντας τις προσωπικές του σχέσεις και φιλοδοξίες τις οποίες ποτέ δεν έκρυψε. Όπως επίσης και να εμπλουτίζει τα γνωστικά αντικείμενα του δικηγορικού του γραφείου.

Μάλλον θα απογοητεύτηκε ο φίλτατός μου εκδότης (Agrenda, Agronews), Γιάννης Πανάγος γιατί, για πολλοστή φορά έπεσε έξω στις προβλέψεις του. Όχι μόνο ο Μάκης Βορίδης δεν ανέβηκε την ιεραρχία των Υπουργείων μετακινούμενος προς Ναυτιλίας ή Εθν. Αμύνης, αλλά παρέμειναν και οι δύο υφυπουργοί τους οποίους ο κ. Πανάγος είχε σπεύσει να “ξεφορτωθεί”.

Έμμεση ενίσχυση Βορίδη ίσως αποτελεί και το ότι ο ανασχηματισμός περιλαμβάνει μια έκπληξη με την υπουργοποίηση της πρώην συζύγου του, κας Ζωής Ράπτη, ως υφ. Υγείας σε θέματα ψυχικής υγείας. Οι σπουδές και η επαγγελματική της ειδίκευση αφορά σε τελείως άλλα θέματα (Δίκαιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Τοπική Αυτοδιοίκηση). Ελπίζω ο πρωθυπουργός να μην φοβάται ότι η απειλούμενη πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να συνοδευτεί με κύμα ψυχικών διαταραχών και γι αυτό θωρακίζει αυτό το μέτωπο με μία βουλευτή των βορείων προαστείων, γέννημα θρέμμα του Ψυχικού.

Αδυνατώ να αξιολογήσω, ωστόσο επισημαίνω για την εσωκομματική γεωγραφία της ΝΔ ότι ο έτερος προερχόμενος από το ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, μάλλον από σήμερα δεν θα αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής καθώς οι αναβαθμίσεις των υφυπουργών αποψιλώνουν σε σημαντικό βαθμό τις αρμοδιότητές του για τη διαχείριση των πολυ-αναμενόμενων δις € του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής ανατίθεται στον κ. Νίκο Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, πολιτικό μηχανικό, ετών 64, θεωρούμενου ότι ανήκει στο «κλίμα Αντώνη Σαμαρά».

Ο Πάσχος Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όπως και άλλα φιλονεοδημοκρατικά Μέσα Ενημέρωσης γράφουν  με μάλλον περιπαικτική διάθεση: «Ώδινεν ανασχηματισμός και έτεκε μυν».

Κλείνοντας ας επισημάνουμε ότι αισίως το κυβερνητικό σχήμα έφτασε τα 112 άτομα. Δεν θα το ΄λεγες και ευέλικτη ομάδα. Αλλά αφού κερδίζει όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γιατί να την αλλάξεις; Αν βαρεθούν οι θεατές υπάρχουν και οι εκλογές…