Τραπεζική “βουτιά” στο Χρηματιστήριο

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται και σήμερα (χθες) το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας σημαντικό έδαφος και τη στήριξη των 645 μονάδων, υπό το βάρος νέου sell off στον τραπεζικό κλάδο, το οποίο έχει επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρο το ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,24% στις 644,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 26,70 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.694,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 6,08% στις 505,80 μονάδες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος πλέον έχει επιστρέψει σε επίπεδα του 2016, ενώ ισχυρότατο είναι το πλήγμα που έχει δεχτεί στην κεφαλαιοποίησή του.

Μέσα στις έξι συνεδριάσεις από την αρχή του Οκτωβρίου (μαζί με τη σημερινή), ο κλάδος έχει χάσει σχεδόν 800 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους, η απώλεια στην κεφαλαιοποίηση φτάνει τα 3,7 δισ. ευρώ.

Και όλα αυτά όταν σήμερα έγινε γνωστό ότι το Oceanwood έχει μηδενίσει τις ανοιχτές του θέσεις στην Alpha Bank και στην Εθνική, ενώ στις 2 Οκτωβρίου είχε προχωρήσει στο μηδενισμό της ανοικτής του θέσης στην Eurobank.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ενημέρωση το Oceanwood είχε 0,60% short θέση στην Alpha Bank και 0,79% στην Εθνική. Αντιθέτως, το Lansdown αύξησε τη short θέση του στην Eurobank, από 0,81% σε 1,17%, ενώ διατηρεί τη θέση του 2,60% στην Πειραιώς και 1,40% στην ΔΕΗ. Αμετάβλητη στο 0,90% και η θέση του Marshall Wace στην Πειραιώς.

Από την άλλη, εγκλωβισμένα μεταξύ ΗΠΑ, Ιταλίας αλλά και εγχώριων προβλημάτων είναι και τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον κλοιό πιέσεων που επιμένουν εδώ και πέντε περίπου μήνες και που έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές μέχρι… νεοτέρας και σίγουρα όχι πριν το επόμενο έτος.

Η μετάδοση των ιταλικών (και όχι μόνο) τριγμών είναι και πάλι ταχύτατη στα ελληνικά ομόλογα τα οποία παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα στα εξωτερικά σοκ και το τελευταίο διάστημα σημειώνουν έντονη μεταβλητότητα μη μπορώντας να αυτονομηθούν, ενώ η τραπεζική "θύελλα" που έχει χτυπήσει το ελληνικό Χρηματιστήριο επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 4,614% με άνοδο της τάξης του 2,37% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου με το spread να διαμορφώνεται στις 409, μ.β. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις του 5ετούς, στο 3,606% με άνοδο 2,15% από την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ στο 4,185% διαμορφώνεται η απόδοση του 7ετούς.

Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα, η Πειραιώς χάνει 10,80%, με την Eurobank να ακολουθεί με -9,40%. Απώλειες 4,70% σημειώνει η Εθνική, ενώ άνω του 3% είναι η πτώση σε Alpha Bank, Βιοχαλκο, ΔΕΗ και Φουρλής. Άνω του 2% είναι οι απώλειες σε Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.

Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΟΛΠ, Grivalia, Aegean, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, Σαράντης και Λάμδα. Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ σημειώνει κέρδη 0,12% ενώ η ΕΥΔΑΠ είναι στο 0,20%.

Πηγή: www.capital.gr

[yuzo_related]