Πληρώστε έγκαιρα και κερδίστε έκπτωση 25% σε φόρους και εισφορές

0

Kίνητρο για τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από τον Κορονοϊό δίνει η Κυβέρνηση παρέχοντας 25% έκπτωση σε φόρους και εισφορές πλην του ΦΠΑ, με την προϋπόθεση ότι οι οφειλές θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα. Η ίδια έκπτωση ισχύει και για τους εργαζόμενους στους οποίους έχει γίνει αναστολή σύμβασης εργασίας.

Παρά το περιθώριο της μετάθεσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έχουν συμπεριληφθεί στους σχετικούς ΚΑΔ, η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι αυτή η έξτρα παροχή θα λειτουργήσει ως κίνητρο για όλους όσοι έχουν τη σχετική ρευστότητα. Στην περίπτωση αυτή θα δικαιούνται έκπτωση 25% επί των ποσών που έχουν βεβαιωθεί πλην του ΦΠΑ.

Σύμφωνα  με τα πρώτα στοιχεία, 100 επιχειρήσεις ανά λεπτό (!) μπαίνουν στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Εργάνης, μέσω της οποίας θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ. Σε αυτήν οι εργοδότες, που πλήττονται με βάση την ανακοίνωση των ΚΑΔ, δηλώνουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή, καθώς και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση λύθηκε από 1/3/2020 έως 20/3/2020 με απόλυση ή με παραίτηση.

Οι εργοδότες έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση μέχρι 31 Μαρτίου ενώ οι υπόλοιποι που πλήττονται βάσει ΚΑΔ μέχρι 20 Απριλίου. Για τους εργαζόμενους δημιουργείται άλλη πλατφόρμα για να υποβάλλουν εκεί την δική τους υπεύθυνη δήλωση στις αρχές Απριλίου.

Συγκεκριμένα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο την έκπτωση 25% στις φορολογικές υποχρεώσεις δικαιούνται:

  • Οι εργαζόμενοι στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις. Δηλαδή με διοικητική εντολή ή έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες βάσει ΚΑΔ. Η έκπτωση 25% ισχύει επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία. Δηλαδή οι φορολογούμενοι οι οποίοι στις 31 Μαρτίου θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη δόση της ρύθμισης των 120 δόσεων ή της νέας πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων θα την καταβάλουν κουρεμένη κατά 25%. Για παράδειγμα εάν ένας φορολογούμενος του οποίου η σύμβαση έχει ανασταλεί και έχει υπαχθεί στη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών πληρώνοντας κάθε μήνα 200 ευρώ εάν πληρώσει κανονικά εντός της προθεσμίας θα καταβάλλει 150 ευρώ.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις (που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ) η μείωση κατά 25% ισχύει επί των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.
  • Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ, προβλέπεται η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής πληρωμής οφειλών και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.