Φορητότητα για ψηφιακές συνδρομές παντού την ΕΕ

0

Πηγή: euractiv.gr

Άμεση πρόσβαση σε ψηφιακές συνδρομές, όπως κινηματογραφικές ταινίες, αναμεταδόσεις αθλητικών αγώνων, μουσική, ηλεκτρονικά βιβλία και παιχνίδια, θα έχουν πλέον οι Ευρωπαίοι πολίτες, όταν επισκέπτονται ή μένουν προσωρινά σε άλλη χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα (27 Μαρτίου).

Συγκεκριμένα, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα μπορούν να παρέχουν στους καταναλωτές διασυνοριακή φορητότητα χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσουν άδειες και για άλλες χώρες.

Οι υπηρεσίες αυτές μπορεί να είναι πλατφόρμες βίντεο κατά παραγγελία (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV), διαδικτυακές τηλεοπτικές υπηρεσίες (Viasat’s Viaplay, Sky’s Now TV, Voyo), υπηρεσίες μουσικής συνεχούς ροής (Spotify, Deezer, Google Music) ή διαδικτυακές αγορές παιχνιδιών (Steam, Origin).

Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η παροχή πρόσβασης σε περιεχόμενο που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων.

Η χώρα διαμονής των συνδρομητών θα επαληθεύεται από πληροφορίες, όπως τα στοιχεία πληρωμής, την καταβολή του ειδικού τέλους για ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες, την ύπαρξη σύμβασης για σύνδεση στο διαδίκτυο ή για τηλεφωνική σύνδεση, ελέγχους της διεύθυνσης ΙΡ ή τη δήλωση του συνδρομητή για τη διεύθυνσή του.

Σε περίπτωση που οι πάροχοι δωρεάν ηλεκτρονικών υπηρεσιών περιεχομένου αποφασίσουν να κάνουν χρήση των νέων κανόνων φορητότητας, οφείλουν να ενημερώσουν τους συνδρομητές τους σχετικά με την απόφαση αυτή πριν από την παροχή της υπηρεσίας, ενώ δεν θα επιτρέπεται να επιβάλλουν πρόσθετες χρεώσεις στους καταναλωτές.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άντρους Άνσιπ, η Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία, Μαρίγια Γκαμπριέλ, ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ιβάιλο Μοσκόβσκι και οι Ευρωβουλευτές Πάβελ Σβόμποντα και Ζαν-Μαρί Καβαντά τόνισαν ότι η άρση των περιορισμών που εμπόδιζαν τους Ευρωπαίους να χρησιμοποιούν τις συνδρομές τους σε ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και περιεχόμενο όταν ταξιδεύουν αποτελεί μία ακόμη προσφορά της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς προς τους πολίτες.

«Η επίτευξη συμφωνίας για τη φορητότητα αποτελεί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των ενδιαφερόμενων φορέων. Σήμερα πραγματοποιήσαμε ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία μιας πραγματικής Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς και μιας ενωμένης ευρωπαϊκής ψηφιακής κοινωνίας, προσβάσιμης για όλους τους πολίτες μας και προσοδοφόρας για όλες τις επιχειρήσεις μας», καταλήγουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.