Ο πόλεμος του κορωνοϊού

0

Αγαπητοί μας αναγνώστες και αναγνώστριες, έχουμε συστρατευθεί στον πόλεμο κατά της πανδημίας και το Ελιά & Ελαιόλαδο, μαζί με το olivenews.gr, από τις 17 Μαρτίου λειτουργούμε με τηλεργασία μέσω e-mail, τηλεφώνου, skype. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι όχι μόνο θα πειθαρχήσουμε στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό αλλά προτρέπουμε και όλους να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των υπεύθυνων επιστημόνων και Αρχών.

Χάρη στο συνδυασμό της καθοδήγησης από την ηγεσία της χώρας με την επιστημονική γνώση και την ευρεία κοινωνική συναίνεση, τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο κρίσιμο διάστημα αποφύγαμε τις τραγικές εικόνες της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά και το έλλειμμα ηγεσίας χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Ελπίζω και το Πάσχα, η ηγεσία της Εκκλησίας να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στο χριστεπώνυμο πλήρωμα και την κοινωνία γενικότερα.

Κι επειδή ζούμε σε μια ιδιότυπη εμπόλεμη περίοδο, με ιούς αντί για βόμβες και σφαίρες, ελπίζω το τέλος της να βρει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ενωμένη και ισχυρή και όχι μια Κοινωνία των Εθνών του 21ου αιώνα.

Γνωρίζετε την αγάπη μου για τη φράση του Θουκυδίδη «Οι άνθρωποι, κι όχι τα τείχη, ούτε τα άδεια πλοία αποτελούν τη δύναμη της πολιτείας». Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πόσους ανθρώπους σαν τον Σωτήρη Τσιόδρα -που κυριολεκτικά «έτυχε και τον μάθαμε»- διαθέτει σήμερα ο ελληνισμός, σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, ποιοι μηχανισμοί τους κρατούν παραγκωνισμένους, ποια γιγαντιαία αλλαγή Παιδείας, Πολιτείας, Οικονομίας θα μπορούσε να τους φέρει στο προσκήνιο;

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση της αγοράς ακολουθεί λεπτομερής ανάλυση στη σελίδα 4. Οι ελαιοπαραγωγές Ιταλία και Ισπανία είναι οι χώρες που η τραγωδία έχει πάρει ασύλληπτες διαστάσεις. Ως Άξιον Εκδοτική εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και μακάρι να μπορούσαμε να τους συμπαρασταθούμε και έμπρακτα. Αποδοκιμάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο εκείνους που έγραψαν ότι οι παραγωγικές και εμπορικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν «μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο ώστε να διεκδικήσει κάποια ελάχιστα μερίδια στις διεθνείς αγορές, καλύπτoντας έστω και προσωρινά το κενό αυτό». Πρόκειται για ένα αποτρόπαιο σκεπτικό, που φανερώνει έλλειψη ανθρωπισμού  στο βωμό μιας δήθεν ανταγωνιστικότητας, «ο θάνατός σου η ζωή μου», ξένο τελείως όχι μόνο στα βιώματα ενός λαού που πέρασε Κατοχή -όσοι γεννήθηκαν και επέζησαν από τον λιμό του 1941 είναι οι σημερινοί παππούδες και γιαγιάδες- αλλά και στον πολιτισμό που εκπροσωπεί η ελιά και τα προϊόντα της.

Αυτή, η πρώτη φάση του πολέμου, η υγειονομική, κάποια στιγμή θα περάσει και τότε θα επακολουθήσει μια δεύτερη, πολύ σκληρή και δύσκολη, η οικονομική, με την ύφεση και την ανεργία να απειλούν όλο τον πλανήτη. Ήδη οι κυβερνήσεις πολλών χωρών ακροβατούν στο μεταίχμιο του διλήμματος: πόση από την υγεία του πληθυσμού θα θυσιάσουν για να διασώσουν την οικονομία, και το αντίστροφο.

Αν η οικονομική κρίση της προηγούμενης 10ετίας των Μνημονίων δίδαξε (δίδαξε;) ότι ως χώρα δεν μπορούμε εσαεί και χωρίς κόστος να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, η παρούσα κρίση καθιστά αναγκαία τη ριζική αλλαγή του παραγωγικού προτύπου. Στην όμορφή μας «κουκίδα στο χάρτη», την Ελλάδα, το μοντέλο που οι Υπηρεσίες επισκιάζουν τα πάντα και ο Τουρισμός ανάγεται στη «βαριά βιομηχανία» θα δείξει –με πολύ σκληρό τρόπο- τα όριά του. Αντιθέτως, αξιοποιώντας και τις εξελίξεις της Επιστήμης & Τεχνολογίας, θα πρέπει να ισορροπήσουμε αναβαθμίζοντας τον Αγροτικό Τομέα (Πρωτογενής παραγωγή συν Τρόφιμα και Ποτά), όπως και τον Δευτερογενή τομέα.

Εύχομαι υγεία σε εσάς, τους οικείους σας και να ξεπεράσει η ανθρωπότητα αυτή τη συμφορά το συντομότερο δυνατόν με τις μικρότερες απώλειες.