Πέραν ενός Δελτίου Τύπου της εταιρείας ελαιολάδου, που φιλοξένησε τον Γερμανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάϊνμάγερ, δεν είδαμε κάποια άλλα άρθρα, σχόλια, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κάντανο Χανίων (*1). Κι όμως, θα έπρεπε.
Πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι μια φραστική «συγγνώμη» 83 χρόνια μετά την εκθεμελίωση του χωριού από τον τακτικό στρατό της Βέρμαχτ, τις φρικαλέες εν ψυχρώ δολοφονίες γυναικόπαιδων επειδή έκαναν το στοιχειώδες καθήκον τους, να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη από τον εισβολέα;
Ο Γερμανός ΠτΔ όχι μόνο επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα πρέπει να ξεχάσει τις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά επέλεξε μια ατυχή χρονικά συγκυρία, τις ημέρες του ιστορικού ΟΧΙ, ενώ την ίδια εποχή η γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την πώληση στην Τουρκία ενός στόλου Eurofighter, που απειλούν τις ισοροοπίες στο Αιγαίο με την γείτονα και σύμμαχο…
Κανείς δεν θέλει «να ξύνει πληγές», αλλά με την προϋπόθεση ότι ούτε η Ιστορία θα ξεχαστεί – δύο φορές η Γερμανία αιματοκύλισε την Ανθρωπότητα τον 20° αιώνα – ενώ πάρα πολύ πρόσφατα πρωτοστάτησε στην δια των Μνημονίων πτώχευση της Ελλάδας. Οι οικονομικοί πόλεμοι, πόλεμοι είναι κι αυτοί, ίσως και με περισσότερα θύματα. Αλλά και ότι τα κράτη – ιδίως οι σύμμαχοι – οφείλουν να τηρούν κάποιους ελάχιστους κανόνες αμοιβαίου σεβασμού.
Ευτυχώς, κάποιοι κάτοικοι της Καντάνου διαθέτουν μνήμη και συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν υπενθυμίζοντας τα ελάχιστα και στοιχειώδη εθνικά δίκαια.
Το ελαιόλαδο
Οι μαρτυρίες λένε ότι εκείνη τη χρονιά του 1941 είχε μεγάλη βεντέμα και σε όλα τα σπίτια όπως και στο ελαιουργείο του χωριού κρατούσαν στα πιθάρια και στις λίμπες μεγάλες ποσότητες λαδιού με αποτέλεσμα επί βδομάδες να καίγεται το λάδι που πότισε το χώμα. Αν σε κάποιους θυμίζει τις τακτικές του Ιμπραήμ πασά, που για να κάμψει το φρόνημα των Πελοποννήσιων ξερρίζωνε κι έκαιγε τις ελιές και κάθε καρποφόρο δέντρο, δίκιο έχουν. Αντιθέτως ο Γερμανός ΠτΔ κατά την επίσκεψή του ράβδισε μια ελιά, ωραίο πλάνο για τον συνειρμό ελιά, το δέντρο της ειρήνης.
Για την πράγματι καλή ελληνική εταιρεία που φιλοξένησε τον κ. Φρανκ-Βάλτερ Στάϊνμάγερ στο εργοστάσιό της η επίσκεψη αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία αναμένοντας να δώσει ώθηση στις σημαντικές εξαγωγές της στην Γερμανία. Μακάρι να έχει καλύτερη πορεία από κατά καιρούς ανάλογες εκδηλώσεις φιλοξενίας από άλλες επιχειρήσεις σε Κινέζους προέδρους και όχι μόνον. Μήπως όμως θα έπρεπε να δραστηριοποιηθούν και άλλοι συλλογικοί φορείς της Κρήτης;
Αποχαιρετούμε τον Γερμανό ΠτΔ με την σκέψη πως η ζωή δεν είναι (μόνον) marketing, είναι και πολλά άλλα. Η ελιά και τα προϊόντα τους αποτελούν μια ιδιαίτερη περίπτωση με όλη την φόρτιση της αρχαίας τους ιστορίας. Δεν είναι ένα απλό καταναλωτικό προϊόν, ούτε ένα τρόφιμο όπως πολλά άλλα. Απαιτεί μια άλλη προσέγγιση γνώσης και σεβασμού.
(*1)
Η καταστροφή της Καντάνου