Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024

Το marketing της Καντάνου

Ευτυχώς, κάποιοι κάτοικοι της Κανδάνου διαθέτουν μνήμη και συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν υπενθυμίζοντας τα ελάχιστα και στοιχειώδη εθνικά δίκαια.

Πέραν ενός Δελτίου Τύπου της εταιρείας ελαιολάδου, που φιλοξένησε τον Γερμανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάϊνμάγερ, δεν είδαμε κάποια άλλα άρθρα, σχόλια, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κάντανο Χανίων (*1). Κι όμως, θα έπρεπε.

Πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι μια φραστική «συγγνώμη» 83 χρόνια μετά την εκθεμελίωση του χωριού από τον τακτικό στρατό της Βέρμαχτ, τις φρικαλέες εν ψυχρώ δολοφονίες γυναικόπαιδων επειδή έκαναν το στοιχειώδες καθήκον τους, να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη από τον εισβολέα;

Ο Γερμανός ΠτΔ όχι μόνο επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα πρέπει να ξεχάσει τις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά επέλεξε μια ατυχή χρονικά συγκυρία, τις ημέρες του ιστορικού ΟΧΙ, ενώ την ίδια εποχή η γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την πώληση στην Τουρκία ενός στόλου Eurofighter, που απειλούν τις ισοροοπίες στο Αιγαίο με την γείτονα και σύμμαχο…

Κανείς δεν θέλει «να ξύνει πληγές», αλλά με την προϋπόθεση ότι ούτε η Ιστορία θα ξεχαστεί – δύο φορές η Γερμανία αιματοκύλισε την Ανθρωπότητα τον 20° αιώνα – ενώ πάρα πολύ πρόσφατα πρωτοστάτησε στην δια των Μνημονίων πτώχευση της Ελλάδας. Οι οικονομικοί πόλεμοι, πόλεμοι είναι κι αυτοί, ίσως και με περισσότερα θύματα. Αλλά και ότι τα κράτη – ιδίως οι σύμμαχοι – οφείλουν να τηρούν κάποιους ελάχιστους κανόνες αμοιβαίου σεβασμού.

Ευτυχώς, κάποιοι κάτοικοι της Καντάνου διαθέτουν μνήμη και συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν υπενθυμίζοντας τα ελάχιστα και στοιχειώδη εθνικά δίκαια.

Το ελαιόλαδο

Οι μαρτυρίες λένε ότι εκείνη τη χρονιά του 1941 είχε μεγάλη βεντέμα και σε όλα τα σπίτια όπως και στο ελαιουργείο του χωριού κρατούσαν στα πιθάρια και στις λίμπες μεγάλες ποσότητες λαδιού με αποτέλεσμα επί βδομάδες να καίγεται το λάδι που πότισε το χώμα. Αν σε κάποιους θυμίζει τις τακτικές του Ιμπραήμ πασά, που για να κάμψει το φρόνημα των Πελοποννήσιων ξερρίζωνε κι έκαιγε τις ελιές και κάθε καρποφόρο δέντρο, δίκιο έχουν. Αντιθέτως ο Γερμανός ΠτΔ κατά την επίσκεψή του ράβδισε μια ελιά, ωραίο πλάνο για τον συνειρμό ελιά, το δέντρο της ειρήνης.

Για την πράγματι καλή ελληνική εταιρεία που φιλοξένησε τον κ. Φρανκ-Βάλτερ Στάϊνμάγερ στο εργοστάσιό της η επίσκεψη αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία αναμένοντας να δώσει ώθηση στις σημαντικές εξαγωγές της στην Γερμανία. Μακάρι να έχει καλύτερη πορεία από κατά καιρούς ανάλογες εκδηλώσεις φιλοξενίας από άλλες επιχειρήσεις σε Κινέζους προέδρους και όχι μόνον. Μήπως όμως θα έπρεπε να δραστηριοποιηθούν και άλλοι συλλογικοί φορείς της Κρήτης;

Αποχαιρετούμε τον Γερμανό ΠτΔ με την σκέψη πως η ζωή δεν είναι (μόνον) marketing, είναι και πολλά άλλα. Η ελιά και τα προϊόντα τους αποτελούν μια ιδιαίτερη περίπτωση με όλη την φόρτιση της αρχαίας τους ιστορίας. Δεν είναι ένα απλό καταναλωτικό προϊόν, ούτε ένα τρόφιμο όπως πολλά άλλα. Απαιτεί μια άλλη προσέγγιση γνώσης και σεβασμού. 

(*1)

Η καταστροφή της Καντάνου

Στις 3 Ιουνίου 1941, μία μέρα μετά την εκτέλεση αρκετών πολιτών στο Κοντομαρί, οι Γερμανοί στρατιώτες από το Τάγμα III του 1ου Συντάγματος της από Αέρος Εισβολής (κατά πάσα πιθανότητα με επικεφαλής τον Oberleutnant Χορστ Τρίμπους) έφτασαν στην Κάντανο, ακολουθώντας τις διαταγές του Στουντέντ για αντίποινα. Οι Γερμανοί στρατιώτες εξανάγκασαν τον γιατρό Παπαντωνάκη Ευάγγελο που γνώριζε Γερμανικά να καλέσει τους Καντανιώτες να πάνε στο χωριό λέγοντας ότι δεν θα τους πειράξουν. Οι Καντανιώτες αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο δεν παρουσιάστηκαν και η οργή των Γερμανών ξέσπασε στα ζώα και τα σπίτια της Καντάνου. Έβαλαν φωτιά σε όλα τα σπίτια και ισοπέδωσαν όσα ήταν πιο γερά με δυναμίτη. Την καταστροφή των σπιτιών βοήθησε η μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου που ήταν αποθηκευμένη σε αυτά λόγω καλής βεδέμας εκείνη την χρονιά. Το ελαιουργείο το χωριού κάπνιζε σχεδόν ένα μήνα. Σκότωσαν και έκαψαν λίγους ηλικιωμένους και κατάκοιτους που βρέθηκαν στο χωριό. Απαγόρευσαν δε την ανοικοδόμηση του χωριού ενώ σε δύο ξύλινες πόρτες έγραψαν τα αναγραφόμενα δύο κείμενα στις δύο δεξιές πλάκες της διπλανής εικόνας. Κατά τη διάρκεια της κατοχής στο κέντρο της Καντάνου δεν επέτρεψαν να χτιστεί καμία κατοικία. Άφησαν μόνο ένα φυλάκιο και το ελαιουργείο προκειμένου να εφοδιάζονται με το πολύτιμο λάδι. Αργότερα το 1943 έφεραν την 1η μαρμάρινη πλάκα με σκοπό να χτίσουν σχετικό μνημείο γεγονός που δεν έγινε λόγω πτώσης του ναζισμού. Η Κάντανος είναι το μοναδικό μέρος που οι Γερμανοί άφησαν γραπτά στοιχεία για τις καταστροφές που προκάλεσαν. [7]Οι δύο πινακίδες-επιγραφές σε γερμανικά και ελληνικά στις εισόδους του χωριού από Χανιά και από Παλαιοχώρα. αναφέρουν: «Διά την κτηνώδη δολοφονίαν Γερµανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του µηχανικού από άνδρας, γυναίκας και παιδιά και παπάδες µαζύ και διότι ετόλµησαν να αντισταθούν κατά του µεγάλου Ράιχ κατεστράφη την 3-6-1941 η Κάνδανος εκ θεµελίων, διά να µην επαναοικοδοµηθεί πλέον ποτέ», και : «Ως αντίποινον των από οπλισµένων πολιτών ανδρών και γυναικών εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων Γερµανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος».[8] Ητρίτη πινακίδα-επιγραφή από μάρμαρο που μεταφέρθηκε στην Κάντανο το 1943, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για ένα μνημείο που οι Γερμανοί προγραμμάτιζαν να κατασκευάσουν αναφέρει: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος – Κατεστράφη προς εξιλασµόν της δολοφονίας 25 Γερµανών στρατιωτικών».[8]
(από την Wikipedia)

 

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

6,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,684ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,050ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 107

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα