Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024

Στα 30 λεπτά το κιλό φτάνει το εργατικό κόστος για τη συλλογή της ελιάς Χαλκιδικής στην Καβάλα

«Η Χαλκιδική πρέπει να επενδύσει και στην παραγωγή ελαιολάδου»

Μεγάλη δυσκολία στην ανεύρεση εργατικών χεριών αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές στην Καβάλα, όπου παράγεται η φημισμένη ελιά Χαλκιδικής. Η μικροκαρπία, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην φετινή παραγωγή, όχι μόνο της Καβάλας, αλλά – λιγότερο ή περισσότερο – όλης της χώρας.

Αυτό διαπιστώνει η κυρία Μαρία Αναστασιάδου, εμπορική διευθύντρια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας, επισημαίνοντας στο olivenews.gr την κρισιμότητα του προβλήματος ανεύρεσης εργατών για τη συγκομιδή του καρπού, παρά το γεγονός ότι οι προσφερόμενες τιμές φτάνουν στην περιοχή στα 4,5-5 ευρώ στο τελάρο, που «μεταφράζεται» σε ένα κόστος σχεδόν 30 λεπτών ανά κιλό καρπού.

Ως προς τις τιμές, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς Χαλιδικής και στην Καβάλα από το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν υπάρχει πραγματική εικόνα τιμών που να προκύπτει από εμπορικές συναλλαγές, αναφέρει η κυρία Αναστασιάδου.

Η ΠΕΑΣΟΕΠΕ πάντως (Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς), έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει απόλυτα την πρόταση των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των παραγωγών για τιμή εκκίνησης για τις πράσινες ελιές:

2,00 ευρώ ανά κιλό για τα 110-130 τεμάχια.

1,80 ευρώ ανά κιλό για τα 130-160 τεμάχια.

1,50 ευρώ ανά κιλό για τα 160-200 τεμάχια.

Διαβάστε αναλυτικά τις εκτιμήσεις της ΠΕΑΣΟΕΠΕ στο olivenews.gr: Στα ελαιοτριβεία οδηγείται η μισή παραγωγή της Χαλκιδικής – Τιμή 2 ευρώ για τις μεγάλες και 1,5 ευρώ για τις ψιλές ελιές.

Η ηρτημένη παραγωγή στην περιοχή της Καβάλας, υπολογίζεται γύρω στους 40.000 τόνους, ποσότητα διόλου ευκαταφρόνητη όταν η παραγωγή ελιών ποικιλίας Χαλκιδικής, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ΠΕΑΣΟΕΠΕ αναμένεται να φτάσει περίπου τους 200.000 τόνους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περίπου το 40% της ποσότητας θα οδηγηθεί στην ελαιοποίηση καθώς είναι πάνω από τα 200 τεμάχια ανά κιλό και το υπόλοιπο θα οδηγηθεί στο εμπόριο. Από τις ποσότητες που θα οδηγηθούν στο εμπόριο το 25% αφορά κομμάτια μέχρι 130, το 40% τα κομμάτια μέχρι 160 και 35% είναι μέχρι 200 κομμάτια.

Χαλκιδική

Στη Χαλκιδική, η συγκομιδή επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Το olivenews.gr συνομίλησε με τον κ. Δημήτρη Πόρτολο, επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην περιοχή σε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και η ελαιοκαλλιέργεια. Μετά από μια ανοιχτή, φιλική συζήτηση που είχε το olivenews.gr με τον κ. Πόρτολο, παραθέτουμε ορισμένες παρατηρήσεις και εκτιμήσεις του, οι οποίες έχουν ενδιαφέρον για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο της ελιάς και του ελαιολάδου.

-Πρώτον: το αυστηρό κλάδεμα που έγινε την άνοιξη, ειδικά στα ξερικά ελαιόδεντρα, απέδωσε. Τα δέντρα (μη ποτιστικά) που υπέστησαν αυτού του τύπου το κλάδεμα, είναι ζωηρότερα από άλλα. Το ελαφρύ κλάδεμα δεν είχε απόδοση.

-Δεύτερον: η εργασία της συλλογής του καρπού είναι ιδιαίτερα απαιτητική και απαιτεί γνώση και αντοχή. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να πληρώνεται καλά, χωρίς πολλά «παζάρια» με τους εργάτες. Στην περιοχή της Χαλκιδικής, οι συλλέκτες είναι κατά κανόνα Αλβανικής καταγωγής, εξαιρετικοί στην δουλειά τους, ιδιαίτερα αποδοτικοί.

-Τρίτον: η Χαλκιδική θα πρέπει να επενδύσει και στην παραγωγή ελαιολάδου. Μπορεί το κορυφαίο της προϊόν να είναι η επιτραπέζια ελιά και πρέπει να παραμείνει, ωστόσο, τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της περιοχής είναι εξαιρετικά και το προϊόν αξίζει να έχει ακόμα καλύτερη θέση στην αγορά.

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

6,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,684ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,050ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 107

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα